Voiko pienen vauvan jättää yöksi hoitoon? Asian­tuntijoilla selkeä mielipide lapsen parhaasta

Perhebloggaajan kirjoituksesta nousi sosiaalisessa mediassa poru, kun hän kertoi jättäneensä kuukauden ikäiset kaksosvauvat yöksi hoitoon vanhemmilleen. Asiantuntijoiden mukaan tuomitseminen on turhaa.

Väestöliiton asiantuntijan mukaan on huolestuttavaa, että monet vanhemmat asettavat itselleen korkeita odotuksia vauvanhoidon suhteen ja hakevat apua vauvavaiheen uupumukseen liian myöhään.

21.11.2019 17:59

Suosittua Kolmistaan perheblogia pitävän Karoliina Pentikäisen blogikirjoituksesta nousi kiivas keskustelu, kun Pentikäinen kertoi jättäneensä kuukauden ikäiset kaksosvauvansa isovanhempiensa luo yöksi hoitoon. Vanhemmat olivat kaivanneet hengähdystä vauva-arjen keskelle ja menneet yöksi hotelliin. Siellä he olivat syöneet hyvin, kilistelleet kuohuviinilasillisella ja nukkuneet läpi yön keskeytyksettä.

Perhebloggaaja Karoliina Pentikäinen

Ilta-Sanomien verkkosivuilla lukijoiden mielipiteet jakautuvat aiheesta kahtia. Osa on sitä mieltä, ettei kuukauden ikäistä vauvaa voi missään tapauksessa jättää vuorokaudeksi hoitoon ja vanhempien täytyy laittaa omat tarpeensa pikkuvauva-aikana taka-alalle. Toisten mielestä vanhemmat tekevät niin oman jaksamisensa kuin lastensa kannalta oikein, kun ottavat omaa aikaa raskaan vauva-arjen keskellä.

Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola ymmärtää vanhempien ratkaisua. Esimerkiksi vauvan tai vanhemman sairastaminen, masennus, monikkoperhe, vauvaperheen ero tai tukiverkoston puute tekevät vauva-arjesta erityisen raskasta.

– Kaksosten kanssa arjen pyörittäminen on vielä haastavampaa kuin yhden vauvan kanssa. On hyvä, että heillä on luotettavat isovanhemmat, jotka auttavat ja tuntevat vauvat. Pienen vauvan voi jättää hoitoon tutulle ja turvalliselle aikuiselle vauvan omassa kodissa, eikä vauva vahingoitu tästä, Jaakkola sanoo.

Äidin ja isän jaksaminen on myös lapsen näkökulmasta tärkeää. Lepäämällä yhden yön kunnolla vanhemmat jaksavat paremmin tulevat yöt ja kuukaudet vauvojensa kanssa, asiantuntija lisää.

Pentikäinen kertoo blogissaan, että tytöt heräävät 2,5–3 tunnin välein syömään. Se tarkoittaa, että aikuinen saa välissä unta enintään tunnista puoleentoista.

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilla kerrotaan, että yleisen kehityspsykologisen ajattelun mukaan pieni lapsi voi olla erossa häntä hoitavasta vanhemmasta yhden vuorokauden ikävuotta kohti. Esimerkiksi vuoden ikäinen lapsi voi olla erossa vanhemmastaan korkeintaan vuorokauden ahdistumatta liikaa.

– Suositukset antavat suuntaviivoja. Vanhemman uupumus on vauvan kannalta erityinen riski, Jaakkola huomauttaa.

Lastenpsykiatrian professori: yksi yö ei vaaranna kiintymyssuhdetta

Lastenpsykiatrian professori ja Tampereen yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Kaija Puura on samoilla linjoilla. Itse asiassa hän kyseenalaistaa koko suosituksen.

– Tällaisille suosituksille ei ole mitään kovinkaan tieteellistä perustetta.

Lastenpsykiatrian professori Kaija Puura

Kehityspsykologian kannalta on sen sijaan tärkeää, että lapsen ja vanhemman välille ei tule pitkiä eroja, jolloin ei pidetä yhteyttä lainkaan.

– Jos pienikin vauva on yhden yön tai viikonlopun hyvien, tuttujen hoitajien luona, se ei vaaranna kiintymyssuhdetta. Jos vanhemmat ovat kovin uupuneita tai haluavat pienen tauon hoitaakseen parisuhdettaan tai levätäkseen, ei voi sanoa, että se on kiintymyssuhteelle haitallista.

Itse asiassa pienen vauvan hoitoon jättäminen voi olla jopa helpompaa kuin isomman, sillä lapsi alkaa ikävöidä vanhempiaan vasta noin puolen vuoden kohdalla. Noin seitsemän kuukauden iässä lapsi alkaa vierastaa.

– Silloinkin tutut ja turvalliset hoitajat riittävät lapselle lyhytaikaisiin eroihin. Haittaa alkaa tulla sitten, jos ero on pitkä tai jos lapsella ei ole tuttua ihmistä hoitajana, joka voi paikata kiintymyssuhdehenkilön poissaoloa, Puura kertoo.

Väestöliiton asiantuntijan mukaan on huolestuttavaa, että monet vanhemmat asettavat itselleen korkeita odotuksia vauvanhoidon suhteen ja hakevat apua vauvavaiheen uupumukseen liian myöhään.

– Vauvan kannalta tärkeintä on vanhempien turvallinen hoiva ja huolenpito, eikä tarkkoja erossa olemisen minuuttimääriä tarvitse seurata, Jaakkola sanoo.

Lastenpsykiatrian professori on huomannut, että moni nykyvanhempi suhtautuu kiintymyssuhdeteoriaan hyvin pelokkaasti.

– Kiintymyssuhde ei ole ihan niin hauras, että siihen yksi tai kaksi yötä vaikuttaa. Eroja voi tulla siitäkin syystä, että lapsi joutuu sairaalaan, eikä vanhempi voi olla siellä mukana. Luonto on varustanut ihmislapset tietynlaisella vastustuskyvyllä, emmekä mene niin helposti rikki.

Puura lisää, että on lapsen etu, että hänellä on elämässään monta luotettavaa ja hyvää aikuista, joihin hän voi kiintyä. Lapsen kannalta on tärkeää sekin, että häntä hoitavat vanhemmat voivat hyvin.

– Perheen kokonaishyvinvoinnin kannalta voi olla hyvä, että vanhemmat edes joskus saavat nukkua kokonaisen yön. Jos vanhemmat ovat kovin yliväsyneitä kaiken aikaa, heidän herkkyytensä vuorovaikutuksessa vauvan kanssa kärsii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?