Kun Tinna kertoi avoimesti uupumuksestaan yksinhuoltajana, alkoi nettiviha: ”Minulle on kerrottu, että kerjään sääliä” - Perhe - Ilta-Sanomat

Kun Tinna kertoi avoimesti uupumuksestaan yksinhuoltajana, alkoi nettiviha: ”Minulle on kerrottu, että kerjään sääliä”

Neljä äitiä kertoo kokemastaan nettivihasta. Asiantuntijan mukaan kyse saattaa olla vanhemmuuden ahtaista myyteistä.

Äidit kertovat kokemastaan nettivihasta. Yksi kritiikkiä kohdanneista on bloggaaja Tinna Pehkonen. ”Ilkeitä kommentteja on tullut, kun olen valittanut, että yksinhuoltajana on välillä todella rankkaa”, Pehkonen kertoo.­

22.9. 20:08

Ikäviä kommentteja sosiaalisessa mediassa tai suoranaista kiusaa netin anonyymeillä keskustelupalstoilla.

Juuri äitiydessä tuntuu olevan jotakin sellaista, joka saa kriitikoiden suut aukeamaan tavallista herkemmin.

Viime viikolla kokemastaan somekritiikistä kertoi Piia Pajunen. Naisen sometilille oli saapunut viesti, jossa kerrottiin muun muassa, että Pajunen hoitaa lastaan väärin.

Maailmalla tällainen kritisoiminen tunnetaan termillä mom shaming. Kritiikin yllykkeeksi voi riittää pelkästään se, että joku toinen hoitaa lastaan eri tavalla kuin itse.

Saako yksinhuoltaja kertoa uupumuksesta?

Pajunen ei ole ainoa arvostelua kokenut äiti.

Ilta-Sanomien tavoittama bloggaaja ja nuoriso-ohjaaja Tinna Pehkonen kertoo kohdanneensa äitiyteen kohdistuvaa kritiikkiä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Tinna Pehkonen kertoo rohkeasti myös äitiyden nostattamista negatiivisista tunteista. ”Ilkeitä kommentteja on tullut, kun olen valittanut, että yksinhuoltajana on välillä todella rankkaa”, hän kertoo.­

6-vuotiaan pojan yksinhuoltajaäiti on osalle tuttu blogistaan Tinna Henriikka. Siellä Pehkonen kertoo rohkeasti myös äitiyden nostattamista negatiivisista tunteista.

Niitä ulkopuoliset tuntuvat kestävän huonosti.

– Ilkeitä kommentteja on tullut, kun olen valittanut, että yksinhuoltajana on välillä todella rankkaa. Minulle on muun muassa kerrottu, että kerjään kahden vanhemman perheiltä taputuksia olalle ja sääliä, tai etten arvosta mitään hyvää elämässäni, Pehkonen kertoo Ilta-Sanomille.

Pehkonen arvelee, että äitiyden nostattamista negatiivisista tunteista ei olla edelleenkään totuttu lukemaan. Siksi se, että joku avaa niistä suunsa, aiheuttaa närää. Monilla on myös vaikeuksia asettua toisen asemaan tai tuntea empatiaa.

– Kun kirjoitan yksinhuoltajuuden vaikeista vaiheista, saan kuulla, että myös kahden vanhemman perheissä on rankkaa. Tähän aina vastaan, että kyllä minä sen tiedän, että muillakin on rankkaa, mutta minä puhun omasta kokemuksestani. Se ei tarkoita sitä, että vähättelisin muiden ongelmia.

”Aluksi katsottiin vähän nenänvartta pitkin”

Kritiikin lähteeksi voi riittää pelkkä totutusta poikkeava elämäntyyli tai vuorokausirytmi. Tämän on saanut huomata tienhoitoalalla oleva Netta.

Netta kertoo, että hän lähti viikoksi töihin lapsensa ollessa kolmen kuukauden ikäinen. Lapsi jäi sillä aikaa isänsä hoitoon. Tämä oli mahdollista myös siksi, että lapsi joi tuohon aikaan maitokorviketta allergiaepäilyn takia.

– Kun kirjoitin työpäivästä Facebookiin, yksi vanhempi sukulainen kommentoi vähän negatiiviseen sävyyn, että ei lasta voi vielä jättää yksin.

Netta tekee paljon töitä, ja kokee, että runsas työnteko on aiheuttanut joissakin närää. Myös päiväkodissa ihmeteltiin alussa perheenäidin tavallisesta poikkeavaa työrytmiä.

– Aluksi katsottiin vähän nenänvartta pitkin, että mikä tämä tämmöinen äiti on, joka tuo lapsensa hoitoon miten sattuu. Teen talviaikaan tienhoitotöitä, eivätkä ne kelloa katso, Netta muistuttaa.

”Meitä katsottiin hyvin tuimasti”

Goottityyliin pukeutuva äiti Rose Rocksten on kokenut äitiyteensä kohdistuvaa kritiikkiä, koska ei pukeudu samaan tapaan kuin valtavirta.

– Nuorena 21-vuotiaana goottina ihmiset arvostelivat ihan kasvotusten, kuinka tuon näköinen voi olla äiti, Rocksten kertoo.

”Nuorena 21-vuotiaana goottina ihmiset arvostelivat ihan kasvotusten, kuinka tuon näköinen voi olla äiti”, Rose Rocksten kertoo.­

Rocksten muistelee, miten hän yritti kerran aloittaa musiikkileikkikoulun tyttärensä kanssa, mutta jo ovella pelkät katseet viestittivät, että Rocksten oli tullut väärään paikkaan.

– Minulla oli päälläni mustaa, pinkkiä ja pääkallokuvioita. Tytöllä oli myös pääkallosukat, mutta muuten hänellä oli päällään prinsessaröyhelöitä. Meitä katsottiin hyvin tuimasti. Vielä paheksuvammin ihmiset katsoivat, kun saivat kuulla nimemme.

Rocksten kertoo, että tyttären nimi on Suomessa harvinainen. Siksi tuntuikin ikävältä löytää netistä keskusteluketju, jossa tyttären nimeä ja äidin ulkonäköä pilkattiin.

– Keskustelussa kyseltiin muistaakseni kauniita lasten nimiä. Joku kirjoitti kuitenkin todella loukkaavasti tyttäreni nimestä. Kirjoittaja mainitsi, että ”ei voi paljon odottaa, kun katsoo äitiä”, Rocksten muistelee.

Yksinhuoltajuutta joutuu perustelemaan

Myös yksinhuoltajuus voi riittää kritiikin aiheeksi. Rose Rocksten kertoo, että hänellä on nykyään kolme lasta, ja hän on kaikkien lastensa yksinhuoltaja. Kriitikot ovat epäilleet, kuinka äiti pärjää jälkikasvunsa kanssa.

Kolmen lapsen äiti Jenni Kangas jakaa Rockstenin ajatukset. Yksinhuoltajuus tuntuu olevan joillekin punainen vaate.

– Ulkopuolisille joutuu melkein perustelemaan, että miksi lapsilla ei ole samaa isää. Ikään kuin silloin olisi huonompi nainen, Kangas kertoo.

Kolmen lapsen äiti Jenni Kangas ihmettelee, miksi jotkut kritisoivat yksinhuoltajia. ”Ulkopuolisille joutuu melkein perustelemaan, että miksi lapsilla ei ole samaa isää”, Kangas kertoo.­

Kankaan mukaan yksinhuoltajista keksityt pilkkanimet kertovat karua kuvaansa ihmisten ennakkoluuloista.

– Yksinhuoltajaa voidaan kutsua vaikkapa kolmen leivän uuniksi. Se, että lapsilla ei ole samaa isää, herättää toisissa paljon negatiivisia mielikuvia. Ajatellaan muun muassa, että joku lapsista olisi vahinko.

Kangas toivoo ihmisten ymmärtävän, ettei ulkopuolinen voi koskaan tietää toisen henkilön koko tarinaa. Ennakkoluulojaan kannattaakin tarkastella uudestaan pienen pohdinnan jälkeen.

– Jos luet vain yhden luvun kirjasta, et voi millään saada siitä koko kuvaa, Kangas muistuttaa.

Väestöliiton asiantuntija: ”Monet ajattelevat, että vanhemman tulee olla tietynlainen”

Miksi äitejä siten kritisoidaan niin herkästi?

Väestöliiton Kannustavan Vanhemmuuden suunnittelija Rozjin Rokhzad kertoo Ilta-Sanomille, että kyse saattaa olla vanhemmuuden ahtaista myyteistä.

– Monet ajattelevat, että vanhemman tulee olla tietynlainen ja omata tietynlaiset elämäntavat sekä tyylit ollakseen hyvä vanhempi.

Erityisesti äidit kohtaavat tietynlaisia odotuksia, Rokhzad huomioi.

– Yhteiskunnassamme on edelleen todella erilaiset standardit äidille ja isälle.

Asiantuntija muistuttaa, että jokainen perhe ja vanhempi on yksilö. Se mikä jollekin perheelle sopii, ei välttämättä sovi toiselle perheelle.

– Muistetaan olla armollisia toinen toisiamme kohtaan hyväksyen, että jokaisen vanhemmuus on omanlainen, Rokhzad muistuttaa.

Oma epävarmuus syynä kritiikille?

Bloggaaja Tinna Pehkonen uskoo, että äitiyden runsas kritisointi voi johtua myös yhteiskunnassa vallitsevista paineista olla niin sanotusti hyvä äiti.

– Ehkä kritisoija ei uskalla itse myöntää ääneen omia epävarmuuksiaan äitinä, ja sen takia ärsyyntyy, kun joku uskaltaakin. Netissä on lisäksi helppo huudella etenkin anonyymisti.

– Osa ongelmaa voi olla myös patriarkaatti ja perinteinen naisviha. Teet niin tai näin, se on aina väärinpäin, Pehkonen kertoo.

Toisaalta Pehkonen uskoo, että moni kritisoija voi tarkoittaa kommenteillaan hyvää, mutta ajoitus tai sävy on silti väärä. Pehkonen muistuttaa, että äitiys on herkkä asia. Moni hyvääkin tarkoittava neuvo voi siksi tuntua piikittelyltä.

Vaikka äidit kohtaavatkin yhä kritiikkiä, ovat monet muuttuneet vuosien varrella myös avarakatseisemmaksi.

Rose Rocksten huomasi tämän palattuaan sosiaaliseen mediaan vuosien tauon jälkeen.

Nykyään nainen saa somessa myös runsaasti kiittävää palautetta.

– Olen kuulemma ihana, kun uskallan olla erilainen äiti enkä peitä sitä mitä olen. Ihmiset ovat vain kannustaneet pitämään kiinni kaikesta siitä mitä haluan olla.

Samaa elämänkatsomusta Rocksten opettaa myös lapsilleen.

– Haluan opettaa, että saa olla mitä haluaa olla, vaikka joku tulisi sanomaan mitä tahansa. Nenä pystyyn ja kohti omaa unelmaa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?