Tunnistatko hukkuvan lapsen? Voi tapahtua vaikka kahluualtaassa – näin tunnistat ja autat ajoissa

Julkaistu:

Meidän Perhe
Ei ole olemassa ikärajaa, jolloin lapsen voisi turvallisin mielin päästää yksin uimaan. Hukkuminen ei välttämättä vaadi kuin sen, että aikuisen huomio herpaantuu hetkeksi älypuhelimeen.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Anne Hiltunen kertoo tärkeimmät vinkit vesileikkeihin lasten kanssa.

Ennakoi:

Hiltusen mukaan ei ole olemassa ikärajaa, jolloin lapsen voisi turvallisin mielin päästää yksin uimaan. Ikää tärkeämpi kriteeri on uimataito. Uimataitoinen ihminen osaa syvään veteen pudottuaan nousta itse pintaan ja uida sen jälkeen 200 metriä. Tästä 50 metriä tulisi olla selkäuintia.

– Vaikka lapsi olisi tarpeeksi vanha ja osaisi uida hyvin, silti uimarannalla olisi hyvä olla kaveri mukana, Hiltunen muistuttaa.

Jos kyse on pienestä uimataidottomasta lapsesta, pitää lapsen olla aikuisen valvonnassa koko uimareissun ajan. Hiltunen kehottaa pysymään aina käden mitan päässä lapsesta, jolloin lapsen saa helposti napattua pintaan, jos jotain sattuisi käymään.

– Uimarannalla kaikista parasta olisi, jos aikuinen valvoisi lasta vedestä käsin niin, että lapsi jäisi aikuisen ja rannan väliin. Näin aikuinen voisi varmistaa, että vesi ei esimerkiksi syvene äkisti missään kohtaa.

Jos lapsi leikkii mielellään mökkilaiturilla, voi lapselle pukea varmuuden vuoksi pelastusliivit.

Varovaisuus ja valvonta on muistettava myös omalla kotipihalla. Kahluuallas voi olla yhtä vaarallinen uimataidottomalle lapselle kuin luonnonvesi tai uima-allas. Hukkuminen ei välttämättä vaadi kuin sen, että aikuisen huomio herpaantuu hetkeksi älypuhelimeen.

Tunnista hukkuva:

Vastoin yleistä luuloa, hukkuminen tapahtuu äänettömästi. Tämä johtuu siitä, että hukkuva ihminen keskittää kaiken energiansa siihen, että hän saa happea. Voit itse kokeilla: kun hengität, et pysty huutamaan.

Lapsen hukkuminen voi joskus näyttää sukeltamiselta, ja liike on matomaista. Kädet saattavat nousta pintaan. Liike voi myös näyttää siltä, kuin hukkuva yrittäisi kiivetä pintaan näkymättömiä tikapuita pitkin.

– Kaikki tilanteet ovat kuitenkin aina yksilöllisiä. Aikuisen tulisi olla aina sen verran lähellä lasta, että jos näkee lapsen sukeltavan vaikka tavallista pidempään, voi välillä nostaa lapsen pintaan haukkaamaan happea. Tai vaikka vain kysyä onko kaikki hyvin, Hiltunen muistuttaa.

Pelasta:

Jos havaitset, että lapsi on vaarassa hukkua, on toimittava nopeasti. Puhelimeen kannattaa ladata valmiiksi 112-sovellus, joka lähettää soittajan sijainnin hätäkeskukselle automaattisesti. Jos paikalla on muita aikuisia, pyydä heitä soittamaan hätäkeskukseen samalla, kun itse lähdet pelastamaan hukkuvaa.

Jos pelastettava on isompi lapsi tai aikuinen, varaa mukaasi jokin kelluva esine, kuten tyhjä 1,5 litran muovipullo tai kanisteri.

– Pieni lapsi ei yleensä pistä hanttiin jos hänet pelastaa vedestä. Isommalla lapsella tai aikuisella taas on refleksinomainen tarve tarttua paniikissa kiinni pelastajaansa. Pelastajan oman turvallisuuden takia hänellä olisi hyvä olla mukana jokin kelluva esine. Tällä vältetään se, ettei veden varassa ole pian kahta pelastettavaa.

Kun vedestä pelastettu henkilö on saatu takaisin maalle, on tutkittava elintoiminnot. Elottoman henkilön kohdalla aloitetaan painelu-puhalluselvytys. Hätäkeskukseen voi soittaa myös silloin, jos aikuinen ei ole täysin varma siitä, kuinka kauan lapsi on ollut pinnan alla. Tällöin on hyvä antaa ammattilaisen arvioida tilanne.

Lue myös:

Saako taapero tarpeeksi nestettä helteellä? Näin tunnistat nestehukan

Mitä tehdä, jos lapsi altistuu sinilevälle? Lastenlääkäri kertoo, millaisia oireita levä aiheuttaa

Miksi suurin osa äideistä kantaa lasta vasemmalla puolella kroppaa? Syy ei ole oikeakätisyys, tiede selvittää

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt