”Naapurin tramppa laulaa joka aamu kello 7 alkaen” – trampoliini hiertää monen naapurisuhteita - Perhe - Ilta-Sanomat

”Naapurin tramppa laulaa joka aamu kello 7 alkaen” – trampoliini hiertää monen naapurisuhteita

Naapurin trampoliini ärsyttää monia.

Julkaistu: 5.7. 16:35

Hyvää liikuntaa vai uhka naapuruston rauhalle? Lukijat kertovat kokemuksiaan trampoliineista piha-alueilla.

Pihamaalla trampoliinilla pomppivat lapset ja heidän kiljahduksensa voivat kaikua pitkällekin.

On ihmisestä kiinni, kuinka lasten ääniin suhtautuu.

Ilta-Sanomien lukijat kertovat kokemuksiaan trampoliineista naapurustossa.

Aikuinen poika osti trampoliinin

– Omakotitaloalueella naapurin jo täysi-ikäinen poika halusi trampoliinin. Sittenpä siihen hyppäsi samaan aikaan juhannusaattona kolme yli 80 kiloa painavaa ”poikaa”. Onneksi se hajosi! Trampoliini piti tietysti asettaa aivan tontin rajaan kiinni, että hyppijät näkivät meidän keittiönikkunasta sisään, kun olimme ruokailemassa.

Kun ostimme trampoliinin, alkoi valitus

– Naapurin koira tykkäsi haukkua kaikkea. Toisia koiria, ääniä,varjoja. Ja minä vuorotyöläinen heräsin aina siihen. Mutta en valittanut koska elämisen äänet kuuluvat taajamiin ja pidän koirista.

Mutta kun meille tuli trampoliini, alkoi kyseisen naapurin valitus, kun lapsista lähtee ääntä. Lapset olivat trampalla aikaisintaan aamulla kymmeneltä ja poistuivat illalla seitsemältä. Että toivottavasti nämä valittajat huomioivat sitten omankin talouden äänet.

Moni taitaa toivoa, että naapurin trampoliinille kävisi näin.

Pihamme muuttui yleiseksi leikkipaikaksi

– Mieheni osti muutama vuosi sitten pihallemme suuren trampoliinin turvaverkkoineen. Yhtäkkiä huomasimme pihamme muuttuneen yleiseksi leikkipaikaksi. Naapuruston lapset kävivät hyppimässä trampoliinissa isolla joukolla jopa silloin, kun emme olleet kotona. Turvaverkko sekä jousisuoja revittiin riekaleiksi. Purimme trampoliinin pois ja veimme sen kesämökillemme. En suosittele ostamaan trampoliinia ainakaan taajama-alueen omakotitalon pihalle.

Näin kävi meillekin

– Näin kävi meillekin. Räjähdin, kun meidän pihassa olevassa trampoliinissa oli jo naapureiden alle kouluikäisiä lapsenlapsia ennen kuin olimme heränneet.

Lasten on saatava liikuntaa

– Maisemaa nuo kyllä rumentavat, mutta toisaalta lasten ja aikuistenkin on erittäin tärkeää saada liikuntaa. Hyppiminen ajaa sitä asiaa tehokkaasti. Ja onhan se lapsille etenkin hauska vempele kaikin puolin. Kai sitä omalle pihalleen voi laittaa mitä haluaa.

Muuta harvaan asutulle alueelle

– Lapsiperheestä tulee ääntä. Kannattaa itse muuttaa harvaan asutulle alueelle, jos ei ääniä jaksa kuunnella.

Auta armias

– Rivitalo-osakeyhtiössämme asuu kaiken ikäistä väkeä lapsiperheistä eläkeläisiin. Vuosi sitten kesällä hommattiin sitten yhteiseksi iloksi tramppis. Ei siinä mitään, omat lapsoseni ehtivät teineiksi sillä välin, kun asiasta väännettiin. Mutta nyt on alkanut risoa se, että kouluiän kahta puolta olevat tramppiksen käyttäjät huutavat suoraa huutoa! Aivan järjetön kiljuna päällä, eikä siihen aina tarvita edes tramppiksella hyppimisen riemua, vaan pihalla juostaan rinkiä ja huudetaan apua ja vaikka sun mitä.

Miettikää vanhainkotiin muuttamista

– Vanhus tarvitsee rauhaa ja hiljaisuutta. Mutta niin tarvitsevat lapsetkin leikkejänsä ja energiansa purkamiskanavia. Trampoliinista ei lähde mitään ääniä. Jos on noin rauhaa rakastava, kannattaa miettiä vanhainkotiin muuttamista.

”Vanhus tarvitsee rauhaa ja hiljaisuutta. Mutta niin tarvitsevat lapsetkin leikkejänsä ja energiansa purkamiskanavia”, kertoo lukija.

Trampoliini laulaa joka aamu

– Meillä naapurin tramppa laulaa lähtökohtaisesti joka aamu kello 7 alkaen. Muuten ei haittaisi, mutta pitää perkeleenmoista vikinää, kun kaksi poikaa siinä hyppii ja kiljuu muutenkin. Tramppa on aivan kiinni tontin rajassa ja toisella puolella suoraan meidän kaikki makuuhuoneet. Ei siis puhettakaan, että ikkunan voisi jättää auki yöksi, jos toivoo nukkuvansa joskus pidempään.

”Enpä tiennyt, minkälaiset naapurit sain”

– Enpä tiennyt minkälaiset naapurit sain muuttaessani tälle ”rauhalliselle” omakotialueelle. Eivät tervehdi tai muuten juttele, mutta lasten kiljumista pitäisi kyllä jaksaa kuunnella. Miksi trampoliinilla pitää kiljua? Ei riitä, että maisemamme pilataan trampoliinilla. Pitääkö sillä myös kiljua kuusi lasta kavereineen, monta tuntia päivässä?

”Sielläkös pomppivat”

– Kunhan hiljenee klo 22, niin sielläkös pomppivat kuten huvittaa. Itse olin ainakin lapsena aina ulkona ja energiaa riitti, juoksin joka paikkaan ja pyöräiltiin ja hypittiin hiekkakasoihin. Mutta illaksi mentiin kotiin ja hiljaa oltiin kello 20 aikaan.

Hiertääkö trampoliini tai jokin muu mielipiteitä jakava asiaa omia naapurisuhteitasi? Jaa kokemuksesi alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?