Kun Sarah, 28, tuli raskaaksi, hän pelästyi kielletyiltä tuntuneita tunteitaan: ”Olenko jo valmiiksi huono äiti?”

Kun Sarah Honkaniemi, 28, meni raskaana ollessaan neuvolaan, hän pelkäsi, että terveydenhoitaja syyllistäisi häntä. Tuleva äiti halusi nimittäin puhua tunteista, joista yleensä vaietaan.

”Usein somessa maalataan täydellistä kiiltokuvaa, jossa ollaan vauvan kanssa heti yhtä, vaikkei asia välttämättä ole niin”, sanoo Sarah Honkaniemi, joka kertoo tunteneensa raskaana ollessaan kielletyiltä tunteita tunteita.

24.6.2020 19:30

Sosiaalista mediaa seuratessa muiden ihmisten elämä tuntuu monesti höyhenen kevyeltä. Näin on myös raskaana olevien laita. Someen ladataan iloisten tunteiden äärilaidat: pursuava ilo, riemu ja täydellinen onni.

Kun Espoossa asuva Sarah Honkaniemi tuli toivotusti raskaaksi, odotti hän samanlaista täyttymyksen tunnetta. Raskaus oli iloinen yllätys ja lapsi toivottu.

Sarah Honkaniemi avasi suunsa terveydenhoitajan vastaanotolla. Hän halusi puhua suoraan vaikeina pitämistään tunteista.

Silti raskaus toi mukanaan ikäviäkin tunteita. Honkaniemellä oli fyysistä väsymystä, mutta myös ikäviä ajatuksia.

Vaikeilta tuntuneet tunteet, tai pikemminkin se, ettei tunne riittävästi, purkautuivat lopulta neuvolassa.

– Taisin kiemurrella hetken aikaa tuolissa ennen kuin uskalsin sanoa, että minua hieman ahdistaa myöntää, etten koe sidettä vauvaani. Sanoin sen suhteellisen suoraan, sillä en osannut sanoittaa tunteitani mitenkään muutenkaan.

– Pohdin ääneen, etten täysin ymmärrä sitä että sisälläni kasvaa ihminen, sillä en siinä vaiheessa tuntenut oikein liikkeitäkään, Honkanen muistelee.

Asiantuntija vastaa: kaikilla ristiriitaisia tunteita

Ajatus siitä, että hyvän äidin tulisi tuntea tietyllä tavalla, on tuttu Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkolalle.

Tosiasiassa meillä kaikilla on ristiriitaisia tunteita, eivätkä raskaana olevat naiset ole tässä suhteessa poikkeus.

– Voi esimerkiksi olla samaan aikaan tosi onnellinen raskaudesta ja kokea silti epävarmuutta ja pelkoa tulevasta, Jaakkola kertoo.

Honkaniemi sai apua vaikeisiin tunteisiin myös kirjoittamisesta ja puolisoltaan. ”Minua jännitti kauheasti myöntää asiaa myös miehelleni, sillä olin ajatellut että hän ei ymmärtäisi minua laisinkaan. Hän kuitenkin tuki minua ihanasti”.

Sarahin huomio siitä, että ei tunne sidettä syntymättömään lapseensa, on Jaakkolan mukaan itse asiassa hyvin yleinen. Tavanomaisempaa tosin on, ettei kielletyiksi mielletyistä tunteista uskalleta puhua ääneen.

– Sarahin suhtautuminen on mielestäni ollut esimerkillistä, koska hän on avoimesti pohtinut tunteen eri puolia ja ottanut asian puheeksi myös neuvolassa, Jaakkola sanoo.

Myös Honkanen itse iloitsee siitä, että uskalsi avata rohkeasti suunsa.

– Hetki oli ahdistava, mutta muistan kuin eilisen, miten neuvolantäti sai minut ymmärtämään, että tunne on täysin sallittu. Hän suhtautui hyvin empaattisesti, vaikka ajattelin että saisin pikemminkin ihmetystä tai jopa syyllistämistä osakseni.

– Ahdistukseni kaikkosi, vaikka sama tunne säilyikin.

Raskaana oleva nainen, muista tämä

Minna Jaakkola painottaa, että raskaana olevien naisten kannattaa suhtautua itseensä ja omiin tunteisiinsa armollisesti.

– Tutkimusten mukaan noin 20 prosenttia vanhemmista ei tunne heti syntymänkään jälkeen sidettä lapseen. Hiljalleen se kuitenkin muotoutuu ensimmäisten viikkojen ja viimeistään kuukausien aikana, kun lapseen tutustuu paremmin.

Ajatus siitä, että hyvän äidin tulisi tuntea tietyllä tavalla, on monelle tuttu.

Näin on käynyt myös Sarah Honkaselle.

Kun lapsi syntyi, ei side muodostunut oikopäätä.

– Minulla meni noin kaksi kuukautta, ennen kuin aloin tuntemaan yhteyden poikaamme pieninä hetkinä synnytyksen jälkeen. Vasta nyt, lähes neljä kuukautta syntymästä, koen, että meille on muodostunut jo syvempi side ja osaan nauttia äitiydestä. Vielä on matkaa jäljellä, mutta joka päivä helpottaa.

Siteen vahvistamiseen voi tarvita apua

Sekä Jaakkola että Honkaniemi haluavat välittää armollisuuden viestiä tuleville äideille.

Vertailu muihin ei kannata.

–  Usein somessa maalataan sitä täydellistä kiiltokuvaa, jossa ollaan vauvan kanssa heti yhtä, vaikkei asia välttämättä ole niin. Anna siis itsellesi aikaa kasvaa äitiyteen ja tutustua pienokaiseesi, Honkaniemi sanoo.

”Vasta nyt, lähes neljä kuukautta syntymästä, koen että meille on muodostunut jo syvempi side ja osaan nauttia äitiydestä”, Sarah Honkaniemi kertoo.

Jaakkolan mukaan omaa sidettään lapseen voi myös vahvistaa hoitamalla vauvaa ja pitämällä samalla huolta itsestään.

– Joskus siteen muodostumiseen ja vahvistamiseen voi tarvita myös ammattilaisen apua, eikä sitäkään tarvitse hävetä, Jaakkola muistuttaa.

Oletko sinä tuntenut äitiyden myötä kielletyiltä tuntuneita tunteita? Lähetä tarinasi: maarit.rasi@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?