Kohtalokkaat pikkujoulut muuttivat Hanna Dubovan elämän – viisihenkinen perhe on kiertänyt vuosia maailmaa kiekkoilijaisän perässä - Perhe - Ilta-Sanomat

Kohtalokkaat pikkujoulut muuttivat Hanna Dubovan elämän – viisihenkinen perhe on kiertänyt vuosia maailmaa kiekkoilijaisän perässä

Tomas Duban ura on vienyt koko perhettä ympäri maailman.

Tomas Duban ura on vienyt koko perhettä ympäri maailman.

Julkaistu: 24.11. 15:32

Jääkiekkoilu on vienyt lappeenrantalaisen Hanna Dubovan viisihenkistä perhettä vuosia ympäri maailmaa.

Lappeenrantalainen Hanna Dubova, 37, oli lokakuussa innoissaan, kun englantilainen jääkiekkoseura Sheffield Steelers palkkasi puolustajakseen viime kaudella jyväskyläläistä JYPiä edustaneen Mikko Kuukan.

– Googletin, että Mikko on 33-vuotias. Ajattelin sen ikäisellä olevan perhettä tai ainakin puoliso. Olisi mukava saada suomalaista seuraa. Mutta Mikko muuttikin tänne yksin. Hänen puolisonsa jäi Helsinkiin.

Hannalle olisi kelvannut naisseura tai kaverit lapsille. Ei Dubovan kotona yksinäistä ole. Aika kuluu Kristinan, 10, Sofian, 4, ja Dominikin, 2, päiväohjelmia järjestellessä. Hannan mies Tomas Duba, 38, on Steelersin maalivahti.

Dubat ovat kiertäneet maailmaa viitisentoista vuotta. Kaikki alkoi pikkujouluista Lappeenrannassa. Nuori tshekkipoika oli tullut jääkiekkoilemaan SaiPaan.

– Seuran pikkujouluissa 2001 oli joulupukki, joka tarvitsi apulaisia. Olin SaiPan cheerleader. Meistä molemmat täysi-ikäiset värvättiin pukin apulaisiksi, kertoo vielä tuolloin sukunimellä Kiviniemi tunnettu Hanna.

– Tomas pyysi minua istumaan heidän pöytäänsä. Olihan se aivan ilmeinen iskuyritys, mutta sitä. Siinähän vieressä istui hänen tyttöystävänsä!

Onnekseen Hanna ei perääntynyt. Selvisi, että tshekkiä puhuva tyttö olikin kylään tullut Tomasin sisko.

Duba pelasi SaiPassa kaksi kautta, kunnes koitti jääkiekkoilijan arki. Seuraava sopiva työtarjous tuli Tshekistä.

– Sain paikan opiskelemaan fysioterapiaa. Opintojen aloittamista pystyi lykkäämään kaksi vuotta. Päätin lähteä mukaan Tshekkiin. No, ikinä en ole palannut koulun penkille, Hanna hymähtää.

  Ympäri maailman: ”Mielettömiä vuosia”

Tytöt on viety aamulla kouluun. Englannissa Hannalla on omaa aikaa eri tavalla kuin aiemmin. Nelivuotias Sofiakin on jo esikoulussa.

Perhe asuu ensimmäistä kertaa englanninkielisessä maassa. Jos hyvin käy, lapset oppivat vielä yhden lisäkielen kunnolla.

– Puhun lapsille suomea ja Tomas tshekkiä. Keskenämme käytämme yleensä englantia, vaikka Tomas ymmärtää suomea. Hän on vain ujo puhumaan sitä. Äitinä sitä tietysti ajattelee huolissaan, että oppivatko lapset kunnolla mitään kieltää. Kristina ja Sofia puhuvat jo saksaa.

– Onneksi lapset tykkäävät olla reissussa. Tomas tuntee syyllisyyttä siitä, että riepottaa meitä sinne ja tänne. Ihan mielettömiä vuosia nämä kuitenkin ovat olleet, Hanna henkäisee.

Etelä-Korea on toistaiseksi eksoottisin kiekkomaa, johon Duban perhe on saanut tutustua.

Etelä-Korea on toistaiseksi eksoottisin kiekkomaa, johon Duban perhe on saanut tutustua.

Vanhin tytär Kristina menee aina elokuussa Kesämäen kouluun Lappeenrannassa ja palaa sinne keväällä kauden päätyttyä.

– Tänä vuonna oli selvästi vääntöä siitä, että hän haluaisi jäädä kavereiden takia Suomeen. Lähtöä toki helpotti se, että englannin kieli oli ennalta tuttu. Viime kaudella Koreassa Tomasin joukkueessa ei ollut ketään englantia puhuvaa. Sieltä ei löytynyt Kristinalle sijainniltaan ja hinnaltaan järkevää englanninkielistä koulua.

Tomas tuli 2001 SaiPaan alle 20-vuotiaiden maailmanmestarina. Pittsburgh Penguins varasi Tomasin NHL-oikeudet.

Uraa Pohjois-Amerikassa ei tullut, mutta elämänkokemusta koko perheelle sitäkin kattavammin.

Tomas on pelannut Tshekissä kahdeksalla kaudella. Väliin mahtuu lainapestejä tai vuoden keikkoja Ruotsiin Leksandiin, Turun Palloseuraan, Porin Ässiin, Italian Bolzanoon ja Itä-Euroopan kiekkoliigaan KHL:ään slovakialaiseen Lev Popradiin.

”Saavumme yleensä uuteen paikkaan vain yhden matkalaukun kanssa”

Pysyvämpää aikaa olivat yli viisi vuotta saksankielisissä maissa, runsaat kolme kautta Saksan Krefeldissä ja kaksi Itävallan Klagenfurtissa. Viime kausi meni Etelä-Koreassa.

– Tomas kuuli suosituksia Koreasta joukkuekaveriltaan ja halusi sinne pelaamaan. Täksi kaudeksi hän käski agenttiaan etsimään pelipaikkaa Englannista.

Yli 5000 katsojalle otteluitaan pelaavan Sheffieldin valintaan painavana syynä oli se, että Tomasin sisko asuu englantilaisen miehensä kanssa Bristolin lähistöllä.

Kuvituskuva

– Tomasin vanhemmat ovat eläkkeellä, mutta valittelevat, että lapsenlapset ovat turhan kaukana. Joulun suku viettää täällä yhdessä.

Saksassa ja Itävallassa sopimukseen kuului kunnon talo. Sheffieldissä Dubat asuvat kahden makuuhuoneen asunnossa.

– Tilaa ei ole liikaa, mutta saavumme yleensä uuteen paikkaan vain yhden matkalaukun kanssa. Kotimatkalle laukkumäärä nelinkertaistuu. Lasten lelujahan ei voi jättää. Saksasta tavaraa kertyi yli kolmessa vuodessa niin paljon, että ostimme viimeiselle kotimatkalle pakettiauton, jonka myimme Suomessa jopa voitolla, Hanna naurahtaa.

Kesät Lappeenrannassa: ”Suunnitelmat ovat muuttuneet Suomen suunnalle”

Sosiaalinen verkosto uudessa kaupungissa löytyy useimmin muiden pelaajien perheistä. Euroopassa on pohjoisamerikkalaisia pelaajia kaikkialla.

Kun kevät koittaa, Tomas heittää löylyvettä kiukaalle jälleen Saimaan maisemissa. Perhe on asunut kesät vakituisesti Lappeenrannassa vuodesta 2010.

– Ostimme silloin talon. Se on näppärä, koska talon yhteydessä on erillinen pieni asunto. Äitini asuu siinä kesät ja muuttaa isommalle puolelle lähtiessämme kauden ajaksi muualle, Hanna kertoo.

Tyhjilleen ei jää pienempikään asunto. Koska samaan aikaan muuttotarve käy Lappeenrannan suuntaan, on asuntoa vuokrattu SaiPan pelaajille.

Vaikka ammattilaiselämä ulkomailla pyörii paljolti jääkiekon ympärillä, muutakin kuin peltiseiniä on tullut nähtyä.

Vaikka ammattilaiselämä ulkomailla pyörii paljolti jääkiekon ympärillä, muutakin kuin peltiseiniä on tullut nähtyä.

Jo 13-vuotias cairnterrieri Sandy jäi korkean ikänsä takia täksi talveksi Suomeen hoitoon.

– Ajatuksenamme oli jäädä Tomasin peliuran jälkeen Tshekkiin, mutta suunnitelmat ovat muuttuneet Suomen suunnalle, Hanna sanoo.

Tomas viihtyy Suomessa ja oppii joka kesä kieltä lisää.

– Olin kerran saunassa appiukkoni kanssa. Siellä oli pitkä laituri, mutta en tiennyt sitä sanaa suomeksi, joten vaihdoin sen tilalle tshekkisanan. Kehuin, että onpa pitkä molo, Tomas nauraa.

– Suomen tuplakonsonantit ovat vaikeita. Minä tapan ihmisiä kello kolme. Ei ole helppo ymmärtää eroja sanoilla kuten kisa ja kissa, tapaa ja tappaa, Tomas henkäisee.

”Haaveenani on perustaa yritys Tomasin uran päätyttyä”

Tomasin kahden vuosikymmenen ura pääsarjatasolla on tuonut taloudellisen turvan. Lappeenrannassa perheellä on myös pari sijoitusasuntoa.

Hanna, oletko kurkistanut eläkekertymääsi?

– En uskalla miettiä sitä. Olen ollut muutaman kerran lyhyesti töissä, Lappeenrannassa kiinteistönvälitystoimistossa, Turussa puoli vuotta eläinkaupassa ja Prahassa ulkomaalaisille suunnatussa kahvilassa, Hanna vastaa.

NHL:n työsulkukaudella syksyllä 2013 Euroopassa liikkui paljon huippupelaajia. Kun Tomas sai pestin Italian Bolzanoon vasta marraskuussa, Hanna ja Kristina viettivät koko talven Suomessa.

– Haaveenani on perustaa yritys Tomasin uran päätyttyä. Tomas menee kuitenkin ensi kesänä jatkamaan valmennusopintojaan kolmeksi viikoksi Tshekkiin. Hän haaveilee valmennusurasta, joten kenties tämä rumba ei lopu koskaan.

Kuvituskuva