Isät ovat onnellisempia kuin äidit, tutkimus paljastaa – syynä erilainen suhtautuminen lapseen

Julkaistu:

Meidän Perhe & Vauva
Isät voivat äitejä paremmin, kalifornialaistutkimus osoittaa.
Kummat kokevat suurempaa onnellisuutta vanhemmuudestaan, äidit vai isät? Kalifornian yliopiston psykologit selvittivät tätä analysoimalla kolme erillistä tutkimusta.

Tutkijat pitivät kriteereinä onnellisuuden tunnetta, hyvinvointia, masennuksen oireita, psykologista tyytyväisyyttä ja stressiä. Kaikki kolme tutkimusta päätyivät samaan lopputulokseen: isät kokevat enemmän onnellisuutta kuin äidit.

Lapsettomiin miehiin verrattuina isät kertovat olevansa sosiaalisempia, harvemmin masentuneita ja tyytyväisempiä elämäänsä. Äiteihin verrattuina isien päiviin mahtui vähemmän hässäkkää ja he tunsivat enemmän positiivisia tunteita.

Miehet olivat myös onnellisempia lasta hoitaessaan, kun taas naiset kokivat vuorovaikutus- ja hoitotilanteissa vähemmän onnea. Niin isille kuin äideille lasten kanssa kommunikointi oli kuitenkin mieluisempaa kuin muut päivän vuorovaikutustilanteet.

Tutkijoiden mukaan isien viihtyminen lastensa kanssa saattaa liittyä siihen, miten he käyttävät lasten kanssa vietetyn ajan. Syynä isien onnellisuuteen voi olla se, että isät leikkivät useammin lastensa kanssa hoitaessaan tai keskustellessaan heidän kanssaan.

Myös psykologi Leea Mattila korostaa leikkimisen tärkeyttä jo vauva-aikana. Vaikka perusaivotoiminnot pitävät vauvaa hengissä hänen synnyttyään, vuorovaikutukseen liittyvät kokemukset ovat kehitystä varsinaisesti eteenpäin vievä voima. Toistuessaan vuorovaikutuksen kokemukset auttavat lapsen tunnesäätelyä kehittymään.

– Vuorovaikutusleikit ovat leikeistä varhaisimpia. Alussa leikki voi olla sarja katseita, matkimista, koskettelua ja vuorotellen ääntelyä. Leikki rakentaa yhteyttä vauvan ja vanhemman välille, tuottaa iloa ja antaa tunteen merkityksellisyydestä – ne ovat mielenterveyden tärkeitä siemeniä, Mattila kertoo kymmenosaisessa vuorovaikutuskurssissa Vauva.fissä.

Lue lisää:

”Äidille lankeaa 20 vuoden hoivarooli, jos mies ei jää lainkaan kotiin”, sanoo Suomen Ekonomien asiantuntija Kosti Hyyppä

Kun isä hoitaa vauvaa, hänen rakkautensa myös puolisoa kohtaan syvenee

Isät avoimina: ”Vauvan syntymä avaa uuden tavan kokea ja osoittaa tunteita”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt