Milloin on hyvä aika esitellä uusi kumppani lapsille? Näin sitä ei ainakaan kannata tehdä - Perhe - Ilta-Sanomat

Milloin on hyvä aika esitellä uusi kumppani lapsille? Näin sitä ei ainakaan kannata tehdä

Lapset tulisi pitää tutustumisvaiheen ulkopuolella, jos se suinkin on mahdollista.

Toisinaan vanhemmat saattavat unohtaa, että siinä missä vanhemmat ovat miettineet eroa jo pidemmän aikaa, ero on lapselle yleensä yllätys. Uusi kumppani tulee esitellä lapselle maltilla.­

15.9. 20:00

Uusi suhde on aina elämää mullistava kokemus, mutta entistä mutkikkaampi uudesta suhteesta tulee, kun mukana on lapsia.

Milloin on hyvä aika esitellä lapset uudelle kumppanille?

Eroasiantuntija ja terapeutti Marika Rosenborg ja NLP-viestintävalmentaja Tarja Törmänen käsittelevät aihetta kirjassaan Uusperheen käsikirja (Otava, 2019). Kirjassa kerrotaan, että asiantuntijoiden mukaan lapset tulisi pitää tutustumisvaiheen ulkopuolella, jos se suinkin on mahdollista.

Tilannetta kannattaa käsitellä ensisijaisesti lapsen etua ajatellen.

Kun uusi ihminen tulee mukaan perhe-elämään, tulee hänestä helposti myös lapsen ystävä. Jos uusi suhde on huteralla pohjalla ja kestää vain aikansa, lapsi menettää samalla uuden ystävänsä. Kannattaa miettiä, miten lapselle tärkeä ihmissuhde jatkuu, jos vanhemman seurustelusuhde katkeaa.

Myös Väestöliitto muistuttaa, ettei lasten tulisi tutustua äidin tai isän uuteen kumppaniin liian nopeasti. Uusi kumppani kannattaa tutustuttaa lapseen maltilla ja vasta, kun uudesta kumppanista on kerrottu myös ex-puolisolle.

– Kamalin tapa esitellä uusi kumppani lapsilleen on se, että kun lapsia menee hakemaan toisen vanhemman luota, autossa istuukin uusi aikuinen: ”Tässä on äidin tai isän uusi kumppani. Nyt lähdetään yhdessä mökille viikoksi.” Näitäkin kuitenkin tapahtuu, kommentoi Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa aiemmin Ilta-Sanomille.

Ero on lapselle yleensä yllätys

Kamalin tapa esitellä uusi kumppani lapsilleen on se, että kun lapsia menee hakemaan toisen vanhemman luota, autossa istuukin uusi aikuinen: ”Tässä on äidin tai isän uusi kumppani. Nyt lähdetään yhdessä mökille viikoksi.” Näitäkin kuitenkin tapahtuu, kommentoi Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa aiemmin Ilta-Sanomille.­

Maltti siis kannattaa – sekä uuden kumppanin esittelyssä että yhteenmuutossa.

Toisinaan vanhemmat saattavat unohtaa, että siinä missä vanhemmat ovat ehkä miettineet eroa jo pidemmän aikaa, ero on lapselle yleensä yllätys.

Väärä tapa on laittaa hynttyyt yhteen uuden kumppanin kanssa ilman, että lapsi on saanut rauhassa tutustua uuteen ihmiseen. Lupaa lapselta ei kuitenkaan tarvitse kysyä, sillä aikuiset tekevät päätöksen yhteenmuutosta.

Uusperheen käsikirjalla on aikuisille lopulta myös huojentava viesti.

Jos esittely ei mene suositusten mukaan esimerkiksi sen tähden, että vanhemmilla ei ole rahaa palkata lastenhoitajaa treffien ajaksi, ei siitä kannata huolestua. Tärkeintä on, että kaikki henkilöt ovat tuttuja keskenään ennen uusperheen perustamista.

Miten olet tutustunut vanhempasi uuteen kumppaniin? Tai miten olet tutustuttanut uuden kumppanin lapsillesi? Miten tutustuminen meni? Kommentoi alle.

Uusperheitä riittää

Jo kymmenen prosenttia kaikista Suomen lapsiperheistä on uusperheitä. Tosiasiassa perheitä on paljon enemmän, koska tilastokeskuksen luvuissa eivät ole mukana täysi-ikäiset lapset, eivätkä etävanhempien perheet.

Marika Rosenborgin ja Tarja Törmäsen kirja Uusperheen käsikirja arvioi, että Suomessa on todellisuudessa jopa 100 000 uusperhettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?