Helena, 23, on jo neljän lapsen äiti – ensimmäinen raskaus 15-vuotiaana oli toivottu - Perhe - Ilta-Sanomat

Helena, 23, on jo neljän lapsen äiti – ensimmäinen raskaus 15-vuotiaana oli toivottu

Helenalla on nuoresta iästään huolimatta jo neljä lasta.

Julkaistu: 18.5. 19:00

Teiniäitiyden kokeneet Helena ja Sini kertovat kokemastaan vähättelystä.

Kirkkonummella asuva Helena, 23, kuvailee arkeaan yhdellä sanalla.

– Vauhdikasta!

Vauhtia Helenan elämään tuo neljä lasta.

7-vuotias poika, 5- ja 3-vuotiaat tytöt sekä kaksikuukautinen tyttövauva pitävät huolen siitä, että perheenäidin arki ei käy tylsäksi.

Touhukas lapsiarki on kaikkea sitä, mistä Helena haaveili jo hyvin nuorena. Hän tiesi jo poikkeuksellisen varhaisessa vaiheessa haluavansa tulla äidiksi nuorena ja päätyikin myös toteuttamaan unelmansa.

Suunniteltu raskaus 15-vuotiaana

Kun Helena teki positiivisen raskaustestin vain 15-vuotiaana, oli raskaus hänelle suunniteltu ja odotettu. Lapsen isä oli hänen silloinen poikaystävänsä.

– Muistan vieläkin sen jännityksen. Ei tietoa tulevasta muutoksesta ja pelko siitä, miten muut ottavat vauvauutisen vastaan.

15-vuotiaan Helenan ei ollut helppo kertoa uutista edes omille vanhemmilleen – olihan yhdeksännen luokan kevätlukukausikin vielä kesken.

– Äitini ei aluksi osannut suhtautua asiaan niin kuin toivoin. Ystävät ottivat asian kuitenkin hyvin, vaikka yllättyivät.

Helenan raskauteen suhtauduttiin negatiivisesti myös koulussa. Hän sai kuulla tuttujen ja tuntemattomien kommentteja siitä, kuinka ”lapsi tekee lapsia”.

– Yllätyin, että jopa osa opettajistakin kauhisteli, kuinka pilaan elämäni, jos pidän lapsen.

Helena hääpäivänään.

”Jo odotusaikana koin kasvaneeni paljon henkisesti”

Helena kuitenkin tiesi, mitä hän itse halusi. Raskausaika sujui hyvin kehon nopeita muutoksia ja vauvan potkuja ihmetellessä.

– Jo odotusaikana koin kasvaneeni paljon henkisesti ja ajattelutapa elämää kohtaa muuttui, koska tiesin olevani vastuussa pian myös toisesta ihmisestä.

Helena on myös kiitollinen neuvolan ja kätilöiden toiminnalle.

– Minua pidettiin ihan normaalina odottavana äitinä, eikä ikäni aiheuttanut erikoiskohtelua.

Teiniäitiys on myös rankkaa

Helena ei koe jääneensä paitsi mistään hänelle tärkeästä teiniäitiyden vuoksi. Sisukas nainen sai nuorena äidiksi tulosta huolimatta suoritettua yläasteen loppuun. Tällä hetkellä Helena opiskelee sähköasentajaksi.

–  Helppoa tämä ei aina silti ole ollut. Rankimpanakin aikana olen yrittänyt ajatella, että tästä selvitään, ja kaikesta onkin selvitty.

Helenan lapsiarki on vauhdikasta.

Helena haluaa antaa kiitosta sosiaalitoimesta saamalleen avulle.

– Usein kuulee, että kyllä nuoret äidit jaksavat, mutta totuushan on se, että edes nuori äiti ei aina jaksa arjen haasteita ja väsymystä, varsinkaan yksin. Siksi pitää myös pyytää apua.

Helena on saanut elämäänsä tärkeän tuen myös nykyisestä aviomiehestään ja nuorimman lapsensa isästä.

Helena haluaa kiittää nykyistä aviomiestään, joka on ottanut Helenan aikaisempien suhteiden lapset kuin omikseen.

– Kahdella vanhimmalla lapsella on sama isä, kolmannella eri isä ja kuopus on nykyisen mieheni. Olen onnellinen miehestäni, joka rakastaa ja kasvattaa lapsiani kuin ominaan, vaikkei kaikkiin olekaan biologista sidettä.

Sini tuli raskaaksi 14-vuotiaana

26-vuotiaan Sinin Espoossa asuvaan uusioperheeseen kuuluvat avopuoliso Tanja, Sinin ensimmäisessä parisuhteessa syntyneet lapset, 12 ja 8, ja Tanjan 5-vuotiaan kaksoset.

Sini on nuoresta iästään huolimatta ollut jo kauan äiti, sillä hän sai esikoisensa 14-vuotiaana.

– Raskaus tuli yllätyksenä, mutta päätin pärjätä. En missään vaiheessa ajatellut raskauden keskeyttämistä.

Raskauden aikana Sini kävi yläasteen kahdeksatta luokkaa ja piilotteli raskauttaan mahdollisimman pitkään. Loputtomiin kasvavaa vatsaa ei kuitenkaan voinut peitellä.

– Äitini suhtautui raskauteeni ensin järkytyksellä – ja olihan se ymmärrettävää. Hänelle syntyi kuitenkin nopeasti luottamus minuun.

”Muiden oppilaiden vanhemmat tuijottivat”

Myös Sinin koulussa suhtauduttiin raskauteen epäileväisesti. Supinaa riitti niin selän takana kuin päin naamaakin.

Sini kävi myöhemmin yläasteen loppuun Eiran aikuislukiossa hyvillä arvosanoilla. Lähihoitajaopinnot hän aloitti toisen lapsensa syntymän jälkeen.

Koulukiusaamisesta huolimatta Sini suoritti kahdeksannen luokan loppuun.

– Olin ihan viimeisillä raskausviikoilla, kun osallistuin kevätjuhlaan ja kävin hakemassa todistuksen. Oppilaiden vanhemmat tuijottivat, mutta en välittänyt.

Epäilyt Sinin äitiyttä kohtaan eivät loppuneet lapsen syntymään.

– Muistan ikuisesti kerran, jolloin olin esikoiseni kanssa vaunulenkillä ja tuntematon vastaantulija huusi minulle, miten lapsi voi saada lapsen ja kuinka olen häpeäksi ihmisille. Tuntuihan se aluksi pahalta. Nopeasti kuitenkin käänsin ajatukseni todellisuuteen.

”Olen huolehtiva ja rakastava äiti”

Sini sai toisen lapsensa 18-vuotiaana. Raskauden aikana suhde teini-iän rakkauteen ja lasten isään tuli päätökseen. Vaikka suhde lasten isään ei kestänyt, kokee Sini onnistuneensa nuorena vanhempana.

– Koen olevani äiti muiden äitien joukossa. Olen huolehtiva ja rakastava äiti.

Sini toivoo, etteivät ihmiset yleistäisi nuoren iän tarkoittavan automaattisesti vastuuntunnottomuutta.

– On varmasti nuoria sekä vanhempia äitejä, jotka eivät ole syystä tai toisesta kasvattaneet lapsiaan hyvin. Mielestäni se ei ole yksiselitteisesti ikäkysymys.

Sini ei itse kadu hetkeäkään teiniäitiyttään, mutta siitäkään huolimatta hän ei kannusta nuoria samaan.

– Jos oma tyttäreni tulisi sanomaan 14-vuotiaana haluavansa äidiksi, kertoisin hänelle, että äidiksi ehtii tulemaan myöhemminkin elämässä. Jos hän kuitenkin tulisi teininä raskaaksi, olisin tietenkin hänen tukenaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?