Heidi, 27, synnytti tammikuussa vauvan ja joulukuussa syntyy jo seuraava – ”Helvetti, ei voi olla totta” - Perhe - Ilta-Sanomat

Heidi, 27, synnytti tammikuussa vauvan ja joulukuussa syntyy jo seuraava – ”Helvetti, ei voi olla totta”

Heidi synnyttää kaksi lasta vuonna 2019: toinen syntyi tammikuussa ja toisen laskettu aika on joulukuussa. Aivan kaikki eivät ole olleet perheen vauhdikkaasta vauvavuodesta innoissaan.

”En ollut uskoa silmiäni, kun näin raskaustestin tuloksen”, Heidi sanoo.­

25.7.2019 19:00

– Ei helvetti!

Se oli tamperelaisen Heidin, 27, rehellinen reaktio, kun raskaustestiin ilmestyi kaksi viivaa viime maaliskuussa. Edellisestä synnytyksestä oli kulunut vasta vähän reilu kaksi kuukautta ja nyt jo seuraava lapsi ilmoitti tulostaan.

Heidin ja hänen miehensä tie vanhemmiksi oli ollut kivinen. Pohdinnan päätteeksi pari päätti, että kolmas lapsi olisi tervetullut heidän perheeseensä.

Siispä Heidi synnyttää kaksi lasta vuonna 2019: tammikuussa syntyi pieni poika ja joulukuussa synnytyssali kutsuu taas. Laskettu aika on joulukuun ensimmäinen päivä.

Jaksaminen mietityttää

Nyt raskaus on edennyt yli puoliväliin ja Heidin ajatukset uudesta tulokkaasta ovat pelkästään myönteisiä.

Muistellessaan ensireaktiota raskauteen Heidi naurahtaa.

– En ollut uskoa silmiäni, kun näin raskaustestin tuloksen. Mietin, että ei voi olla totta. Kaksi viikkoa kävin todella suurta taistelua pääni sisällä siitä, pidämmekö lapsen vai emmekö pidä.

– Mieheni oli alusta asti sitä mieltä, että asia on itsestään selvä, että tietenkin pidämme lapsen. Itseäni mietitytti jaksamisemme.

Lopulta päätös oli helppo tehdä, sillä Heidi ja hänen miehensä olivat aina toivoneet saavansa kolme lasta. Perheen esikoispoika on kolmevuotias.

Järjestyksenvalvojana työskentelevä Heidi kertoo työnantajansa suhtautuneen raskausuutisiin iloisesti. ”Kyllä he vähän ihmettelivät, mikä juttu tämä on, mutta onnittelivat suuresti.”­

”Ehtiikö tässä sairaalaan ollenkaan”

Myös raskauden fyysinen puoli ja edessä oleva synnytys mietityttivät Heidiä. Kahdessa aiemmassa raskaudessa hän kärsi hypermeesista eli rajusta pahoinvoinnista.

– Yllätyksekseni tämä kolmas raskaus onkin ollut oireeton, eikä minulla ole ollut sen kummempia kolotuksia.

Tällä hetkellä Heidiä jännittää edessä oleva synnytys.

– Ihmiset aina sanovat, että synnytykset puolittuvat kestoltaan. Ensimmäisen lapseni synnytyksessä kesti 12 tuntia ja seuraavassa viisi tuntia ja jos se nyt vielä siitä puolittuu, Heidi hengähtää ja lisää:

– Kaikista eniten jännittää, että ehtiikö tässä sairaalaan ollenkaan ennen kuin lapsi on pihalla.

Sisko ja veli samalle luokalle?

Ajatus samana vuonna syntyvistä sisaruksista tuntuu tätä nykyä Heidistä ja hänen lähipiiristään hauskalta.

– Äitini ensimmäinen kommentti oli, että lapset pääsevät todennäköisesti samalle luokalle, Heidi kertoo ja jatkaa:

– Anoppi tokaisi ensimmäisenä, että olisiko tämä nyt sitten se tyttö.

Rakenneultrassa tosiaan selvisi, että perheen kaksi poikaa saisivat pikkusiskon. Heidi toivoo, että pienen ikäeron vuoksi sisaruksista tulisi läheisiä. Hän uskoo myös, ettei keskimmäinen lapsi osaa olla mustasukkainen vauvan syntyessä, koska on niin pieni.

– Olisin ehkä halunnut vähän isomman ikäeron, mutta tuleepahan sitten hoidettua samana vuonna kaikki, Heidi naurahtaa ja lisää:

– Ensi vuonna sitten jotain muuta.

”Olen kiitollinen ja onnellinen. Lapsia ei tehdä, heidät saadaan”, Heidi sanoo.­

Sairaalan tyly reaktio loukkasi

Aivan kaikki eivät ole suhtautuneet vauvauutisiin hyvillä mielin. Perhe on joutunut kuulemaan asiattomia kommentteja niin lähipiiriltään kuin hoitohenkilökunnaltakin.

– Läheisimpien ensimmäiset kommentit olivat, että olimmeko nyt ihan varmoja, että kolme lasta näin pienellä ikäerolla on aikamoinen työmaa.

Neuvolan suhtautumista asiaan Heidi kiittelee. Sen sijaan sairaalassa vastaanotto oli tyly.

– Hoidon tarpeen arvioija rupesi laskemaan viikkoja ja sitä, että onko edes mahdollista, että olen raskaana. Hän oli tökerö ja töksäytti heti, että tämä oli varmasti vahinko.

Heidi kertoo vastanneensa hoitajalle, ettei kyseessä voi olla vahinko, jos ehkäisy ei ole käytössä.

– On eri asia, jos kumi puhkeaa tai pillerit pettävät, silloin voidaan puhua vahingosta, muuten ei.

– Hoitaja ei sen jälkeen puhunut asiasta enempää ja ymmärsi varmaan, ettei ehkä ollut kaikista asiallisin kommentti.

Juuri kommentit ”vahingosta” ovat yllättäneet ja loukanneet Heidiä ja hänen miestään.

Keskenmenoja ja kohdunulkoisia raskauksia

Vaikka pari oli ilman ehkäisyä, he eivät uskoneet aiempien kokemustensa vuoksi, että tällä kertaa tärppäisi näin nopeasti.

Ennen kuin perheen esikoinen ilmoitti tulostaan Heidi ja hänen miehensä olivat yrittäneet lasta 2,5 vuotta. Pariskunta oli juuri aloittamassa hedelmöityshoidot, kun Heidi tulikin raskaaksi. Ennen onnistunutta raskautta Heidi oli kärsinyt keskenmenoista ja kohdunulkoisista raskauksista.

– Näiden kokemusten vuoksi ajattelin, etten antaisi itselleni ikinä anteeksi, jos laittaisin tämän raskauden kesken ja sitten emme enää voisikaan jostain syystä lapsia saada.

– Kun aloin punnita tilanteen hyviä ja huonoja puolia, kyllä ne hyvät siinä sitten loppujen lopuksi voittivat.

Kun vauvoja onkin kaksi

Tällä hetkellä Heidi odottaa innoissaan joulukuuta ja sitä, että saa kolmannen lapsensa turvallisesti syliinsä. Hän myöntää, ettei ole tässä raskaudessa oikein vielä edes sisäistänyt olevansa raskaana.

– Tuntuu, että joulukuu tulee niin nopeasti ja nyt kun minulla on nuo kaksi pientä lasta tuossa, en ehdi tätä raskautta edes ajatella. Miehelleni olen sanonut, ettei pää ehdi tässä mukaan.

Kun perheen kuopus syntyy, ei keskimmäinen lapsi vielä välttämättä kävele ja käyttää edelleen vaippoja. Vauvan lisäksi myös keskimmäisen yöt saattavat vielä olla katkonaisia, mikä hieman mietityttää vanhempia.

– Kaikki selviää ajan kanssa. Meillä on onneksi todella hyvä tukiverkosto, ettei tarvitse yksin jaksaa. Pojillemme isovanhemmat ovat todella tärkeitä.

– Vähän jännittää esikoisen suhtautuminen, kun vauvoja onkin yhtäkkiä kaksi.

Vielä muutama vuosi sitten Heidi ei olisi voinut uskoa pian olevansa miltei suurperheen äiti.

– Olen kiitollinen ja onnellinen. Lapsia ei tehdä, heidät saadaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?