Kätilö Niina kertoo, mikä isien lausahdus synnytyssalissa saa verenpaineen nousuun: ”Voin sanoa, ettei naurata” - Perhe - Ilta-Sanomat

Kätilö Niina kertoo, mikä isien lausahdus synnytyssalissa saa verenpaineen nousuun: ”Voin sanoa, ettei naurata”

Kätilöt kertovat, mitkä synnyttäjien kysymykset ovat jääneet ikimuistoisesti mieleen.

Synnytys on itsessään niin jännittävä tilanne, että aivan tavalliset, fiksut ihmiset, saattavat käyttäytyä hieman hassusti. Kätilöinä työskentelevät Niina Ore (vasemmalla) ja Jenna Hellstén (oikealla) ymmärtävät, että synnytys hämmentää sekä tulevia äitejä että heidän kumppaneitaan.­

1.10. 16:03

Lapsen syntymä on aina jännittävä hetki, oli sitten kyseessä ensisynnyttäjä tai kokeneempi konkari.

Vielä enemmän tilanne voi hermostuttaa vieressä tsemppaavaa puolisoa, kuten aviomiestä.

Kätilönä työskentelevä Niina Ore, 43, kertoo Ilta-Sanomille, että synnytys on itsessään niin jännittävä tilanne, että aivan tavalliset, fiksut ihmiset, saattavat käyttäytyä hieman hassusti.

– Jännitys, kipu ja uuden asian edessä oleminen saattavat tehdä ihmisestä epäloogisen. Ja tämän me kätilöt ymmärrämme oikein hyvin, Ore lohduttaa.

Kotikätilönä ja synnytysvalmentajana työskentelevä Jenna Hellstén, 33, on nähnyt työssään tilanteita, joissa kumppanikin jännittää niin paljon, ettei hermostuneelta puheeltaan anna synnyttäjälle riittävästi rauhaa.

– Juttelemalla ja häiritsemällä synnyttäjää jatkuvasti pidentää vain synnytystä, Hellstén muistuttaa.

Hassuiltakaan tuntuvia kysymyksiä ei kuitenkaan kannata arastella, sillä ammattilaiset ymmärtävät ne hyvin.

Kätilö Niina Ore kertoo, että tulevilta vanhemmilta kuulee usein kysymyksen: ”Kuinka kauan tässä vielä menee?”­

Ore muistelee kollegaansa, jonka vastaanotolle saapui raskaana oleva nainen, jolla oli kipua navassa.

– Nainen luuli, että vauva nykii napanuorasta, ja sen takia hänen omaa napaansa sattuu.

Hellstén puolestaan muistelee ensisynnyttäjää, joka pohti, voiko supistuksiin olla havahtumatta niin, että vauvaa syntyykin aivan yhtäkkiä.

– Joskus ensisynnyttäjät saattavat ajatella, että vauva vain melkein lentää ulos heti ensimmäisistä supistuksista.

Synnyttäjä voi joutua hoivaamaan puolisoaan

Hermostuminen on ymmärrettävää, mutta välinpitämättömyyteen ammattilaistenkin on vaikea suhtautua.

Kätilö Niina Ore kertoo, että tulevilta vanhemmilta kuulee myös hyvin usein kysymyksen: ”Kuinka kauan tässä vielä menee?”

– Siihen meillä ei juurikaan ole vastausta. Aavistus voi olla, mutta tarkkaa aikaa emme valitettavasti osaa sanoa, Ore muistuttaa.

Ore muistelee tapausta, jossa pelkkä lapsiveden tulo taisi olla puolisolle liikaa. Puoliso toi äidin kyllä sairaalaan, mutta sitten hänellä alkoi olla kiire.

– Synnyttäjä oli jo hyvin kipeänä ja tarvitsi apua. Puoliso saattoi hänet kuitenkin vain sisälle, ja sanoi ensi töikseen lähtevänsä kaupungille takaisin pesettämään autoa, Ore muistelee.

Toisinaan ammattilaiset törmäävät tilanteisiin, joissa tukea saakin synnyttäjän sijaan puoliso.

– Puoliso voi keskittyä itseensä. Voi käydä jopa niin, että synnyttäjä joutuukin hoivaamaan puolisoaan, Ore kertoo.

Hellstén kertoo, että kumppanien tahattoman itsekkäät lausahdukset myös huvittavat. Kun synnyttäjän kumppani valittaa istuimen kovuutta ja kipeää pyllyä, kätilö on iloinen siitä, että synnyttäjä ei tilannetta yleensä ehdi rekisteröidä.

”Voin sanoa, että ei naurata”

Pitkään kätilön työtä tehnyt Ore sanoo, etteivät asiakkaiden kysymykset ärsytä, mutta muutamaan vanhaan vitsiin hän alkaa jo olla väsynyt.

Ehdoton ykkönen on ”isän tikki”, Ore kertoo.

– Synnytyksessä mahdollisesti tulleita vaurioita korjataan ompelemalla. Jos puoliso vierestä heittää ”hyvällä huumorilla”, että laitahan vielä yksi tikki isälle, niin voin sanoa, että ei naurata.

Vastaava ”läpän heitto” on tuttua myös Hellsténille. Ammattilaista harmittaa myös silloin, kun puoliso vitsailee heti synnytyksen jälkeen äidin jäljelle jääneistä raskauskiloista.

Tilannekomiikasta voi sen sijaan olla apua hetkellä, jossa sekä henkilökunnalla että synnyttävällä äidillä on edessään tiukat paikat.

Ore muistelee isää, joka oli syystä tai toisesta vaihtanut päällensä sairaalan verkkohousut. Runsaskarvainen puoliso päätti mennä verkkohousuissa tulevan äidin tueksi sairaalan synnytysaltaaseen.

– Housuissa oli melko isosilmäinen verkotus. Se näky jäi kyllä mieleen.

Nämä asiat huolestuttavat: Täytyykö olla alasti, mitä jos sattuu vahinko?

Kotikätilönä ja synnytysvalmentajana työskentelevä Jenna Hellstén muistuttaa, että synnytykseen kannattaa valmistautua kunnolla.

– Ei isoihin urheilusuorituksiin ja peleihinkään kukaan lähde valmistautumatta ja luottamalla siihen, että sitten pelikentällä joku ohjaa ja opettaa. Ei siis kannata täysin luottaa siihen, että kätilö hoitaa, vaan kannattaa itse ottaa vastuuta ja selvittää asioita myös etukäteen.

Valmistautuminen voi auttaa myös synnytyspelkoihin.

– Hyvin valmistautumalla tietää, mitä omassa kehossa tapahtuu ja miten sitä pystyy hengityksen ja rentoutuksen avulla itse hallitsemaan. Tämä myös takaa varmasti nopeamman ja lempeämmän synnytyskokemuksen.

Synnytysvalmennukseen osallistuminen on myös sopiva hetki kysyä asioista, jotka voivat hävettää tai tuntua vierailta.

Hellsténin mukaan monia mietityttää esimerkiksi vieraiden ihmisten edessä täysin alasti oleminen.

– Synnytyksessä ei tarvitse olla täysin alasti, jos se ei tunnu hyvältä. Voi pukea päälleen vaikkapa oman synnytysmekon, urheilurintaliivit tai sairaalan pyjaman. Synnytystilanteessa ja kätilöön paremmin tutustuessa rentoutuu kyllä niin hyvin, että jännitys tästä katoaa.

Myös ulostaminen synnytyksen aikana huolestuttaa monia.

– Aivan ponnistusvaiheen lopussa kun vauvan pää painaa peräsuolta kunnolla, saattaa sieltä pieni kikkara tullakin, mutta se kuuluu asiaan. Kätilö hoitaa sen kuitenkin pois ilman, että synnyttäjä välttämättä huomaa koko asiaa, Hellstén rauhoittelee.

Ammattilaiset myös toivovat, että kun synnytys on ohi, ihmiset osaisivat nauttia hetkestä.

Hektinen nykyaika on nimittäin tehnyt osasta ihmisiä niin levottomia, että pysähtymistä ei osata edes synnytyssalissa.

– Siksi painotan kaikille, että nyt on hetki pysähtyä, ihailla vauvaa ja fiilistellä. Niin sanottu kultainen tunti eli hetki, jolloin uusi vauva on syntynyt, on aikaa, jota ei koskaan saa uusintana, kätilö Niina Ore muistuttaa.

Millaisia hassuja, liikuttavia tai muuten ikimuistoisia kokemuksia sinulla on synnytyksestä? Kerro alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?