Filippiiniläinen Mercy kotiutui Suomeen – yksi asia suomalaisissa saa yhä ymmälleen: ”Ajattelen aina, että mikä häntä vaivaa”

Neljän lapsen äiti Mercy on kiinnittänyt huomiota suomalaislasten itsenäisyyteen.

Suomeen asettunut Mercy näkee tulevaisuutensa Suomessa.

22.11.2019 19:00

– Suomi on paras paikka kasvattaa lapsia!

Filippiineiltä Suomeen muuttaneella Mercyllä, 32, riittää uudesta kotimaastaan ylistysanoja.

– On uskomattoman hienoa olla vanhempi Suomessa, sillä valtio tukee vanhempia siinä, että he voivat viettää enemmän aikaa kotona lastensa kanssa äitiys- ja perhevapaiden myötä, hän kiittelee.

Mercy muutti Suomeen 14 vuotta sitten opiskelujensa perässä. Insinööriksi valmistunut Mercy tutustui opiskeluaikanaan Suomessa piano-opettajana työskentelevään mieheensä. Kauhavalla asuvaan perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi neljä lasta.

Ensimmäisen koulumatkan yllätys oli melkoinen

Vaikka Mercyn elämä Suomessa rullaa mallikkaasti, hän myöntää, ettei alku ollut kaikista helpoin. Kun filippiiniläisnainen nousi vuonna 2005 yksin ensimmäiselle kansainväliselle lennolleen ilman puhelinta, olivat hänen ajatuksensa sekä pelokkaat että innokkaat.

Perille päästyä ensimmäinen haaste oli kielimuuri.

– Muistan edelleen, kuinka vanhempi nainen yritti jutella minulle.

Mercy osasi tuolloin tasan yhden lauseen suomeksi.

– ”Minä en ymmärrä”, vastasi hän ja sai takaisin ystävällisen hymyn.

Seuraavat haasteet olivat aikaero ja Suomen vuodenajat.

– Kuinka on mahdollista nukkua, kun ulkona on valoisaa? Sitten seuraa vielä talvi ja pimeys, Mercy muistelee pohtineensa.

Mercy kertoo ihmetelleensä aluksi myös rauhallista liikennettä.

– Opetukseni alkoi yleensä 8.15. Kuljin koulumatkan pyörällä, joten lähdin kotoa jo 7.30. Muistan, kuinka ensimmäisenä koulupäivänäni laitoin herätyskellon soimaan jo kuudelta. En halunnut olla myöhässä koulusta, mutta en tiennyt, että Suomessa liikenneruuhkat eivät ole yhtä pahat kuin Manilassa.

Mercy kertoo huvittuneena olleensakin aina ensimmäisenä paikalla.

 

Nämä suomalaisten tavat ihmetyttävät: ”Mikä häntä vaivaa?”

Mercyn mukaan kaikista suurin kulttuuriero liittyy ihmisiin.

– Suomalaiset ovat hiljaisia ja rauhallisia. He eivät harrasta small talkia, tai hymyile ihan jokaiselle.

Mercy oppikin hiljalleen, ettei tuntemattomalle hymyilevä suomalainen ole aivan tavallinen näky.

– Jos näen vastaantulevan suomalaisen hymyilevän minulle, ajattelen aina, että mikä häntä vaivaa. Onko hän humalassa? Onko vaatteissani tai kasvoissani jotain hauskaa?

Mercy on kuitenkin huomannut, että Kauhavan tapaisessa pienemmässä kaupungissa ihmiset ovat avoimempia.

– He moikkaavat ja hymyilevät takaisin kadulla, vaikka et tuntisikaan heitä. Joskus he aloittavat myös keskustelun.

Myös suomalaisten saunatavat herättivät Mercyssä alkuaikoina ihmetystä.

– Olin yllättynyt siitä, että saunassa ollaan alasti. Kotimaassani ei ole tavallista nähdä alastomuutta. Kun minua neuvottiin ottamaan vaatteet pois ennen saunaa, ajattelin ulkomaalaisena, että se oli vitsi.

Lasten mikroruoat kummastuttavat

Mercyn tultua äidiksi yllätyksiä riitti myös suomalaisten vanhemmuuteen liittyen.

Ensimmäinen yllätys odotti jo heti synnytyssairaalassa.

– En tiennyt, että minun täytyy olla sairaalassa yön yli yksin. Meillä ei ollut perhehuonetta, joten aviomieheni ei voinut yöpyä sairaalassa. Kokemus oli toki hyvä, sillä hoitajat oli helppo kutsua paikalle. Minun kotimaassani on kuitenkin normaalia, että perheenjäsenet ovat ympärillä koko ajan.

Mercyn mielestä parasta vanhemmuudessa Suomessa on se, että vanhemmilla on mahdollisuus viettää paljon aikaa lastensa kanssa.

Mercy kertoo huomioineensa, että suuri osa suomalaisista perheistä koostuu kahdesta vanhemmasta ja kahdesta lapsesta. Lisäksi hän on huomioinut, että suomalaisilla lapsilla riittää useita harrastuksia.

Lisäksi hän on kiinnittänyt huomiota suomalaislasten itsenäisyyteen.

– 3-vuotiaat tietävät, miten pukea ja riisua vaateet. Jos vanhemmat käyvät töissä, kouluikäiset lapset tietävät, miten valmistaa välipala koulun jälkeen.

Vaikka Mercy onkin tottunut lapsuudessaan mausteiseen ruokaan, on hän oppinut pitämään myös suomalaisesta ruoasta. Hänen suosikkejaan ovat karjalanpiirakat, karjalanpaisti ja lohiruoat. Koko perheen suosikkeja ovat makaronilaatikko ja pannukakku.

– Olen huomannut, että Suomen kaupoissa on paljon valmisruokia. Valmiiksi marinoituja ruokia sekä mikro- ja uunivalmisruokia. Olin tästä yllättynyt. Minun kotimaassani ruoanlaitto on hyvin tärkeää, emmekä käytä mikroruokia. Ymmärrän kuitenkin, että ihmiset ovat täällä kiireisiä, ja valmisruoka on nopein vaihtoehto.

Hiljalleen Mercy on oppinut myös sietämään aluksi kauhistuttavalta tuntunutta pimeyttä ja kylmyyttä.

– Olen oppinut, ettei Suomessa ole sellaista asiaa kuin ”huono sää” – on vain huonoja vaatevalintoja. Aviomieheni ja lasteni ansiosta olen oppinut nauttimaan talvesta.

Mercy kirjoittaa elämästään Suomessa blogia Simply finnoy mom.

–Perheemme rakastaa ulkoilua, Suomen luonnosta nauttiva Mercy kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?