Portsarina työskentelevä sai kutsun häihin: ”En muista ovellakaan vääntäneeni yhtä monta kertaa” - Perhe - Ilta-Sanomat

Portsarina työskentelevä sai kutsun häihin: ”En muista ovellakaan vääntäneeni yhtä monta kertaa”

Ilta-Sanomien lukijat kertovat ikimuistoisista hääjuhlista. Aina kaikki ei mene putkeen.

Julkaistu: 27.7. 19:00

Kesähäissä tunnelma nousee kattoon – joskus liiankin kanssa.

Kutsu kesähäihin on yleensä iloinen yllätys, ainakin siihen saakka, kunnes juhlatunnelma yltyy liiankin railakkaaksi.

Pyysimme Ilta-Sanomien lukijoilta tarinoita ikimuistoisista juhlista. Tarinoista kävi ilmi, että ikimuistoiset juhlat voivat olla onnistuneita – tai sitten kaikkea muuta.

Valokuvaaja kuvasi vain osan

– Itse olin häissä, joissa valokuvaaja kuvasi vain morsiamen sukulaiset. Ainoastaan sulhasen isästä oli otettu yksi kuva, kun hän piti hääpuhetta. Oli sellaiset paremman väen häät. Mitään kuvia ei sulhasen suku saanut muistoksi.

”Olisin päässyt helpommalla töissä”

– Serkun häät, itse olen portsari. Minulle luvattiin, että ”ota viinaa, kun sitä on ja olet vapaalla”. Häät lähtivät käyntiin perinteisesti ja sitten uskovaiset lähtivät pihalle. En muista ovellakaan vääntäneeni niin monta kertaa kuin noissa häissä.. Milloin morsian sai mustasukkaisuuskohtauksen, milloin vanhat ukot ja akat setvivät sukuriitoja. Samasta illasta olisin päässyt helpommalla töissä ja saanut hieman rahaakin. Mutta olihan se kossuvissy hyvää.

Morsian karkuteillä

– Kaverin häät olivat kirkossa ja loppuillan juhlat baarissa. Kun ravintola meni kiinni, kaikki etsivät morsianta. Ei löytynyt. Seuraavana päivänä selvisi, että morsian oli lähtenyt baarista jonkun jätkän luo yöksi, joka ei kuulunut häävieraisiin.

Aina juhlatunnelma ei nouse sitten millään.

Juhlatunnelma ei vain noussut

– Juhlat saa aikaan muullakin kuin rahalla, mutta ei tällä kertaa. Koko juhla meni alakuloisena. Näki, että suunnittelu oli tehty hyvin, mutta käsittämättömästi ei vaan lähtenyt juhlatunnelma nousuun. Yksissäkään hautajaisissakaan ei ole ollut niin apeaa tunnelmaa. Pöytäseurueemme yritti viritellä iloisempaa tunnelmaa, mutta se ei tarttunut muihin. Aika nopeasti yksi jos toinenkin muisti kauhukseen, että kaktus unohtui kastella tai muuta vastaavaa. Tuli pakottava kiire lähteä.

Häihin ilman kutsua

– Jouduimme lapsen kanssa menemään hänen serkkunsa häihin kuokkimaan, kun vain mies oli saanut kutsun. Yritin vastustaa, että menisi sitten yksin. Perherauhan vuoksi menimme kaikki kuitenkin. Tuntuihan se nololta juhlia kutsumatta. En kysellyt koskaan kenen moka oli. Hääparille tuli erokin melko pian.

Ikävää sanailua häissä

– Jouduin kerran avecina todella outoihin häihin. Häiden piti olla sellaiset paremman väen juhlat. Iltajuhlan aikana jouduin näkemään ja kuulemaan yhtä ja toista. Sulhasen isä oli eronnut, joten häissä olivat mukana hänen uusi vaimonsa ja lapset. Morsian ja hänen sukunsa ei ollut huomaavinaan heitä. Sulhasen isoäiti huoritteli sulhasen isän uutta vaimoa avoimesti kaikkien kuullen ja morsiamen isä tituleerasi sulhasen äitiä teeskenteleväksi hiireksi. Oloni oli todella vaikea ja poistuin päänsärkyä valitellen taksilla jo varhain. En ole sen koommin ollut tekemisissä heidän kanssaan.

Sain kuvan sormuksesta

Yksi lukijoista kertoo odottaneensa kutsua häihin turhaan.

– Odotin kutsua parhaimman ystäväni häihin. Olimme tunteneet koko ikämme ja kokeneet yhdessä iloja ja suruja muutenkin. Kutsua ei koskaan tullut. En tiedä miksi. Liekö syynä se, että ystävä tiesi, ettei minulla ole varaa ostaa häälahjaksi mitään älyttömän kallista. No, sain valokuvan sormuksesta. Toki onnittelin.

”Sulhanen on nykyään ex-mieheni”

– Onneksi en ole ainoa, jonka "elämän onnellisin päivä" eli häät olivat täysi katastrofi. Sulhanen oli kännissä ja kaikki kaverini kaikkosivat juhlista aikaisin. Itkin yksin juhlapaikalla, kun sulhanen remusi kaveriensa kanssa. Hääyönkin hän vietti kaverinsa kanssa juoden. Silloinen sulhanen on nykyään ex-mieheni.

Avioero seuraavana päivänä

– Avioero laitettiin aluille hääpäivän jälkeen. Ennen häitä olisi ollut parempi, mutta sulhanen ei saanut suutaan auki.

Sulhanen ei saanut suutaan auki ennen hääjuhlaa. Ero laitettiin vireille häiden jälkeen.

Vanhempien järjestämät häät

– Jouduin sulhasen hyvänä ystävänä hänen häihinsä, jotka hänen vanhempansa olivat organisoineet. Kutsuvieraita oli noin 120, mutta tarjoilut ja istumatilat olivat noin 40 ihmiselle. Suurin osa vieraista seurasi juhlaa eteisessä. Ohjelmana oli Rosa Liksomin runoja, koska järjestäjät arvostivat kyseistä kirjailijaa. Boolimalja tyhjeni laimeudestaan huolimatta tai juuri siksi heti. Kun sulhanen vei kulho täytettäväksi keittiöön, kuulin sulhasen äidin kommentin: ”Et tankkaa sitä, säästetään viinat itselle myöhempää käyttöä varten”.

Oletko ollut häissä, kesäjuhlissa tai muussa sukutapaamisessa? Kerro muistosi alla kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?