Hääpari katosi omista häistään – vastaus löytyi näyttämön verhon takaa: ”Puheensorinaa riitti sen jälkeen” - Perhe - Ilta-Sanomat

Hääpari katosi omista häistään – vastaus löytyi näyttämön verhon takaa: ”Puheensorinaa riitti sen jälkeen”

Känniörvellyksiä, noloja leikkejä ja seksiäkin on häissä nähty.

Suomalaisissa häissä sattuu ja tapahtuu. Aika usein sattumiseen ja tapahtumiseen liittyy alkoholi.­

14.7.2019 18:01

– Parhaan häämuiston kertoi naapurissani asunut taksikuski. Varattuun hääkuvaan mentäessä sulho oli pynttäytynyt niin vahvaan humalaan, että hääkuvassa oltiin kolmistaan. Taksikuski piteli sulhasta pystyssä ja morsian istui kuvassa enemmän tai vähemmän järkyttyneenä.

Yksi lukijakertomus siitä, millaisia muistoja häät voivat tuottaa. Kaikki ei välttämättä mene juhlissa aivan parhaalla tavalla.

Kömmähdykset juontavat useimmiten juurensa siitä, että juhlia ei ole suunniteltu kunnolla, kertoi hää- ja tapahtumasuunnittelija Pertti Huhtilainen jutussamme.

Joskus häähuuma vie parin täysin mennessään. Nimimerkki Pelimanni kertoo olleensa 70-luvulla mieleen painuneissa maalaishäissä, jotka pidettiin vanhan koulun pienehkössä juhlasalissa.

– Tanssin alkaessa pöydät oli siirretty salin reunoille ja ylimääräiset tuolit kannettu näyttämön taakse. Morsian oli haihtunut sillä välin jonnekin, sulhoakaan ei näkynyt eikä tanssi alkanut. Morsianta etsittiin ulkotiloista, sillä häävieraat luulivat, että kysymyksessä oli jokin häihin liittyvä katoamistemppu. Temppu, johon liittyi jokin tehtävä, joka sulhon piti tehdä, jotta morsian palaisi juhlapaikalle. Lopulta joku häävieraista kurkisti näyttämön paksun samettiverhon taakse ja sieltähän löytyi tuore aviopari täydessä touhussa.

Tilanne oli kieltämättä kiusallinen.

– Jotenkin lätsähti tunnelma, kun tieto levisi. Puheensorinaa kyllä riitti sen jälkeen.

Morsiamen sammumisiakin on häissä todistettu.­

Tölväisyjä ja tiukkoja tilanteita

Peter osallistuneensa häihin, jotka saivat erikoisen käänteen morsiamen ollessa kampaajalla.

– Sillä aikaa sulhanen meni tarkastamaan, että hääpaikalla on kaikki kunnossa. Soitti myös kaason paikalle ja he harrastivat seksiä salin lavalla. Paikan talonmies sattui paikalle, ja he maksoivat hänelle rahaa, jotta hän olisi hiljaa asiasta. Noin vuoden päästä asia tuli ilmi ja kohta sitten erosivat. Sulhanen perusteli tekoaan sillä, että hän oli nähnyt pornoelokuvassa samanlaisen kohtauksen ja halusi itsekin kokeilla.

 Toissa kesänä lapsuudenkaverin häissä bestman veti morsiamen isää kunnolla kupoliin.

Nimimerkki Piiat keittiöön kertoo saaneensa kutsun työkaverinsa häihin. Juhlat loppuivat kuitenkin lyhyeen.

– Menin vieraana, pynttäytyneenä ja lahjan kanssa. Vihkimisen jälkeen juhlatilassa morsian tokaisi että ”sähän voitkin auttaa keittiössä kun oot niitäkin hommia joskus tehnyt”. No en todellakaan voinut. Löysin ulko-ovelle ja kotiin. Lahjan palautin kauppaan. Oli sen verta arvokas.

Kaiken maailman leikit voivat olla häävieraiden mielestä vain väsyttäviä.­

Häät eivät ole kuin lasten syntymäpäiväjuhlat

Hääjuhlaan ei Huhtilaisen mukaan tarvitse väkisin vääntää ohjelmaa ja leikkejä. Moni lukija on hänen kanssaan samaa mieltä.

– Vuosien saatossa häistä on tullut jonkinlainen show. On leikkejä ja kilpailuja ihan kuin lasten viisivuotissynttäreillä. Missä välissä siinä ehtii sukulaisten tai edes hääparin kanssa juttelemaan kun aina on jotain ohjelmaa joka kestää ja kestää ikävystymiseen asti? Jos hääpari tykkää niin vieraat ei välttämättä, kirjoittaa nimimerkki Mummo rukka.

Vähempikin riittäisi, pohtii eräs lukija.

– Eikö häiden pääasia ole se morsiamen ja sulhasen rakkaus, sitähän siellä häissä juhlitaan. Ihmettelen näitä kiukuttelevia sukulaisia, huomionhakemista, ylimitoitettuja juhlia. Avioliitto ei hulppeilla hääjuhlilla paremmaksi muutu.

– Kukaan yli 13-vuotias oikeasti ei ole kiinnostunut mistään leikeistä. Pari juttua voi olla, joihin morsiuspari osallistuu, mutta hameen alla ryömimiset on noloja, toteaa Anna.

Mikäli hääpari toivoo, että lapsia ei ole tuominen häihin, pyyntöä on kohteliasta noudattaa. Eräissä häissä perheen kiukutteleva pikkuprinsessa vei kaiken huomion.

– Tunki parin häävalssiin ja vouhkasi koko lyhyen toimituksen sekä juhlien ajan niin, että eipä muuta jäänyt mieleen. Ja vanhemmat vaan ihastelee, kun hän on niin eläväinen, kuvailee Suvi.

Juomat saattavat maistua hieman liian hyvin hääparillekin.­

”Känniörvelöitä on ollut aina”

Entiseen aikaan häät olivat paljon yksinkertaisemmat, tuumaa yksi lukija.

– Ensin vihkiminen, sitten ruokailu ja yleistä seurustelua ja lopuksi tanssittiin. Nykyisin tuntuu olevan jos jonkinlaista kommervenkkiä, ohjelmaa ja säätämistä. Perustellaan sillä, että ”kuuluu olla” tai ”sehän on perinne”. Mutta känniörvelöitä on toki ollut aina. Siis todella aina niin kauan kuin hääjuhlia on Suomessa järjestetty.

Toinen kertoo, mitä alkoholin reipas nautiskelu häissä aiheutti.

– Häät menivät mukavasti – aina siihen asti, kun ruvettiin yöpymään ja saunomaan perinnekylässä. Kahta täysin toisilleen tuntematonta sukua majoittui samaan mökkikylään. Sulhanen tarjosi väkeviä saunomisen ja yöpalan kyytipojaksi. Tappeluhan siellä sitten syntyi, vielä tänäkin päivänä harmittelen viinalakkoani siihen aikaan. En päässyt poikieni kanssa näyttämään, mistä olen kotoisin, tosin hyvin pärjäsivät ilmankin.

Poliisitkin on joskus hälytetty paikalle.

– Toissa kesänä lapsuudenkaverin häissä bestman veti morsiamen isää kunnolla kupoliin. Silmä muurautui umpeen, taju hetkeksi pois. Rytäkässä hajosi lasipullo, ja kun morsian meni auttamaan isäänsä, hän sai pahat haavat jalkapohjiinsa. Poliisit paikalle ja juhlat loppuivat siihen. Noin vuosi häistä ja ero.

Nimimerkki Nähty on tämäkin kertoo häistä, joissa keski-ikää lähestyvä morsian oli jo alusta alkaen todella juovuksissa. Hän sammui jo ennen häävalssia.

– Samoissa häissä ruoka loppui pahasti kesken, ja ainoa alkoholiton juoma oli vesi. Sitä oli pakko lipittää, koska kesähelteellä hääpaikan lämpötila oli varmaan yli 30 astetta. Uloskaan voinut mennä, koska oltiin keskellä kaupunkia ja oven edessä oli vilkas, helteinen katu. Niissä häissä ymmärsin, että vettäkin juomalla voi saada itsensä sairaaksi. Olisin toivonut, että morsiuspari olisi vinkannut meitä, jotka emme käyttäneet alkoholia, ottamaan omat juomat mukaan.

Juhlia voi viettää vaikka keskellä erämaata, jos itse haluaa.­

Omannäköistä saa olla

Traditiot ovat viehättäviä, mutta häistä voi ja saa tehdä rohkeasti persoonalliset.

Nimimerkki Kaide kertoo, että hänen mieleensä parhaiten jääneissä häissä ei juurikaan nähty mitään perinteistä.

– Vihkiminen oli ainoa perinne, mutta sielläkään ei ollut parin lisäksi kuin pappi, kanttori ja neljä häävierasta. Kaikilla oli valmiiksi eräretkeilyyn sopivat vaatteet. Hääparin erävaatteet olivat autossa. Seremonian jälkeen lähdettiin autolla tien päähän, missä myös aviopari vaihtoi ylleen retkeilyvarusteet.

Hääseurue lähti kävellen erämaajärvelle.

– Soittimena oli pieni kaksirivinen haitari. Kännykkäkin oli mukana, mutta se oli sammutettu. Paikkaan pääsee meiltä kotoa vesiteitse, joten olimme käyneet jo etukäteen laittamassa paikalla olevan laavun kuntoon ja pystytimme yhden teltan. Puita vietiin myös.

Sulhanen oli ainoa, joka osasi soittaa haitarilla yhden kappaleen. Se oli Metsäkukkia.

– Hän soitti sen niin usein, että minäkin osasin sen jo loppuillasta. Ongittiin ahvenia, kuunneltiin haitarinsoittoa ja syötiin makkaroita kalojen lisäksi. Ei tarvittu kakkua eikä muita hömpötyksiä. Paluu veneellä aamulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?