Kommentti: ”Pidät sitten perheen kalasopassa”, isä sanoi kun ojensi uuden kelan - Perhe - Ilta-Sanomat

Kommentti: ”Pidät sitten perheen kalasopassa”, isä sanoi kun ojensi uuden kelan

Julkaistu: 27.6. 8:08

Kesäyllätys! Isä oli hoksannut, miksi Nyt nappaa -kirjasessani oli ABU-MATIC 20 ympyröity vahvasti punaisella. Ja sinisellä myös, kirjoittaa Pertti Koskinen.

Tietysti Nyt nappaa oli myös kultaisen virvelikelan kohdalta auki isän aamukahvikupin vieressä – ja ”kohtuullisesta todistuksesta” palkittava 12-vuotias varmistamassa.

– Pidät sitten perheen kalasopassa, isä muistutti illalla, kun ojensi kultakelan – ja tuplayllätyksenä myös muovikahvaisen ABU Record -vavan.

Ukon höveliys säästi pitkän pennin. Tai markkojahan ne kesällä 1961 vielä olivat, kun kaverini Pasin kanssa aloimme kalaraamatustamme kaikkea muuta tarpeellista ruksata Lohjanjärven eväkkäiden päänmenoksi. Nyt nappaa -konkarina Pasi opasti minut kalastuksen saloihin.

Kalastuskaupasta ilmaiseksi saatua vuoden 1961 Nyt nappaa -kirjasta joku voisi virheellisesti kuvailla pelkäksi ruotsalaisen ABU-kalastusvälinetehtaan tuoteluetteloksi.

Meille se oli täydellinen opas matkalla oikeiksi kalamiehiksi, virvelikalastajiksi. Nappis kertoi, missä ja mihin aikaan ja millä (Colibri) ahvenia napataan, millä kikalla pisimmät heitot onnistuvat (älä käytä liian paksua siimaa) ja opetti piirroskuvin verrattomia siimasolmuja, joista kalastajasolmu, yksinkertainen viehesolmu ja katkenneen siiman yhdistävä verisolmu onnistuvat yhä vaikka unissa.

Nyt nappaa kertoi myös, millaisia jättikaloja Pohjolassa oli edellisenä kesänä saatu – ja haaveilimme joskus saavamme ABUn myöntämän upean Record-merkin hirmuisen kokoisesta kalasta.

Arvelimme tosin, ettei meidän Abuillamme Lohjanjärvestä nosteta edes pronssimerkkiin oikeuttavaa 1,25 kilon ahventa kultamerkin 2-kiloisesta puhumattakaan.

Yli satasivuisesta lehdestä noin puolet oli kalajuttuja – ja loput niitä unelmoitavia kalavehkeitä. Kaiken kruunasi syöntikalenteri, joka päivälleen kertoi, milloin kala iskee vieheeseen ja milloin on ihan turha järvelle lähteä.

Vuoden 1963 Nyt nappaa jäi viimeiseksi tarkkaan ahmimakseni vuosikerraksi. Muutimme pois Lohjanjärven ja kalakaverin luota ja harrastukset vaihtuivat.

Nyt nappaan opeista huolimatta minusta sukeutui kurja kalamies. Kultakelalla on 60 vuodessa saatu viisi ahventa ja kaksi pientä haukea. Mutta toimii kuin uutena!

Nytt och napp alkoi Ruotsissa ilmestyä 1948 ja Suomessa 1959. Ja kyllähän se katosi: 2006 jäi väliin – mutta Nappari palasi jo 2007.

Vanha tuttu tarttui 2019 käteen autonvaraosakaupassa. Tuomio: nykyisin tämä on kyllä parilla kalajutulla höystetty tuote-esite.

Mutta vau – yhä verisolmun ja muiden ohjeet – ja klassikoiden klassikko, ottitaulukko!

Jussina Hyvä syönti kaikkialla.

Kalamiehen raamattu vailla vertaa oli vuoden 1963 Nyt nappaa. Ihmeviehe Colibri maksoi 1:85, ABU-MATIC 20 vain 25:50. Lukujuttuna Tauno V. Mäen kalaretki presidentti Urho Kekkosen kanssa. Ja kalenteri: nappaako nyt?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?