Kaksi ulkomaalaista äitiä kertoo mielipiteensä Suomen vauvakadosta: ”Suomi on kallis maa asua ja kasvattaa perhe”

Julkaistu:

Vauvakato
Filippiineiltä kotoisin oleva Lucinda ja Australiasta Suomeen muuttanut Hayley pohtivat syitä Suomen laskevaan syntyvyyteen.
Vauvakato on herättänyt Suomessa huolta, sillä sen vaikutukset ulottuvat yhteiskunnassa laajalle.

Syytä sille, ettei lapsia synny entiseen malliin, on pohdittu laajalti. Kysyimme hiljattain myös lukijoilta, minkä he uskovat olevan todellinen syy Suomen vauvakadolle. Verkkokyselyssä yli kolmasosa kielteisesti lasten hankintaan suhtautuvista lapsettomista ilmoitti, etteivät he yksinkertaisesti halua lapsia. Samasta joukosta 15 prosenttia kertoi yhdeksi syyksi sen, ettei pidä lapsista.
Perimmäisistä syistä vauvakatoon ei kuitenkaan ole löydetty yksimielisyyttä.

Kysyimme mielipidettä asiaan kahdelta Suomessa asuvalta ulkomaalaiselta äidiltä.

”Lasten saaminen Suomessa on erittäin kallista”

Filippiineiltä kotoisin oleva ja Loviisassa asuva Lucinda Henriksson, 36, on huomioinut suomalaisia puhuttavan aiheen.

– Oma huomioni on se, että suomalaiset eivät halua perustaa suuria perheitä. Perheissä on usein yksi tai kaksi lasta, joten perheet ovat mielestäni melko pieniä, toista lastaan odottava Lucinda miettii.

Suurimmaksi syyksi pienille perheille Lucinda epäilee talousasioita.

– Lasten saaminen Suomessa on erittäin kallista. Mielestäni tämä on isoin syy sille, miksi vanhemmat haluavat vain yhden tai kaksi lasta – jotkut eivät ollenkaan.

Lucinda kertoo itse toivovansa suurta perhettä. Hän tiedostaa sen kuitenkin vaativan Suomessa hyvän taloudellisen tilanteen. Hän myös muistuttaa, että jokainen saa valita itse oman elämäntyylinsä.

– Jos saan hyvän työn, haluaisin saada lisää lapsia.

Lucinda kertoo huomanneensa myös Suomen väestön muuttuvan ikärakenteen.

– Olen tietoinen siitä, että Suomessa on enemmän vanhuksia kuin nuoria. Tämä on todella surullista. Toivon, että hallitus löytää tavan ratkaista ongelman.

”Helppo ymmärtää”

Myös australialainen, Suomessa asuva perheenäiti Hayley Syrjänen, 29, on pohtinut Suomen syntyvyyden laskua.

– Suomi on kallis maa asua ja kasvattaa perhe, joten on helppoa ymmärtää, miksi monet ihmiset ajattelevat, ettei heillä ole mahdollisuutta hankkia perhettä.

Lisäksi Hayley uskoo hyvien koulutusmahdollisuuksien vaikuttavan asiaan.

– Monet naiset ovat Suomessa korkeasti koulutettuja. Opintotukien ansiosta monet nuoret voivat helposti käyttää monia vuosia opiskelemiseen. Sitten he aloittavat uransa, ja ajankohtana, jolloin perheen perustamista voisi harkita, heidän hedelmällisyytensä on jo laskenut. Tietysti syntyvyyteen on monia tekijöitä, mutta uskon, että nämä asiat vaikuttavat siihen Suomessa.


”Suomalaiset vanhemmat ovat onnekkaita”

Siitäkin huolimatta, että vanhemmuus vaatii ajoittaisia taloudellisia uhrauksia, nauttii Lucinda vanhemmuudesta Suomessa.

Lucinda kiittelee erityisesti lapsilisää, josta on iso apu vanhemmille.

– Tällaista hyötyä ei valitettavasti ole Filippiineillä. Mielestäni suomalaiset vanhemmat ovat onnekkaista saadessaan tällaisen edun.

Ylistystä saavat myös vanhempainpäiväraha, äitiys- ja isyysvapaat ja äitiyspakkaus.

Lisäksi Lucinda kiittelee Suomen turvallisuutta.

– Suomi on turvallinen maa, eikä minun tarvitse olla huolissani, jos lapseni leikkii ulkona ilman minua. Suomalaiset koulut ovat myös maailman parhaita. Tämän lisäksi lapsilla on myös tarpeeksi vapaa-aikaa koulun ulkopuolella. Filippiineillä koulupäivät ovat pitkiä ja väsyttäviä.

Myös Hayley haluaa kiitellä vanhemmuutta helpottavaa Suomen koulutusjärjestelmää. Hayley kokee, että kouluikäisen lapsen vanhemmuus on loppujen lopuksi Suomessa helpompaa kuin Australiassa.

– Mielestäni suomalaisilla vanhemmilla on vähemmän paineita. Täällä voit luottaa siihen, että lapsesi saa hyvän koulutuksen huolimatta siitä, mihin kouluun hän menee, eikä sinun tarvitse myöskään makaa siitä. Ihmiset eivät myöskään tuomitse sinua siitä, että annat lapsesi kävellä yksin koulusta kotiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt