Miran, 35, lasten iät saavat kyselijöiden ”leuat tippumaan lattiaan asti”: ”Suomessa on suorastaan rikollista olla itsestään huolehtiva äiti”

Julkaistu:

Äitiys
Vähättelyä äitiyteensä liittyen kokenut Mira Kupiainen haluaa muistuttaa, ettei äitiyteen ole yhtä oikeaa tapaa.
Kun Temptation Island -sarjasta julkisuuteen ponnahtanut Rita Niemi-Manninen valittiin syyskuussa imetysvaikuttajaksi, ilahtui vantaalainen kolmen lapsen äiti Mira Kupiainen, 35, positiivisesti.

– Ilahduin siitä, että imetysvaikuttajaksi valittiin nainen, joka on kamppailut maidon riittämisen kanssa ja kertonut avoimesti antavansa vauvalleen korviketta. Olen itse kamppailut aikoinaan samojen asioiden kanssa, ja vertaistuki antaa toisille äideille toivoa.

Innostus vaihtui kuitenkin harmistukseen, kun Imetyksen tuki ry kertoi verkkosivuillaan, että Niemi-Manninen jättää tehtävänsä. Yhdistys kertoi tiedotteessaan, että syynä tehtävän jättämiselle oli Niemi-Mannisen kohtaama julma palaute muilta äideiltä.

”Suomessa on suorastaan ’rikollista’ olla itsestään huolehtiva, hyvinvoiva äiti”

Kupiainen ei voi ymmärtää toisten äitien ilkeää arvostelua. Hän itse uskoo, että kommenttien taustalla saattaa olla kateutta.

– Ääripääesimerkkinä; Suomessa on suorastaan ”rikollista” olla itsestään huolehtiva, hyvinvoiva äiti. Sen sijaan äidin pitäisi olla harmaa, väsynyt ja ylipainoinen, joka voi vielä vuosienkin päästä syyttää raskauksiaan ja lapsiaan ylipainostaan, väsymyksestään ja ajanpuutteestaan.


Kokemusta ennakkoluuloista

Kupiainen kummastelee, kuinka naiset jaksavat arvostella esimerkiksi toisten äitien imuotteita. Hän haluaa muistuttaa, ettei äitiyteen ole yhtä oikeaa tapaa.

– Mielestäni äitien välinen kiusaaminen on ongelma, jota tapahtuu paljon sosiaalisessa mediassa. Millaisia lapsista kasvaa, jos heidän vanhempansakin toimivat näin?

– Meidän äitien pitäisi olla enemmän toistemme tukena. Miksi kaikki äidit pitäisi tunkea samaan muottiin? Kupiainen kysyy.Myös Kupiainen itse on kokenut vähättelyä ja kiusaamista omaan äitiyteensä liittyen.

– Sain ensimmäisen poikani 18-vuotiaana. Kun olin nuori äiti, en saanut esimerkiksi palvelua lastentarvikeliikkeissä.

17-, 8- ja 5-vuotiaiden poikien äiti uskoo, että ennakkoluulojen taustalla saattaa olla myös hänen ulkonäkönsä. Näyttävä äiti pitää itsestään huolta ja treenaa aktiivisesti.

– Olen aina kuullut kommentteja siitä, että en näytä äidiltä. Kun kerron ihmisille lasteni iät, leuat tippuvat lattiaan asti ja silmät pullistuvat päässä. Minua on jopa luultu lasteni sisarukseksi. En sitten tiedä, miltä äidin pitäisi ihmisten mielestä näyttää. Mielestäni äiti voi näyttää juuri sellaiselta kuin itse haluaa.

Kannustusta muille äideille

Kupiainen haluaa kannustaa myös muita äitejä keskittymään omaan äitiyteensä ja pitämään itsestään huolta.

– En sano, että kaikkien äitien pitäisi mennä kuntosalille, mutta suosittelen sellaista liikuntaa, joka tuntuu itsestä hyvältä. Minulle vaunulenkit olivat aina sellainen juttu. Liikunnalla on älyttömän suuri vaikutus myös äitien psyykkiseen hyvinvointiin.Kupiaisen nuorin poika on liikuntavammainen, joten hän tarvitsee hyvää fyysistä kuntoa myös poikansa auttamiseen.

– Nostelen ja avustan poikaani sen verran, että minun on pidettävä kunnostani huolta.

Lopuksi Kupiainen haluaa rohkaista erityisesti nuoria äitejä olemaan oma itsensä ilkeistä kommenteista huolimatta.

– Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Hyvä äitiys ei ole kiinni iästä tai ulkonäöstä. Äiti voi käydä kynsihuollossa, kampaajalla tai missä ikinä haluaakaan.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt