Supernanny Pia kertoo, miten arjesta selviää lapsiperheissä – hyvä piirre kääntyy nyt helposti itseä vastaan - Perhe - Ilta-Sanomat

Supernanny Pia kertoo, miten arjesta selviää lapsiperheissä – hyvä piirre kääntyy nyt helposti itseä vastaan

Ota käyttöön valmisruoat, sovi työvuoroista puolisosi kanssa ja laske rimaa töissä ja kotona, Supernanny Pia Penttala ohjeistaa.

Monet perheet ovat poikkeusaikana ahtaalla ja osa vanhemmista on joutunut kohtaamaan kohtuuttoman hankalia tilanteita, kun kotona pitää venyä moneen, Supernanny Pia Penttala kertoo.­

2.4. 18:00

Poikkeusajat ovat laittaneet koville nekin perheet, joissa arki sujuu tavallisesti muitta mutkitta.

Kotona vietetään nyt paljon aikaa, ja kun samaan aikaan pitäisi hoitaa oma työ, avustaa lapsia koulunkäynnissä, kokata ruokaa perheen pienimmille ja pitää parisuhde kasassa, haasteet kasvavat melkoisiksi.

Ulkopuoliselle avulle voi olla nyt tarvetta. Kysyimme Supernanny Suomi -ohjelmasta tutulta ammattikasvattaja Pia Penttalalta, mitä perheissä tulisi poikkeusaikana muistaa.

1. Laske rimaa töissä ja kotona

Nyt on aika olla itselleen armollinen, kuuluu Pia Penttalan tärkein viesti poikkeusaikaa eläville perheille.

– Ihmiset ovat hirveän tunnollisia omassa työssään ja heitä turhauttaa, ettei työtä pääse toteuttamaan enää yhtä tunnollisesti. Tämä hyvä piirre voi kääntyä itseään vastaan, Penttala sanoo.

Poikkeusaikana rimaa kannattaa laskea. Kaikkea ei voi tehdä täydellisesti, sillä monissa perheissä töitä on nyt enemmän kuin tarpeeksi.­

Jos jokaista elämän osa-aluetta yrittää nyt suorittaa täydellisesti, epäonnistuu varmasti. Stressi purkautuu perheriitoina ja ärhentelynä. On aika laskea rimaa.

– Nyt täytyy hellittää. Yritä löytää pääkohdat ja hoida ne. Kysy vaikka työnantajalta, mitä päivän aikana pitää ehdottomasti suorittaa ja mitä voi jättää taka-alalle. Näin aikaa jää myös lasten koulupäivän tukemiseen.

2. Ota käyttöön pakasteet ja einekset

Poikkeusaikana kannattaa laskea rimaa. Eineksistä ei ole syytä tuntea huonoa omatuntoa.­

Poikkeusaikaan kotona tarjoillaan aamiaista, lounasta, päivällistä, illallista ja välipaloja, joten perheen kokeilla on kädet täynnä töitä. Nyt onkin aika ottaa einekset ja pakasteet esille.

– Niiden tarjoaminen ei ole todellakaan huonoa vanhemmuutta. Omantyyliseen ruoanlaittoon voi keskittyä vaikka viikonloppuisin, Penttala ehdottaa.

3. Kerro koronasta vatsatautiesimerkin kautta

Viimeistään nyt kannattaa keskustella koronaviruksesta myös lasten kanssa. Osoita lapselle empatiaa ja pysy totuudessa, mutta älä pelottele.

Aloita keskustelu kysymällä, mitä lapsi tietää sanasta korona.

– Jos lapsi kertoo, että korona vain tappaa, voit kertoa, että tämä ei pidä paikkansa. On paljon sairauksia, joihin jotkut kuolevat ja jotkut eivät. Siksi meillä on ohjeet, miten kannattaa toimia, jotta mahdollisimman harva sairastuisi.

Koronaviruksesta voi kertoa myös vatsatautiesimerkin avulla. Lapset ovat tottuneet, että päiväkodissa joillekin saattaa puhjeta vatsatauti. Vanhemman kannattaa muistuttaa, että hyvällä käsihygienialla sairastumisriskiä voi kuitenkin vähentää.

4. Pyydä teiniä ottamaan vastuuta

Monelle nuorelle kaverit ja harrastukset ovat koko elämä, joten joissakin perheissä lapset karkaavat omille teilleen, vaikka olisi parempi pysyä kotona.

Jos teini karkaa omille teilleen, hänen kanssaan voi tarvittaessa käydä tiukankin keskustelun siitä, miten poikkeuksellisessa tilanteessa nyt ollaan.­

Penttalan mukaan nuoren kanssa voi tarvittaessa käydä tiukankin keskustelun siitä, miten poikkeuksellisessa tilanteessa nyt ollaan.

– Voit kertoa nuorelle, että nyt ei ole muita vaihtoehtoja kuin totella. Tilanne on niin vakava, että nyt on syytä kasvaa aikuisemmaksi nopeammin kuin muuten olisi tarve.

Nuorta voi myös pyytää ottamaan vastuuta omista tekemisistään. Kun ohjeita noudattaa, voi ainakin olla hyvällä mielellä siitä, ettei ole tartuttanut omalla toiminnallaan ketään.

Neljän seinän sisällä oleminen voi kaikesta huolimatta olla nuorelle kova paikka.

– Anna nuorelle siis lupa myös ärsyyntymisen tunteisiin, Penttala sanoo.

5. Rajoita koronauutisia

Pia Penttalan mukaan koronaa käsittelevien uutisten kuluttamista kannattaa rajoittaa. Pienet lapset ovat alkaneet ahdistua koronaviruksesta yhä enemmän. Lapsi voi yhdistää koronan pelkkään kuolemaan, etenkin jos pieni kuulee jatkuvalla syötöllä uutisia, joissa aihetta käsitellään.

Jatkuva koronauutisointi saattaa ahdistaa.­

6. Jaa tehtävät parisuhteessa

Koronakriisi kuormittaa monissa perheissä myös parisuhdetta. Riitoja aiheutuu nyt erityisesti siitä, että tehtävää on paljon. Jos lapset ja kotitehtävät jäävät vain toisen harteille, konflikti on valmis.

Pariskuntien olisi nyt syytä jakaa kotityöt seuraavien parin päivän ajaksi kerrallaan. Sanallisesti tulee sopia myös omasta ajasta. Omaan rauhaan ei voi siis vetäytyä yllättäen niin, että huushollin pyörittäminen jää varoittamatta toisen vastuulle.

– Ennakoikaa tilanteita hyvissä ajoin, Penttala suosittelee.

7. Pidä huolta rutiineista

Kriisissä arkisten rutiinien säilyttäminen on tärkeää. Tee asioita, jotka pitävät arjen hallinnassa. Pue päälle, petaa sänky ja pidä vuorokausirytmi normaalina.

Ahdistus on hyvä saada katkaistua. Omaa hyvinvointiaan kannattaa nyt vaalia.

Pidä arjen rutiineista kiinni, vaikka olisitkin jatkuvasti kotona. Petaa siis sänky, pue päällesi ja muista vuorokausirytmi.­

Jos alkoholinkäyttö tai ongelmalliset käytösmallit huolestuttavat, muista, että apua on tarjolla. Apua tarjoavat muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliitto, Nuorten ystävät ja mielenterveysseurat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?