Supernanny Pia Penttala vastaa: Saako kiristää ja uhkailla, jos lapsi ei tottele?

Uhkailu, lahjonta ja kiristys ovat tyypillisiä hätäratkaisuja, joihin lasten vanhemmat helposti sortuvat.

18.3.2020 13:27

Supernanny Pia Penttala ei kiellä käyttämästä uhkailua, kiristystä ja lahjontaa, mutta jos lapsen häiriökäyttäytyminen toistuu kerrasta toiseen, on syytä miettiä muita konsteja.

– Pitää tehdä selväksi ja sopia, mitä seuraa, jos lapsi ei hoida asiaa kuten sovittiin. Ja jos ei homma hoidu seuraavallakaan kerralla, sitten rangaistus otetaan käyttöön.

Rangaistusten ei saisi olla asteikon yläpäästä tyyliin ”pyörä otetaan pois koko viikoksi”, vaan mieluummin vain yhdeksi päiväksi. Sen jälkeen harjoitellaan taas.

– Ja jos lapsi ei vieläkään pue kenkiä jalkaan tai haalaria päälle, häntä on hyvä kannustaa, vaikka vain toinen saapas menisi jalkaan. Tiedän, että kannustaminen voi siinä kohtaa tuntua tylsältä, mutta se kannattaa, sillä lapsi oppii positiivisuuden kautta.

– Jos taas kiukuspäissä tulee vedettyä liian isolla momentilla, että sä et saa kuukauteen viikkorahaa, tilanteen rauhoituttua voi pyytää anteeksi ja sopia vähän pienemmästä rangaistuksesta. Muuten lapsi oppii, ettei vanhempi pysy sanojensa takana.

Miten sinä olet saanut lapset tottelemaan? Vai tuntuuko se aivan mahdottomalta tehtävältä? Jatka keskustelua alla kommenteissa ja jaa omat parhaat vinkkisi – tai ihan vain tuskasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?