Anoppi kaivoi ristiäispöytään kiusallisen yllätyksen – miniä sai hävetä intiimiä ”koristetta”: ”Olipa noloa!”

Julkaistu:

Perhe
Miniän ja anopin välinen suhde voi olla hyvinkin haastava.
Parhaimmillaan anoppi voi olla miniälle kuin toinen äiti. Useissa perheissä anopin ja miniän suhdetta hankaloittaa kuitenkin rajojen veto. Miniä ja anoppi saattavatkin usein ajautua taistelemaan keskenään.

Anopin ja miniän välinen suhde on vuodesta toiseen yksi Vauva.fi:n keskustelupalstan suosituimmista aiheista. Kokosimme keskusteluista yhteen kokemuksia haastavista suhteista.

Anoppi asetti ristiäispöytään kiusallisen yllätyksen

– Olipa noloa! Ristiäiset järjestettiin meillä kotona, ja anoppi kaivoi kaapista pöytään pienen ”liinan”. Eipä tajunnut, että se on minun persletti, jota käytän aina saunassa. Onhan se pesty käyttökerran jälkeen, mutta ei sitä nyt voinut tuohon pöytäänkään jättää, sillä joku anoppia fiksumpi vieras tajuaa, että se ei todellakaan ole mikään pöytäliina, eräs keskustelun aloittaja avautuu.

Anoppi ilmestyi pihaan ja piti ”itkuhuutokonsertin”

– Mieheni ei ole kauheasti tekemisissä äitinsä kanssa, koska tämä on äärettömän raskas ihminen, eikä hän jaksa häntä. Mieheni vastaa harvoin puhelimeen, kun anoppini soittaa. Jos mieheni vastaa, aika monesti puhelu päättyy muutaman minuutin sisällä, kun anoppi alkaa haastaa riitaa haukkumalla minua ja ”neuvomaan” miestäni milloin missäkin asiassa.

Nyt kesästä asti anoppini on alkanut ilmestymään pihaan, jos hänelle ei vastata. Meillä on välimatkaa aika paljon, yli 200 kilometriä. Anoppini sitten tietysti vinkuu, kun hänen nyt piti minun takiani ajaa näin pitkä matka, että hän kyllä jää yöksi. Syyttää siis minua siitä, että hänen poikansa ei hänelle puhelimeen vastaa, ja tästä syystä tuli tarkistamaan, että onko pojalla joku hätä.

Viimeksi tänään anoppi taas ilmestyi pihaan ja piti kauhean itkuhuutokonsertin pihassa, kun minä olen niin kamala ihminen ja minun takiani joutuu koko ajan ajamaan pitkää matkaa. Mieheni sanoi hänelle, ettei tarvitse enää koskaan soitella, eikä tänne ilmestyä. Hän sai nyt tarpeekseen, anoppiinsa kyllästynyt keskustelija purkaa tuntojaan.

Anoppi jäi kiinni miniänsä alusvaatelaatikolta

– Minulla oli aiemmin hirviöanoppi, joka oli ilmestynyt kotiimme kun olin työmatkalla, ja alkanut kaivamaan minun vaatekaappeja ja laatikoita sillä välin, kun hänen poikansa eli ex-mieheni oli vessassa. Meillä oli omat kaappimme omalla puolella makuuhuonettamme, ja hän tiesi mitkä olivat minun. Exä yllätti äitinsä penkomassa minun alusvaatelaatikkoa ja ihmettelemässä jotain pitsistringejäni, ja piti puhuttelut siitä, että kajotaan toisten yksityisyyteen!

Entinen anoppini ehti näköjään käydä aika paljon läpi, sillä huomasin itse, että hän oli laittanut vaatteita henkareineen takaisin vääriin kohtiin kaapeissani.

Anoppi surkuttelee poikansa valintaa

– Minulla ei nyt ihan hirveää anoppia ole, mutta hän on kyllä monet kerrat ääneen surkutellut, että miksei hänen poikansa voinut naida naapurin mukavaa tyttöä, vaan piti minut ottaa. On tullut myös kutsumatta kylään ja soitellut pitkiä maratonpuheluita, joissa puhuu vain itsestään ja kumminkaimoistaan. Kaikki asiat pitäisi tehdä siten kuin ne 50-luvulla tehtiin. Naisen pitäisi olla kesällä haravan varressa ja talvella leipoa aamusta iltaan. Siis tylsä ja yksinkertainen ihmistyyppi. Kun vuosien jälkeen kerta kaikkiaan kyllästyin hänen huonoon käytökseensä, sanoin hänelle hyvin jämäkästi, että en kuuntele enää hänen vuodatuksiaan ventovieraista ihmisistä, enkä marinaa siitä, että olen väärä vaimo hänen pojalleen. Loukkaantui sitten niin, että ollaan yhteyksissä ihan vain välttämättömistä asioista. Hän ei vai kykene normaaliin kanssakäymiseen, ei sille voi mitään.

Anoppi haluaisi kieltää poikansa seuraelämän

– Meillä anoppi taas on sitä mieltä, ettei mieheni saisi seurustella laisinkaan, vaan hänen pitäisi olla heidän (anoppi ja appi) oma, ilmainen kotiorjansa päivätyönsä ulkopuolella. Teki oikein pitkää tehtävälistaa, mitä mieheni pitää heille hoitaa kun itse vain makaavat. Eivät itse ole edes työelämässä enää, joten aikaa on tehdä hommat itse. Soittelivat sitten vihaisia puheluita kuinka mies kehtasi tehdä jotain muuta kuin olla heidän kanssaan, kun olimme esimerkiksi lomalla, viikonlopun vietossa tai matkoilla. Piti sitten viilentää välejä ja ottaa välimatkaa heihin oikein kunnolla kun ei puheet menneet perille. Arvatenkin minä olen tähän kaikkeen syyllinen heidän mielestään ja se paha miniä. Miehelläni on veli joka kuitenkin saa elää aivan normaalia elämää puolisoineen eikä mitään velvoitteita vanhempiaan koskien ole vaan on oikein lellikki.

Myös miehillä kokemuksia hankalista anopeista

– Anopin suusta kuuluu jatkuvaa patinaa ja natinaa. Olimme perheen kanssa käymässä mummulassa, ja aivan jatkuvaa paasausta. Eilen tuli huutia, kun en ollut lämmittänyt saunaa (puusauna), vaikka ei ollut mitään puhetta siitä, että kukaan edes kävisi saunassa. No, pitihän se sitten käydä laittamassa anopin mieliksi päälle. Lapset olisi pitänyt viedä uimaan järveen, vaikka tästäkään ei ole ollut mitään puhetta. Vain, koska anopin mielestä näin olisi pitänyt tapahtua.

Aamulla anoppi valitti, että minun olisi pitänyt leikata nurmikko. Millä perusteella se on minun tehtäväni? En voinut edes saunakaljaa ottaa eilen ilman haukkuja vastuuttomasta esimerkin näyttämisestä lapsilleni. Lapset siis seitsemän ja kymmenen. Näitä esimerkkejä on lukuisia, ja voisin jatkaa loputtomiin.

Miten tässä pitäisi tuota jaksaa vielä huonolla tuurilla se 10–20 vuotta? Joka ikinen reissu tänne mummulaan vaatii henkisen valmistautumisen. Vaimoa ei kiinnosta, sanoo vain, että parempi tottua ja yrittää tulla toimeen, eräs keskustelun aloittaja kirjoittaa.


Anoppi syytti miniäänsä poikansa huonoista hampaista

– Miehellä on aina ollut huonot hampaat, tulee ilmeisesti hänen isänsä puolelta. Miehelleni tulee helposti hampaisiin reikiä ja niitä vihloo. Hän kävi viime viikolla hammaslääkärissä, jossa poistettiin pähkinöitä syödessä haljennut hammas.

Tänään mieheni äiti soitti hänelle, ja mieheni mainitsi hampaan poistosta. Anoppi alkoi kuulemma sitten puhelimessa selittää hänelle, että ”oletkos huomannut kun kotoa muutit, niin sinulla on ollut kauheasti vaivaa hampaiden ja kaiken muunkin kanssa. Kyllä se taitaa olla niin, että ”Niina” syöttää sinulle huonoa ruokaa, mutta jos olisit asunut kotona...” Tuossa kohtaa mies oli lyönyt luurin korvaan äidilleen.

Anoppi on aina tykännyt kauheasti syyttää minua kaikesta, kuten kaikista miehen terveyshaitoista, rahahuolista ja lemmikkien sairauksista. Näitä on vaikka miten paljon, ja syyt ovat aivan utopistisia – eivätkä mitenkään realistisia. Mieheni on aina puolustanut minua äidilleen ja muutama kuukausi sitten hän alkoi lyödä luurin korvaan heti, jos äitinsä alkaa valittaa minusta hänelle, puolestaan yksi keskustelija harmittelee.

Joulun setviminen alkaa jo syksyllä

– Meillä on alkanut se jokavuotinen kärttäminen, että pitäisi pienten lasten kanssa matkata yli 500 kilometriä suuntaansa, kun eläkkeellä olevat ihmiset eivät voi tulla meille jouluksi. Meillä kuulemma on aikaa ja helpompi tulla, vaikka rahat aina tiukilla. On ihan oma tarinansa tavaroiden ja lasten pakkaamisessa autoon, puhumattakaan eläimistä, joita ei voi jättää yksin, ja joille on aivan mahdotonta saada hoitajaa joulun pyhinä.

Ollaan sanottu, että meille voi tulla joulupäivänä ja viipyä uuteen vuoteen asti, aatto halutaan viettää keskenään. Mutta kun aina on lapset tulleet vanhemmille heidänkin lapsuudessaan. Niin no, heillä oli välimatkaa muutama kilometri. Ajat ovat myös muuttuneet, meilläkin mies aattona vielä töissä aamun. Kaikki kuulemma tekosyitä, joulun suunnitelmia koskevassa keskustelussa mietitään.

Jouluaterialle piti odottaa vuoroa

– Sen ainoan kerran, kun olen ollut anoppilassa jouluaterialla, mieheni kanssa istuttiin olohuoneessa odottamassa vuoroa, samalla kun anoppi, hänen miehensä sekä lempilapsi puolisoineen söivät. Me saatiin sitten jämät mikrossa lämmitettynä. Meidät oli kutsuttu syömään, mutta en kokenut olevani kovin tervetullut. Jouluateriakutsuja on tullut myöhemminkin, mutta jostain syystä ei olla päästy paikalle.

Anoppi suosii miehen siskon lapsia

– Meidän lapsista on kyllä tykätty, ja pidin isovanhempien suhtautumista normaalina, kunnes mieheni sisko sai lapsia. Ne muksut ovat kuulkaa jumalasta seuraavia, jos ei peräti toisinpäin. Ihan äkkiseltään arvioiden siskon lapsille ostetaan vuodessa tuhansien eurojen arvosta tavaraa, meidänkin lapsille toki arvokkaita lahjoja jouluna ja synttäreinä, mutta räikeä ero silti. Kun esikoisemme pääsi ylioppilaaksi hyvillä arvosanoilla, juhlissa isovanhemmat hehkuttivat enemmän siskon lapsen peruskoulussa saamaa harrastusaineen stipendiä.

Osaavat ne miniätkin raivostuttaa

– Miniä haluaa Instagramiin kuvia jouluisesta salista ja kuistin juhlavalaistuksesta. Isoäidin astiasto ja pöytähopeat pitäisi ottaa esille, silittää kankaiset lautasliinat ja laitella kaikki somaksi, että tulee kauniita kuvia. Kiitos ei.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Onko sinulla kokemuksia hankalasta anopista? Keskustele kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt