Vanhempi, onko sinulla eri temperamentti lapsen kanssa? Kasvattajan kolme askelta sopuisaan yhteiseloon

Julkaistu:

Meidän Perhe & Vauva
Toinen hidastelee, kun toinen haluaisi olla jo matkalla. Miten aikuisen pitäisi toimia, kun hänen ja lapsen temperamentit kolisevat yhteen?
”Olen itse ripeä ja kärsimätön, ja poikani on rauhallisuuden perikuva – kuten isänsäkin. Hermot menevät lähes päivittäin näitä kahta patistellessa, ja huono omatunto alkaa kolkuttaa myöhemmin, kun on tullut räjähdeltyä. Kurjinta on, kun suusta loikkaa sammakko tyyliin ’Keneltäköhän olet tämänkin perinyt?’”

– Lotta, 33

Kolme askelta sovittelevampaan yhteiselämään

Lapsen ja aikuisen temperamenttierojen sovittelu on toisinaan haastavaa puuhaa. Kun pattitilanteeseen joudutaan kerta toisensa jälkeen ja tunteet ovat vaarassa kuumentua, kannattaa pysähtyä tunnistamaan, sanoittamaan ja sitten vasta ratkaisemaan tilanne.

1. Tunnista

Ensimmäinen askel tilanteen käsittelyyn on sen tunnistaminen. Havainnoi omaa ja lapsen reagointia eri tilanteissa: oletteko nopeita vai hitaita, intensiivisiä vai rauhallisia, avoimia uudelle vai hitaasti lämpiäviä? Miten reagointimallinne eroavat, missä asioissa olette samanlaisia?

2. Sanoita

Sanoita tilannetta ja sekä omia että lapsen mahdollisia tunteita omassa päässäsi. Miten reagoit ja miltä se tuntui? Mitä lapsen päässä ehkä liikkui hankalassa tilanteessa? Arvuuttelu ja miettiminen ovat tärkeämpiä kuin oikean vastauksen tietäminen etukäteen.

3. Sovittele

Kun ymmärrät, mistä yhteenotot johtuvat, etsi vaihtoehtoisia toimintamalleja. Jos olette rytmiltänne erilaisia, hae keinoja rauhoittaa itseäsi ärsyttävissä tilanteissa esimerkiksi puhumalla itsellesi rauhallisesti. Jos ero on sosiaalisuudessa, voit tavata kavereitasi ilman lasta.

Vinkit antoi psykologi Leea Mattila.

Lue lisää:

Aikuisen ja lapsen temperamenttierot: mitä tehdä, kun lapsi on hidas ja aikuinen nopea?

Onko sinulla vilkas lapsi? Ethän kasvata hänestä vahingossa sohvaperunaa

Onko kuopus suosikkilapsesi? Nyt sille on selitys

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt