1. Kokeile istuinta omaan autoon
Suomessa myytävät kaukalot ja istuimet ovat lähes poikkeuksetta hyvin turvallisia. Turvallisuuteen vaikuttaa kuitenkin suuresti myös se, että kaukalo tai istuin on kiinnitetty autoon oikein ja säädetty lapselle sopivaksi. Turvakaukalo ostetaan jo ennen vauvan syntymää, joten sitä harvoin pääsee sovittamaan. Hyvä valinta on kaukalo, joka kiinnittyy autoon tukevasti ja jossa on paljon säätöjä.
2. Säädä vyöt oikein
Oikeat säädöt ja riittävän kireällä olevat vyöt auttavat lasta pysymään hyvässä asennossa. Lasta ei saa nostaa kaukalossa tai istuimessa liian ylös, vaan haaralukon pitää olla tukevasti vaipan kohdalla. Vyöt kulkevat istuimeen olkapäiden tasolta tai hieman alempaa. Ensin kiristetään lantiovyö, sitten vasta olkavyöt. Oikein säädettyjä vöitä ei voi kiristää liian kireälle.
3. Selkä menosuuntaan
Tämä on turvallisempi tapa kuin kasvot menosuuntaan matkustaminen, koska törmäyksessä lapsi painuu penkkiä vasten eikä hänen päänsä pääse retkahtamaan voimakkaasti. Käytännössä lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan paitakokoon 122 cm saakka.
4. Edullinenkin voi olla hyvä
Kaukalon tai istuimen ei tarvitse olla kalleinta mallia. Edullinenkin on turvallinen ja toimiva, ainakin jos puhutaan tunnetuista ja isoista merkeistä. Rahalla saa usein käyttömukavuutta, enemmän säätöjä ja uusimmat turvallisuuteen vaikuttavat ratkaisut.
Vinkit antoi turvaistuinasiantuntija Karoliina Kujala lastentavaratalo Huvikummusta.
Lue lisää:
Vertailussa turvakaukalot ja -istuimet – 8 hyvää vaihtoehtoa vauvalle ja taaperolle
Perheauton hankinta mielessä? 4 vinkkiä autokaupoille
Enterorokko vauvalla? Lastenlääkäri kertoo, mikä auttaa pientä potilasta