Neljän lapsen äiti Minna tarkkaili ruokakuluja ja huomasi yhden selkeän virheen

Tältä näyttävät kuusihenkisen perheen viikon ruokaostokset.

Perheenäiti Minna tarkkaili viikon ruokakuluja.

10.3.2020 14:53

Neljän lapsen äiti Minna päätti tarkkailla viikon ajan perheen ruokaostoskuluja ja laski blogissaan Kiljusten blogi perheen viikon ruokakustannukset.

Omien lastensa lisäksi vanhemmat ostavat viikoittain ruokaa myös neljälle hoitolapselle, joista kolme on hoidossa maanantaista perjantaihin ja neljäs kahtena päivänä viikossa.

– Omat lapset ja mies syövät arkisin lounaan koulussa ja töissä. Kuopus syö usein myös aamupalan ja välipalan eskarissa. Hoitolapsille on tarjolla meillä aamupala, lounas ja välipala, Minna sanoo.

Yleensä perhe pyrkii tekemään isommat ruokaostokset kerran viikossa ja hakemaan vain tarvittaessa täydennystä jääkaappiin. Viikon ruuat suunnitellaan jo sunnuntaina, ja niihin kuuluu usein esimerkiksi perunamuusia lihakastikkeella, nakkikeittoa, linssikasvissosekeittoa, erilaisia pastoja ja kanakasvisvokkeja.

Näin perheen ruokaviikko sujui:

Sunnuntai – 80,80 €

Kanaa, jauhelihaa, nuudeleita, pastaa, riisiä, juustoa, leikkelettä, tuorejuustoa, pestoa, lihapullia, kananmunia, mansikkakeittoa, leipää, riisivälipaloja, rahkaa, vokkivihanneksia (pakaste), paprikaa, banaaneja, avokadoja, mandariinia, tomaatteja, päärynöitä, omenoita, porkkanoita, perunaa, maitoa ja kauramaitoa.

Huomio: Mies kävi myöhään sunnuntai-iltana kaupassa. Lista oli hieman hutaisten tehty tai siis sitä ei edes varsinaisesti tehty. Mies vain osti kaikkea, mitä yleensä tarvitsee ostaa ja lisäksi kiireisiä päiviä varten valmiita lihapullia. Ei heräteostoksia.

Tiistai – 54,83 €

Limonadia, kivennäisvettä, vaniljakastiketta, juustodippi, salsadippi, tortillasipsit, juustoraaste, banaani, paahtoleipää, kauraleipä, lihapasteija, suklaata, kaurahiutaleita, riisivälipaloja, leipää, riisipiirakoita, kananmunia, porkkanoita, voita, leikkelettä, nuudeleita, banaania ja tummaa suklaata (leivontaan).

Huomio: Meidän piti ostaa herkkuja vanhimman pojan kaverisynttäreille, jotka olivat seuraavana päivänä. Suklaa oli heräteostos ja ostin sen ajatellen seuraavaa päivää, joka oli minun ja mieheni 15-vuotishääpäivä. Lihapasteijat oli evääksi ja iltapalaksi lapsille. Tiistaisin kaikilla kolmella isommalla on treenit ja ilta menee autoillen.

Kaverisynttärit vaikuttivat viikon menoihin.

Keskiviikko – 6,93 €

3 karkkipussia

Huomio: Mies osti kotimatkalla töistä karkkipusseja pojan kaverisynttäreitä varten. Karkit jäivät edellisenä päivänä ostamatta, koska mies ja poika eivät osanneet valita gluteenittomia karkkeja.

Torstai – 13,20 €

Erilaisia leipiä

Huomio: Vien torstaisin poikaa treeneihin Fazerin tehtaanmyymälän lähelle. Minulle on tullut tavaksi käydä ostamassa samalla kassillinen leipää. Osan leivistä pakastan. Lapsetkin osaavat ottaa pakasteesta tarvittaessa leipää sulamaan.

Kuten monessa lapsiperheessä, leipää menee!

Yksi asia meni metsään: ”Olkoon tämä esimerkki huonosta suunnittelusta”

Yhteensä viikon ruokaostokset maksoivat 155,76 euroa. Vaikka kuluihin vaikuttivatkin osittain kaverisynttärit, nostaa Minna yhden asian viikon kulujen kannalta isoimmaksi syyksi. Kuten monet kuitenkin tietävät, suunnitelmissa ei ole aina helppo pysyä arjen kiireessä.

– Tarkoitus oli kertoa, miten suunnitelmallisesti ja järkevästi hoidamme perheen ruokahuollon. No, tämä viikko ei mennyt ollenkaan niin kuin oli suunniteltu.

– Suunnitelmallisuuden puute ja päättämättömyys sekoittivat täysin tämän seurantaviikon. Useat kaupassakäynnit lisäävät heräteostosten määrää, ja sen nämä meidän viikon ostokset todistavat. Tosin heräteostokset pysyivät yllättävän hyvin kurissa.

Perhe suosii tavallista arkiruokaa.

Minna kertoo, että ylimääräisiä kauppakäyntejä kertyi toivottua enemmän. Jatkossa hän aikoo panostaa entistä enemmän ruokien ja ostoksien suunnittelemiseen, sillä kaupassa ravaaminen vie myös aikaa, jota ei lapsiperheissä ole liiaksi.

– Olkoon tämä esimerkki huonosta suunnittelusta. Viikon ruokaostoksia ei kannata hoitaa näin!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?