Ronja, 20, löysi rakkauden Mustafasta – suhde muslimimieheen kirvoittaa ulkopuolisilta aina saman kysymyksen - Perhe - Ilta-Sanomat

Ronja, 20, löysi rakkauden Mustafasta – suhde muslimimieheen kirvoittaa ulkopuolisilta aina saman kysymyksen

–Arvomaailmamme kohtasivat todella hyvin, Ronja, 20, kertoo suhteestaan muslimimieheen. Kuvituskuva.

–Arvomaailmamme kohtasivat todella hyvin, Ronja, 20, kertoo suhteestaan muslimimieheen. Kuvituskuva.

Julkaistu: 11.2. 17:07

Ronja ja hänen avopuolisonsa haaveilevat perheen perustamisesta.

Muutama vuosi sitten Ronja ihastui baarin tanssilattialla tuntemattomaan mieheen, jonka iloiset silmät ja hymy tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen.

Mies paljastui Irakista kotoisin olevaksi Mustafaksi.

– Kumpikaan meistä ei ole perinteisen suomalaisen tyylinen alkoholin käytön suhteen, vaan olemme molemmat absolutisteja. Olikin hauska sattuma, että kaksi absolutistia tapasi toisensa nimenomaan baarin tanssilattialla.

– Sekin kertoo mielestäni siitä, että ei kannata suhtautua ihmisiin ennakkoluuloisesti, Ronja jatkaa.

”Arvomaailmamme kohtasivat”

Ronja haluaa kertoa rakkaustarinansa turvapaikanhakijana Suomeen vuonna 2015 saapuneeseen mieheen juurikin ennakkoluulojen vähentämiseksi. Nuori nainen ei itse epäröinyt hetkeäkään tutustumista toisesta kulttuurista kotoisin olevaan mieheen.

– Olin tuolloin vielä 18-vuotias nuori ja ajattelin, että on vaikeaa löytää hauskaa miestä, joka ei käyttäisi alkoholia.

Kun pari pääsi juttelemaan enemmän kävi nopeasti selväksi, että yhteistä löytyi enemmänkin.

– Arvomaailmamme kohtasivat todella hyvin ja suhteemme lähtikin liikkeelle nopeasti. Oli mukava huomata, että me molemmat halusimme vakavan suhteen ja haaveilimme avioliitosta sekä perheestä.

Suhde muslimimieheen aiheuttaa aina saman kysymyksen

Nykyään Ronja, 20, ja Mustafa, 27, asuvat avoliitossa Etelä-Suomessa. Mies sai pysyvän oleskeluluvan viime marraskuussa ja parin arki rullaa mallillaan työssäkäynnin, Netflixin katselun ja ravintolailtojen merkeissä.

Ronja kertoo, etteivät kulttuurierot rasita suhdetta siitäkään huolimatta, että Ronja on kristitty ja mies puolestaan muslimi.

– Monet kyselevät heti ensimmäisenä, kuinka me vietämme joulua. Vietämme sitä molempien uskontojen tavoilla – se toimii todella hyvin!

Ronja kokee, että monikulttuurinen suhde sopii hänelle. Pari puhuu keskenään englantia, ja nuori nainen iloitseekin parantuneesta kielitaidostaan.

– Monikulttuurinen suhde on opettanut minulle positiivista elämänasennetta. Me suomalaiset tuppaamme olemaan välillä hieman negatiivisia. Olen oppinut kiitollisuutta siitä, miten hienossa maassa asun enkä ota koulutusta ja puhdasta vettä itsestäänselvyytenä.

Haaveena oma perhe

Ronja kertoo nuorenparin haaveilevan perheen perustamisesta.

– Olen hieman erilainen nuori suomalainen, sillä olen hyvin perhekeskeinen ja haaveilen perheestä jo näin nuorena. En usko, että olisin tavannut kovin helposti suomalaista alle 30-vuotiasta miestä, joka haluaisi perustaa perheen näin nuorena.

 Elämääni ei mahdu ihmisiä, jotka tuomitsevat ulkonäön tai kansalaisuuden vuoksi.

Ronja haluaa nostaa esille myös oman näkemyksensä suomalaisten syntyvyyskeskusteluun liittyen.

– Mielestäni pakolaiskeskustelussa pitäisi keskittyä myös siihen, että monet ulkomaalaiset ovat yleensä halukkaita perustamaan perheen. Se olisi myös Suomen syntyvyyden kannalta hyvä asia.

Suhde on kohdannut ennakkoluuloja: ”Saan olla vapaasti oma itseni”

Ronja kiittelee perhettään siitä, että muslimimies otettiin alusta alkaen vastaan paremmin kuin hyvin. Sen sijaan Ronjan kaveripiiri meni osittain uusiksi monikulttuurisen parisuhteen johdosta.

– Olin vielä lukiossa kun tapasimme, ja parisuhteeni aiheutti lukion käytävillä järkyttäviä kommentteja ja juoruilua. Elämääni ei mahdu ihmisiä, jotka tuomitsevat ulkonäön tai kansalaisuuden vuoksi.

Ronja kertoo parin saavan edelleen osakseen katseita julkisilla paikoilla.

– Uutenavuotena junassa lähes joka asemalta nousi kyytiin joku joka kommentoi suhdettamme. Kun ihmiset ovat päihtyneitä, madaltuu kynnys kommentoida toisten asioita, Ronja harmittelee.

Ronja haluaa painottaa erityisesti yhtä asiaa monikulttuurisiin suhteisiin liittyen.

– Usein ajatellaan, että monet muslimimiehet ovat erityisen mustasukkaisia. Suhteessani on normaalia mustasukkaisuutta, mutta ei sen enempää kuin mitä olen huomannut suomalaisten suhteissakaan olevan. Toivonkin, että ihmiset muistaisivat ihmisten olevan aina ennen kaikkea yksilöitä kulttuureistaan huolimatta.

– Mieheni ei rajoita minua mitenkään. Pukeudun samalla tavalla kuin ennenkin, jopa näyttävämmin. Tässä suhteessa saan olla oma itseni niin ulkonäön kuin mielipiteideni kanssa.

Tuoreimmat osastosta