”Mies puhui, kuinka synnytys ei sattunut yhtään niin paljon kuin hän oli kuvitellut” – naisten synnytyskokemukset naurattavat, kauhistuttavat ja koskettavat - Perhe - Ilta-Sanomat

”Mies puhui, kuinka synnytys ei sattunut yhtään niin paljon kuin hän oli kuvitellut” – naisten synnytyskokemukset naurattavat, kauhistuttavat ja koskettavat

”Kuvittelin miltä saatoin hoitajan silmissä näyttää: hohotin yksin pimeällä käytävällä kivusta kippurassa. Hoitaja piti minua takuulla kahjona”, yksi äideistä kuvailee.

Äidit avautuvat ikimuistoista synnytyksistään. Vaikka sattuu, tilanteeseen voi liittyä myös huumoria.­

7.10. 15:50

Lapsen syntymä on aina koskettava hetki, mutta toisinaan tapahtuma sisältää kaikki tunteiden kirjot.

Viime viikolla ääneen pääsivät kätilöt, jotka kertoivat synnytystilanteissa sattuneista kommelluksista.

Artikkelia kommentoivat myös äidit, jotka muistelivat omia synnytyksiään.

Näin he kertovat elämän kenties ikimuistoisimmista hetkistä.

”Hoitaja piti minua takuulla kahjona”

– Huusin kivusta, ja sitten laukkuni mojahti käytävän lattialle. Se kassin hurja jysäys ja kaikuminen alkoivat huvittaa. Kun kansliasta astui käytävälle hoitaja, aloin hillittömästi nauraa. Kuvittelin miltä saatoin hoitajan silmissä näyttää: hohotin yksin pimeällä käytävällä kivusta kippurassa. Hoitaja piti minua takuulla kahjona.

Kun kätilön kuvailema ”pitkänhuiskea anestesialääkäri” astui synnytyshuoneeseen, ratkesin häntä tervehtiessäni mielettömään nauruun. Hän oli todella pitkä, kuvailee yksi. Kuvituskuva.­

– Sitten hoitaja ohjasi minut oikeaan kerrokseen. Kun kätilön kuvailema ”pitkänhuiskea anestesialääkäri” astui synnytyshuoneeseen, ratkesin häntä tervehtiessäni mielettömään nauruun. Hän oli todella pitkä!

Koska ihmisille ei saa nauraa, nauroin niin, ettei siitä meinannut tulla loppua.

Ex-mies iski silmänsä kätilöön

– Ex-mieheni koitti iskeä kätilöä. Lisäksi hän siirsi tuolin sängyn viereen ja imutteli ilokaasua kaksin käsin. Tämän jälkeen hän nukkui ponnistusvaiheen ohi.

”Ei jäänyt epäselväksi, mitä hän touhusta ajatteli”

– Ex-mies nuokkui koko synnytyksen ajan tuolillaan 12 tuntia. Sitten hän haki läheiseltä bensa-asemalta kukkapuskan ja kiirehti ulos raittiiseen ilmaan. Ei jäänyt epäselväksi, mitä hän koko touhusta ajatteli.

– Heti lapsen nähtyään hän lähti liikematkalle koko viikoksi. Lisättäköön kuitenkin, että hän on ollut hyvä isä pojalleen omalla miehisellä tavallaan.

Kätilö selasi lehteä

– Muistan vieläkin sen nöyryytyksen ja paniikin. Ja sen, kun kätilöopiskelija vieressä selasi vain lehteä.

”Mieluummin synnytän kuin olen isän roolissa”

– Olen kolmen lapsen äiti. Synnytykset olivat kaukana kivuttomasta ja hauskasta. Mutta kävisin koska tahansa läpi ne toistamiseen, kuin istuisin isän osassa yksin pelkäämässä jäävätkö vaimo ja lapsi henkiin. Mies on kertonut, että ei ole koskaan pelännyt niin paljon kuin synnytyksissä.

”Teki mieli esittää eriävä mielipide”

Syystä ex -nimimerkki kuvailee synnytystään, jossa oli mukana myös nykyinen ex-mies.

– Sain ohjeita, että pöydälle et sitten kakkaa, tai hän lähtee huoneesta välittömästi. Synnytyksen jälkeen mies puhui puhelimeen, kuinka synnytys ei sattunut yhtään niin paljon kuin hän olisi kuvitellut. Hiukan teki mieli esittää eriävä mielipide, kun alakertaa tikattiin. Mutta 39 asteen kuumeessa en jaksanut alkaa vänkäämään.

”Jätettiin kuin nalli kalliolle”

– Itse muistan kuin eilisen, kun puolisoni lähti viemään minua laitokselle. Ensimmäinen lapsi oli tulossa, ja mies jätti minut ulko-oville yksin seisomaan. Yöaikaan siinä hetken mietiskelin yksin, miten pääsen sisälle. Tästä on jo 20 vuotta aikaa, mutta hyvin sen muistaa, kun jätettiin kuin nalli kalliolle.

”Ole hiljaa, yritän vain auttaa”

– Keskustelimme miehen kanssa ennen synnytystä, mitä pelkään. Hän pysyi tukenani koko setin läpi. Vitsailimme ja puhuimme puuta heinää. Ilokaasupäissään kahden yön valvomisen jälkeen ei nainen ole kovin järkevä. Mutta mies valvoi kolme yötä hoitaen vastasyntynyttä perhehuoneessa, että sain toipua. Yhdessä me sen siis teimme.

Yksi naisista kertoo, miten puoliso tuki häntä hienosti koko synnytyksen ajan. Lääkärin kommentti jäi kuitenkin kaivelemaan.­

– Miespuolisen lääkärin tokaisu kyllä jäi mieleen: ”Ole hiljaa, yritän vain auttaa.” Kohdunkaulan sörkkiminen kun sattui niin, että piti kirkua.

Toivon, että on olemassa jälleensyntyminen, ja tuo mieslääkäri on seuraavalla kerralla nainen.

Isä töksäytti: ”Tuoko se nyt on?”

– Meillä mies olisi päässyt mukaan sektioon. ”Joo, ei ikinä, rouva kyllä pärjää”, hän vastasi.

Tulin sitten lapsen kanssa kotiin taksilla, kun miehellä oli työvuoro. Mies palasi työvuorosta ja kysyi: ”Tuoko se nyt on?”

Hänestä kasvoi ajan kanssa hyvä, vastuuntuntoinen ja huolehtiva isä. Parempaa ei maa päällään kanna.

”Ovet on lukittava, jos mies änkeää sisään”

– Itse sanoin kätilöille, että ovet lukittava, jos mies änkeää sisään. Haluan ehdottomasti hoitaa tämän yksin ja omassa rauhassa. En ole muutenkaan kädestä pitelevää tyyppiä.

Sain olla yksin koko päivän supistuksieni kanssa ja hoitsut kävivät välillä katsomassa, onko kaikki ok. En ollut käynyt valmennuksissa, koska ajattelin, että kroppani tietää mitä tapahtuu ja miten toimia. Näin olikin.

Liikaa vouhkataan lehdissä koko asiasta. Olin nähnyt eläinten synnytyksiä, enkä kai ajatellut asian olevan sen kummempi. Synnytyssalissa oli kaksi kätilöä ja minä. Se riitti.

Millainen sinun lapsesi syntymä oli? Kerro synnytyskokemuksesi (joko synnyttäjän tai kumppanin näkökulmasta) alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?