11 ihanaa lelua 1980-luvulta – nämä kuvat herättävät kasarin lapsessa taatusti muistoja! - Perhe - Ilta-Sanomat

11 ihanaa lelua 1980-luvulta – nämä kuvat herättävät kasarin lapsessa taatusti muistoja!

Suomen Lelumuseo Hevosenkengän Kasarin lapset -näyttely on herttainen aikamatka muistoihin.

Muistatko kuvan esineitä lapsuudestasi?­

15.10.2019 15:48

Lelumuseo keräsi 1980-luvun lapsien muistoja verkkokyselyllä. Kyselyyn vastasi yli 300 ihmistä, joista osa lainasi lelujaan näyttelyyn.

Niin syntyi Kasarin lapset pop up -näyttely, joka avattiin tiistaina Näyttelykeskus WeeGeellä Espoossa. Näyttely jatkuu ensi vuoden elokuun loppuun asti.

Muistatko vielä nämä?

1. Kynäsiili on kadonnut muistojen kätköihin. Vanha tuttu kynäteline palaa heti mieleen, kun näkee sen jälleen. Kynäsiili tuntui olevan jossakin vaiheessa joka toisen koululaisen kirjoituspöydällä. Niitä oli ainakin punaisina, sinisinä, vihreinä ja – kuten kuvasta näkyy – keltaisina.

2. Barbiet. Kyselyssä niin sanotun Persikka-Barbien (Peaches ’n Cream) perään haikaili moni. Jos haluttua Barbieta ei lapsena saanut, osa kertoi ostaneensa persikkaiseen unelmamekkoon pukeutuneen Barbien aikuisena.

3. Satukasettikirjoista oli maagista kuunnella satua, kun pystyi samalla seuraamaan tapahtumia kirjan sivuilta.

4. Hauveli. Miten tämän kumimaisen koiran oli jo ehtinyt unohtaa?

5. He-Man, Skeletor, Teela, Evil-Lyn, taistelutiikeri ja muut Eternian figuurit kuuluivat poikien suosikkeihin. Toki niitä löytyi tyttöjenkin leikeistä. Kaikista onnekkaimmilla oli Harmaakallolinna tai Käärmevuori.

6. My Little Ponyt olivat sympaattisia leluja, joita oli kiva silittää ja harjata. Kuvassa vasemmalta Bubbles, Firefly, Surprise, Applejack, Lemon Drop ja vauvaponeja.

7. Oliko sinulla Commodore 64 eli tuttavallisesti Kuusnepa?

8. Korvalappustereot olivat niin cool.

9. Noidan käsikirja on 1980-luvun lasten kulttisuosikki. Lapset rakastivat myös Vihreä varis -kirjasarjaa, Merja ja Marvi Jalon heppakirjoja, Viisikkoja ja Carolyn Keenen Neiti Etsiviä.

10. Syötävänsuloiset ja hauskannäköiset hajukumit, jotka tuoksuivat karkeilta ja kumilta. Kovin kummoisia pyyhkijöitä ne eivät valitettavasti olleet.

11. Sweet Secrets -lelu. Pienestä rasiasta paljastui iso ilo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?