Näin valitset turvakaukalon ja -istuimen – 4 vinkkiä ostoksille

Lapselle turvallisin tapa matkustaa on selkä menosuuntaan, koska mahdollisessa törmäyksessä lapsi painuu penkkiä vasten eikä hänen päänsä pääse retkahtamaan voimakkaasti.

Kiristä ensin lantiovyö, sitten vasta olkavyöt, jotta lapsi ei nouse kaukalossa tai istuimessa liian ylös.

19.9.2019 14:44

1. Kokeile istuinta omaan autoon

Suomessa myytävät kaukalot ja istuimet ovat lähes poikkeuksetta hyvin turvallisia. Turvallisuuteen vaikuttaa kuitenkin suuresti myös se, että kaukalo tai istuin on kiinnitetty autoon oikein ja säädetty lapselle sopivaksi. Turvakaukalo ostetaan jo ennen vauvan syntymää, joten sitä harvoin pääsee sovittamaan. Hyvä valinta on kaukalo, joka kiinnittyy autoon tukevasti ja jossa on paljon säätöjä.

2. Säädä vyöt oikein

Oikeat säädöt ja riittävän kireällä olevat vyöt auttavat lasta pysymään hyvässä asennossa. Lasta ei saa nostaa kaukalossa tai istuimessa liian ylös, vaan haaralukon pitää olla tukevasti vaipan kohdalla. Vyöt kulkevat istuimeen olkapäiden tasolta tai hieman alempaa. Ensin kiristetään lantiovyö, sitten vasta olkavyöt. Oikein säädettyjä vöitä ei voi kiristää liian kireälle.

3. Selkä menosuuntaan

Tämä on turvallisempi tapa kuin kasvot menosuuntaan matkustaminen, koska törmäyksessä lapsi painuu penkkiä vasten eikä hänen päänsä pääse retkahtamaan voimakkaasti. Käytännössä lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan paitakokoon 122 cm saakka.

4. Edullinenkin voi olla hyvä

Kaukalon tai istuimen ei tarvitse olla kalleinta mallia. Edullinenkin on turvallinen ja toimiva, ainakin jos puhutaan tunnetuista ja isoista merkeistä. Rahalla saa usein käyttömukavuutta, enemmän säätöjä ja uusimmat turvallisuuteen vaikuttavat ratkaisut.

Vinkit antoi turvaistuinasiantuntija Karoliina Kujala lastentavaratalo Huvikummusta.

Lue lisää:

Vertailussa turvakaukalot ja -istuimet – 8 hyvää vaihtoehtoa vauvalle ja taaperolle

Perheauton hankinta mielessä? 4 vinkkiä autokaupoille

Enterorokko vauvalla? Lastenlääkäri kertoo, mikä auttaa pientä potilasta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?