Nykyajan vanhempien kasvatuksesta puuttui tärkeä asia, uusi kirja väittää – opit auttaisivat menestymään elämässä

Tunnetaidot auttavat meitä ymmärtämään itseämme ja muita, ja jopa menestymään elämässä paremmin, uutuuskirja esittää.

Uutuuskirja Tunnetaitojen käsikirja, askeleittain etenevä tunnetaito-ohjelma lapselle ja vanhemmalle (Mäkelä 2020), esittää, että useimmat nykyajan vanhemmista eivät ole saaneet lapsuudessaan kovinkaan kattavaa tunnekasvatusta. Tunnetaitojen opettelu olisi kuitenkin tärkeää.

20.8.2020 17:15

Suutuitko jostakin täysin vähäpätöisestä ja sanoit lähimmäisellesi jotakin liki peruuttamatonta?

Kyse saattaa olla tunnetaitojen puutteesta. Ne auttavat meitä muun muassa tilanteissa, joissa tunnemme vihaa.

Vihan tunteminen on täysin hyväksyttyä. Kaikki tunteet ovat tärkeitä ja sallittua.

Hyvät tunnetaidot omaava osaa kuitenkin säädellä tunteitaan niin, ettei tee mitään tuhoisaa. Sen sijaan, että sanoisimme läheisellemme jotakin peruuttamatonta, hyvät tunnetaidot auttavat meitä tiedostamaan, mikä tunne meillä milloinkin herää ja miksi.

Kaikki tunteet ovat tärkeitä ja sallittua. Voimakkaan tunteen aikana on tärkeää olla lapsen lähellä ja osoittaa lapselle empatiaa sekä myötätuntoa. Ongelmanratkaisun hetki on vasta lapsen rauhoituttua, uutuuskirja opastaa.

Lisäksi osaamme tunnetaitojen avulla säädellä tunteen voimakkuutta siten, ettemme joudu käytöksensä vuoksi pulaan, eikä tunne ole liian raskas koettavaksi. Siis sen sijaan, että solvaisimme läheisemme maanrakoon, tunnetaitojen avulla osaamme muotoilla viestimme rakentavasti.

Nykyajan vanhemmilla ei ollut tunnekasvatusta

Julia Pöyhösen ja Heidi Livingstonin uutuuskirja Tunnetaitojen käsikirja, askeleittain etenevä tunnetaito-ohjelma lapselle ja vanhemmalle (Mäkelä 2020), esittää, että useimmat nykyajan vanhemmista eivät ole saaneet lapsuudessaan kovinkaan kattavaa tunnekasvatusta.

Tunnetaitojen opettelu olisi kuitenkin tärkeää, vaikka tunteiden tunnistaminen, sääteleminen ja rakentava ilmaisu eivät ole aivan yksinkertaisia taitoja.

Uutuuskirja esittää, että tunnetaidot auttavat meitä jopa menestymään elämässä paremmin.

Lisäksi tunnetaidot auttavat meitä ymmärtämään paremmin itseämme ja muita, luomaan merkityksellisiä ihmissuhteita, hallitsemaan käyttäytymistämme ja oppimaan.

Tunnesäätelytaitoja opetellaan näin

Koska lapsi oppii tunnetaitoja vuorovaikutuksessa muiden kanssa, lapsiperheissä vanhemmat opettavat tunnetaitoja myös jälkikasvulleen.

Miten tunnetaitoja sitten opetellaan?

Tapoja on monenlaisia, mutta yksinkertaistettuna tunnetaitoja voi opettaa lapselle esimerkiksi keskustelemalla tunteista ja niihin liittyvistä ilmiöistä suoraan ja tunnesäätelykeinoja neuvomalla, Tunnetaitojen käsikirja esittää.

Myös se, miten aikuiset itse toimivat tunteita herättävissä tilanteissa, on tärkeää.

Tunnetaitojen kehittymiseen vaikuttaa voimakkaasti myös se, miten aikuiset suhtautuvat lapseen tämän kokiessa voimakkaita tunteita. Myös se, miten aikuiset itse toimivat tunteita herättävissä tilanteissa, on tärkeää.

Tärkeää on muistaa, että lapsi kokee myös herkästi häpeää voimakkaista tunteistaan. Niiden vallassa tulee nimittäin usein tehtyä asioita, jotka kaduttavat. Siksi lapselle täytyy kertoa usein, että kaikkien tunteiden tunteminen on sallittua ja oikein.

Ongelmanratkaisun aika on vasta, kun lapsi on rauhoittunut.

Tunnetaitojen käsikirja, askeleittain etenevä tunnetaito-ohjelma lapselle ja vanhemmalle opastaa, miten tunnetaitoja voi opetella kotona:

1. Kun tunne herää

Muista, että lapsen tunteen kieltäminen ei auta lasta oppimaan tunnetaitoja. Salli siis lapsen tunne ja nimeä se: ”Huomaan, että ärsyynnyit tuosta, mitä sisko teki.”

2. Voimakkaan tunteen aikana

Ole lapsen lähellä ja osoita lapselle empatiaa sekä myötätuntoa. Ongelmanratkaisun hetki on vasta lapsen rauhoituttua. Lapsi rauhoittuu usein nopeammin, kun huomaa tulleensa kuulluksi ja kokee, että vanhempi ymmärtää häntä.

3. Tunnereaktion laannuttua

Auta suuntaamaan myönteiseen. Tue lasta vaikkapa aloittamaan leikki tai lue hänelle kirjaa. Voimakkaaseen tunteeseen tai sen aiheuttamaan tilanteeseen ei ole välttämätöntä palata.

Lähde: Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston: Tunnetaitojen käsikirja, askeleittain etenevä tunnetaito-ohjelma lapselle ja vanhemmalle (Mäkelä 2020),

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?