Hälytyskellojen tulisi soida, jos lapsi puhuu pahaa toisesta vanhemmastaan – lukijat kertovat eroista, joihin lapset liittyvät - Perhe - Ilta-Sanomat

Hälytyskellojen tulisi soida, jos lapsi puhuu pahaa toisesta vanhemmastaan – lukijat kertovat eroista, joihin lapset liittyvät

Toimittaja Tuomas Rajala katuu tapaa, jolla lähti avioliitostaan 10 vuotta sitten. Hän on kiitollinen siitä, että saa olla täysipainoinen isä lapsilleen ja tietää, ettei näin ole käynyt kaikille isille avioerossa.

Suomalaistutkija sanoo vieraannuttamisen olevan ilmiönä yleisempi kuin tilastot antavat ymmärtää.

15.8.2019 13:35

Isävuoro – miehekäs selviytymisopas eroon -tietokirjaansa (Atena) haastattelemistaan eronneista isistä Sampon tarina järkytti eniten Tuomas Rajalaa. Sampo oli elänyt avioliitossa persoonallisuushäiriöisen ja raivokohtauksia saavan vaimon kanssa.

Koko parisuhdetta leimasi elämä pelon varjossa. Pahin tilanne tuli eteen, kun Sampon mukaan vaimo uhkasi ajavansa päin tolppaa moottoritiellä parin pieni tytär kyydissään.

Avioerossa perheen kaksi lasta jäivät oikeuden päätöksellä asumaan äidilleen. Ex-vaimo ei anna Sampon tavata juurikaan lapsiaan.

”Hirvein tapa uhkailla isää on sanoa, että vien sinulta lapset”

– Kun kuulin Sampon tarina, mulla nousi karvat pystyyn. Sanoin, että miten sä pystyt olemaan vielä tuossa kunnossa, Rajala kertoo Ilta-Sanomille.

Oman rajun ja mielipiteitä jakavan avioerotarinansa myöskin kertonut Tuomas Rajala toivoo, että lainsäädäntö puuttuisi vieraannuttamiseen. Hän ei halua syyllistää kumpaakaan sukupuolta, mutta huomauttaa tutkimusten mukaan miesten selviävän avioerosta huomattavasti naisia huonommin. Miehet ovat usein kyvyttömiä käsittelemään eroon liittyviä tunteita ja surua.

– Kaikkein hirvein tapa uhkailla isää on sanoa, että vien sinulta lapset etkä tapaa niitä koskaan. Katkeruus ei johda mihinkään.

Vieraannuttaminen on epäasiallista vaikuttamista lapsen ja toisen vanhemman suhteeseen

Väitöskirjaa vaikeista tapaamisriidoista tekevä Marjaana Sorokin sanoo vieraannuttamisen käsitteen olevan laaja ja vaikeasti määriteltävä, ja sen piirteet ovat ilmiönä yleisempiä kuin tilastot antavat ymmärtää.

Vieraannuttaminen tarkoittaa pääpiirteittäin epäasiallista vaikuttamista lapsen ja toisen vanhemman suhteeseen. Hälytyskellojen tulisi soida, jos lapsi voimakkaasti tuo toiselle aikuiselle esille sitä, miten huono tai paha toinen vanhempi on, tai jos lapsi kieltäytyy tapaamasta tai pelkää toista vanhempaansa ilman mitään syytä.

Tilanne on tutkijan mukaan hankala, sillä vaikeat tapaamisriidat ovat aluetta, joka ei oikein kuulu kenellekään. Oikeusteitse voi hakea täytäntöönpanoa tapaamisoikeuden toteuttamiseksi uhkasakoin tai viranomaisten noudolla.

Sorokin tutkii vaikeita tapaamisriitoja ja sitä, mitä sosiaalipalveluissa voitaisiin tehdä hyvissä ajoin, jotta tällaisilta tilanteilta vältyttäisiin.

Lukijat kertovat

IS:n lukijoilla on kokemusta siitä, mihin avioero voi pahimmillaan viedä.

Kokemukseni perusteella sosiaalipalvelut eivät halua auttaa mitenkään. Tuntuu kuin haluaisivat tehdä kiusaa, kun miehenä yrität saada jonkun, joka olisi puolueeton ja auttamassa sitä puhumisen mahdollisuutta. Meillä vaimo kun niin mielellään sanoo viimeisen sanan ennekuin olen edes saanut sanottua puolta virkettä. No mikään ei hyvin etene, ei ainakaan kovin montaa vuotta. Koti ei tunnu kodilta vaan sinne on helpompi mennä, kun kaikki nukkuvat. Näin ei tule riitaa”, nimimerkki Puolella virkkeellä yli 10 v kirjoittaa.

Menetin erossa 3 lasta. Erosta nyt 10 vuotta, viimeisen 5 vuoden aikana tavannut lapsiani 10 minuuttia. Kukaan ei ole tehnyt asialle mitään”, isä kertoo.

Tuttua työkavereilla: Erossa on aina kaksi osapuolta. Silti Isä on aina syyllinen. Lapset jää äidille. Äiti vieraannuttaa lapset isästä. Ei se isä halunnut eroa lapsista! Mutta kukaan ei välitä”, nimimerkki huomauttaa.

Vaikka erossa on kaksi osapuolta niin äidistä tehtiin syyllinen, lapset jäivät isälle ja isä vieraannutti lapset äidistä. Ei se äiti halunnut eroa lapsista! Mutta varsinkaan Helsingin sosiaalitoimi ei välittänyt...”, Se muija jatkaa.

Poikani exä ei ole antanut isän tavata lapsiaan, ihan vain kostaakseen, vaikka en tiedä miksi, kun itse halusi erota. Hän ei välittänyt oikeuden määräämästä päätöksestä, että isällä on oikeus pitää lapsia joka toinen viikko. Kyllä naiset osaavat olla julmia”, nimimerkki Mummo sanoo.

Tumppi puhuu tärkeästä asiasta, josta pitäisi puhua huomattavasti paljon enemmän. Lasten vieraannuttaminen ja äitien suosiminen erotilanteissa ovat esimerkiksi todella tärkeitä ja törkeitä asioita, joita olen nähnyt lähipiirissäkin”, Kolmen teinin äiti kirjoittaa.

Nimimerkki Observer kirjoittaa, että lasten hyväksikäyttö koston välineenä on kiellettävä lailla.

Nimimerkki Hohhohoijaa puolestaan sanoo, ettei asia ole niin mustavalkoinen.

Seli seli. Moni eroiskä valittaa ”vieraannuttamisesta”, kun totuus on vallan toinen. Jos isä ei laiskuuttaan ja mulkerouttaan osallistu omalla osuudellaan lasten elättämiseen/hoitoon, sen huomaa jo toisella kymmenellä oleva lapsi. Isä voi joutua ihan itse vastaamaan asiasta, eikä voi sysätä sitä naisten niskoille, kuten kaiken siinä astisessa elämässään.”

Osallistu keskusteluun kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?