Vegaaniäiti Emman, 25, päätös sai neuvolassa epäilevän vastaanoton – lapsiperhe kieltäytyy myös villan käytöstä - Perhe - Ilta-Sanomat

Vegaaniäiti Emman, 25, päätös sai neuvolassa epäilevän vastaanoton – lapsiperhe kieltäytyy myös villan käytöstä

Emman 2-vuotiaan lapsen annos.

Emman 2-vuotiaan lapsen annos.

Julkaistu: 21.11. 19:00

Vegaaniäiti Emma haluaa opettaa lapselleen valveutuneisuutta ja kiinnostusta ruokaa kohtaan.

25-vuotias Emma ryhtyi vegaaniksi alkuvuodesta 2016. Tärkeimmät syyt päätöksen takana olivat eläinten oikeudet ja olot.

Kun Emma sai muutama vuosi sitten ensimmäisen lapsensa, päätti hän, että myös lapsesta tulee vegaani.

Nykyään 2-vuotias taapero syö vanhempiansa kanssa samaa, vegaanista ruokaa.

– Vegaaniruokavalio on oikein koostettuna todella terveellinen ja hyvä vaihtoehto, jonka kautta lapsi tottuu pienestä pitäen monipuoliseen, terveelliseen ja ympäristöystävälliseen ruokaan. Me vanhempina luemme kodin ruokatottumuksilla pohjan lapsen myöhempää elämää varten. Koen, että meidän ruokavalintamme ohjaavat lastamme terveelliseen suuntaan ja hyvään ruokasuhteeseen, Emma pohtii.

Emma haluaa opettaa lapselleen myös valveutuneisuutta ja kiinnostusta ruokaa kohtaan.

– Ruoan alkuperä, tuotantotapa, maku ja eettisyys on sellaisia asioita, mistä me puhutaan jo nyt kaupassa ja ruokaa tehdessä.

Emma kuitenkin painottaa, että hänen lapsensa saa vanhempana tehdä omat päätöksensä vapaasti.

– Kun hänellä alkaa esimerkiksi teini-ikäisenä olla omaa rahaa, hän saa käyttää ne tietysti toivomallaan tavalla. Meillä kotona ei kuitenkaan tehdä meidän ruokavaliostamme poikkeavaa ruokaa teini-ikäisen pyynnöstä.

Tavallista kotiruokaa – ruokalasku pienentynyt

Emman mukaan perheen kotona syödään tavallista kotiruokaa. Emman mies ei ole vegaani, mutta hän syö kotona vegaaniruokaa.

– Meidän arkiruokiin kuuluvat muun muassa linssibolognese, vegaaninen makaronilaatikko, papukeitto, vegaaninen nakkikastike, tofuwokki ja nachovuoka. Käytetään suurimmaksi osaksi proteiinilähteinä erilaisia palkokasveja ja soijaa, Emma kertoo.

Kolmen hengen perheen ruokaostoksiin kuluu viikossa rahaa noin 110 euroa.

– Vegaaniruoan perus proteiinilähteet ovat tosi edullisia! Meidän ruokalasku on pienentynyt hieman sekaruoka-ajoista, vaikka perheessä on yksi henkilö lisää. Nytkin se voisi olla pienempi, mutta käymme pari kertaa kuussa syömässä ulkona.

Vegaanisesta annoksesta ei puutu värejä.

Vegaanisesta annoksesta ei puutu värejä.

Tulevaisuuden päiväkotiruokailut mietityttävät

Perhe on ehtinyt käymään jo muutamilla kaverisynttäreillä.

– Lapseni ja meidät on aina huomioitu tarjottavissa hyvin. Olen ystäville todella kiitollinen siitä.

Emman lapsi ei ole toistaiseksi aloittanut päivähoidossa, eikä hoidon aloitus ole ajankohtaista vielä lähitulevaisuudessa.

– Olen ottanut päiväkotiruokailusta sen verran selvää, että olen huomannut vegaaniruuan saannin olevan helpompaa isoissa kaupungeissa. Pelkällä ilmoituksella lapsemme ei siis saisi vegaaniruokaa kunnassa, jossa asumme.

Kuvassa Emman tyttären annos.

Kuvassa Emman tyttären annos.

Mikäli Emman lapsi menee tulevaisuudessa päivähoitoon, aikoo perheenäiti selvittää ruokailuasiat mahdollisimman perusteellisesti.

– Monessa tapauksessa lääkärintodistuksen kanssa lapsi saa vegaaniruokaa. Jotkut perheet taas vievät lapselle kotona kokatut ruuat.

Emman toiveissa on vegaaniruoan yleistyminen. Sitä kautta myös vegaanisen ruoan saaminen päiväkoti- ja kouluruokailussa voisi helpottua.

– Kokisin vegaaniruuan puuttumisen päivähoidossa syrjiväksi toiminnaksi, sillä ruokavaliomme perustuu eettiseen vakaumukseen.

Ikäviä kommentteja – neuvolassa suhtauduttiin skeptisesti

Emma kertoo kuullensa ikäviä kommentteja perheen vegaaniruokavalion johdosta. Häntä on esimerkiksi neuvottu totuttamaan lapsen ruoansulatus kestämään lihaa ja maitotuotteita.

– Joitain yksittäisiä kommentteja minun omasta vegaanisuudesta on jäänyt mieleen, esimerkiksi kysymys siitä, että enkö minä syö edes kanaa.

– Korjaan itse mahdollisimman tarkasti aina, kun kuulen esimerkiksi väärää informaatiota vegaaniruokavaliosta. Haluaisin myös, että ihmiset jotka eivät oikeastaan tiedä asiasta mitään, eivät myöskään puhuisi siitä. Väärän tiedot levittäminen eteenpäin ei ole ok. Myös terveydenhuollon henkilökuntaa voisi kouluttaa asiasta.

Emman mukaan neuvolassa suhtauduttiin alussa skeptisesti lapsen vegaaniseen ruokavalioon.

– He olivat vähän huolissaan siitä, saako lapsi varmasti kaiken tarvitsemansa vegaaniruokavaliosta, vaikka THL:n lapsiperheiden ruokasuosituksissa on ollut vegaaniruokavaliosta tietoa jo monta vuotta.

– Kävimme kuitenkin neuvolan lähetteellä ja omasta suostumuksesta ravitsemusterapeutilla katsomassa, että meidän suosima ruoka on lapsen kasvuun ja kehitykseen suotuisa. En ollut yllättynyt skeptisestä suhtautumisesta, mutta hieman ärsytti, koska uskon, että sekasyöjäperheen ruokavaliosta ei kysellä sen ihmeemmin.

Myös keitot kuuluvat vegaaniseen ruokavalioon.

Myös keitot kuuluvat vegaaniseen ruokavalioon.

Emman vegaanisia kokkailuja.

Emman vegaanisia kokkailuja.

Perhe ei käytä villaa

Perheen arjessa näkyy myös toinen arvoperäinen asia. Emma kertoo, ettei perhe käytä pukeutumisessa eläinperäisiä kuituja, kuten villaa.

– Tämä vaikuttaa sen verran, että lastenvaatteista karsiutuvat esimerkiksi toppavaatteet, joissa on untuvaa, ja esimerkiksi nahkaiset kengät.

Villan puuttuminen pienen lapsen pukeutumisessa aiheutti aluksi Emman lähipiirissä hämmennystä. Lähipiiristä on kuitenkin löytynyt myös apua, sillä Emman äiti kutoo perheelle paksut sukat, joihin käytetään puuvilla- ja pellavalankaa.

– Suosimme puuvillaa pukeutumisessa. Kovilla pakkasilla toppahaalarin alle laitetaan sisävaatteiden lisäksi puuvillainen kerrasto. Käsiin meiltä löytyvät puuvillaiset lapaset toppahanskojen alle.

Emman vegaaninen pizza.

Emman vegaaninen pizza.

Emman mukaan perhe syö tavallista arkiruokaa.

Emman mukaan perhe syö tavallista arkiruokaa.

  • Hyvin suunniteltu vegaaniruokavalio on monipuolinen ja sisältää viljatuotteita, vihanneksia ja juureksia, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä sekä hedelmiä, marjoja ja kasvirasvoja sekä maitoa korvaavan ravitsevan ruokajuoman.

  • Huolellisesti koottu vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille.

  • Vegaani tarvitsee 5–6 täysipainoista ateriaa päivässä energian, proteiinin ja muun ravinnonsaannin turvaamiseksi.

  • Vegaaniperheiden tulee saada ravitsemusterapeutin ohjausta, koska ravitsemuksellisesti riittävän vegaaniruokavalion koostaminen edellyttää ravintolisien ja täydennettyjen elintarvikkeiden käyttöä sekä monipuolista kasviproteiinien käyttöä.