Raskauden keskeytyksen kokeneet naiset kertovat, mitä ajattelevat abortin vastustamisesta - Perhe - Ilta-Sanomat

Raskauden keskeytyksen kokeneet naiset kertovat, mitä ajattelevat abortin vastustamisesta

Vaatimukset aborttilakien tiukentamisesta nostavat päätään Amerikassa, mutta myös Euroopassa. Mitä ajattelevat asiasta naiset, joille on tehty abortti?

Keskeytystä haluava pitäisi ohjata ennen lopullista päätöstä ammattilaisen kanssa keskustelemaan, kertoo kaksi kertaa abortin kokenut nainen.

20.6.2019 15:01

Alabaman senaatti päätti toukokuussa tehdä abortin laittomaksi lähes kaikissa tilanteissa – jäljelle jäi oikeus aborttiin vain siinä tapauksessa, että synnytys tai raskaus uhkaa äidin henkeä. Myös Louisianassa senaatti ja edustajainhuone hyväksyivät aborttioikeutta rajaavan esityksen.

Aborttivastaisuus on jälleen nousussa myös Euroopassa. Tästä kertoo esimerkiksi Ylen Ulkolinjan dokumentti Eurooppa kieltää abortit (Abortion: Backlash in Europe, Ranska-Saksa 2018).

Tästä liikehdinnästä on näyttöä myös meillä Suomessa, kertoo Väestöliiton vaikuttamistyön koordinaattori Kamomilla Ilmonen Ylelle. Ilmonen arvioi, että konservatiivisten ääriliikkeiden uhka on todellinen.

– Euroopassa voidaan nähdä Agenda Europe -verkosto, joka toimii lukuisissa maissa: heillä abortinvastaisuus on keskeinen pyrkimys. On tärkeää puhua omista arvoista entistä kovempaan ääneen, jotta äärikonservatiiviset äänet eivät peitä meitä, Ilmonen kertoo haastattelussa.

Kansainväliset luvut ja tutkimukset osoittavat, että abortteja tehdään eniten maissa, joissa ne ovat laittomia, ja vähiten maissa, joissa abortin tekeminen on helppoa ja laillista. Osasyy on se, että vapaamman lainsäädännön maissa seksuaali- ja terveysvalistus on parempaa, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Vauva.fi kysyi raskauden keskeytyksen kokeneilta naisilta, mitä mieltä he ovat vaatimuksista aborttilain tiukentamisesta. Näin naiset vastasivat:

”Aborttilainsäädännön tiukentaminen on mielestäni hyvin väärin. On tilanteita, joissa abortti on yksinkertaisesti ainoa oikea ratkaisu”, kertoo nainen, jolle abortti tehtiin hyvin nuorena. Hänellä oli raskautta vaikeuttava perussairaus, ja lisäksi raskaudesta vastuussa oleva poikaystävä jätti hänet heti uutisesta kuultuaan.

”Miten saadaan ei-toivotut raskaudet vähenemään? Olisiko ratkaisu ilmainen ehkäisy tai valistuksen lisääminen? Mikäli samalla henkilölle tehdään useita abortteja, pitäisikö hänelle asentaa yhteiskunnan varoin esimerkiksi ehkäisykapseli? Nämä ovat isoja asioita, jotka koskevat ihmisen itsemääräämisoikeutta. Mielestäni poliitikot eivät voi päättää tuollaista muiden puolesta”, sanoo nainen, jonka raskaus piti keskeyttää raskausviikolla 15, koska lapsivedet menivät. Tiukan aborttilain maissa raskautta ei saisi keskeyttää edes näissä tilanteissa.

”Ainoa asia, jota nykyisessä käytännössä Suomessa muuttaisin, on se että keskeytystä haluava pitäisi ohjata ennen lopullista päätöstä ammattilaisen kanssa keskustelemaan. Myös keskeytyksen jälkeen apua pitäisi olla helpommin tarjolla”, kertoo kaksi kertaa abortin kokenut nainen.

”Asia herättää itsessäni suorastaan raivoa. Suomessa abortin saamisen prosessi oli nykyisellään niin pitkä ja hankala, etten olisi voinut kuvitellakaan. Naisella on oikeus päättää omasta kehostaan. Lapsella on oikeus syntyä toivottuna ja haluttuna sellaiseen elämäntilanteeseen, jossa vanhemmalla on resursseja pitää hänestä parhaalla mahdollisella tavalla huolta”, kertoo kahden erityislapsen äiti, jonka raskaus alkoi ehkäisystä huolimatta.

”Kaikki, etenkään kuolevien teollisuudenalojen edustajat, eivät pysy muutoksen perässä, ja kokenevat valta-asemansa uhatuksi. Pelosta kumpuaa paitsi viha, myös tarve tiukentaa sosiaalista kontrollia ja lainsäädäntöä. Alabamassa 25 miestä päätti abortista kaikkien osavaltion naisten puolesta. Surullisinta tilanteessa on, etteivät kieltolait tunnetusti ole koskaan toimineet. Abortteja tehdään jatkossakin ja varattomat naiset joutuvat teettämään niitä laittomilla puoskareilla vaarantaen näin oman henkensä”, kertoo nuorena opiskelijana abortin tehnyt nainen.

”Tuntuisi todella epäoikeudenmukaiselta, että treffiseuran itsekkään päätöksen takia kantaisin kaiken vastuun lapsesta, jota en olisi halunnut. Treffailemani mies ei olisi ottanut mitään vastuuta lapsesta, jos abortti ei olisi ollut mahdollista. Abortti jättää jäljen, vaikka siitä pääsisi yli”, kertoo nainen, joka tuli raskaaksi tilanteesta, jossa mies ei käyttänyt kondomia vaikka toisin oli sovittu.

”Surettaa, että vielä vuonna 2019 joissakin maissa naisilla ei ole tätä oikeutta. Kukaan nainen ei aborttia tee kevyin mielin, eikä sen tekemistä pidä lailla hankaloittaa. Sen kieltäminen lisää laittomia ja hengenvaarallisia abortteja”, kertoo nainen, jolle abortti tehtiin, koska hän koki ettei elämäntilanne raskaudelle ollut sopiva.

”Kaikki raha ja energia, joka käytetään aborttien vastustamiseen, voitaisiin käyttää jo syntyneiden lasten ja lapsiperheiden tukemiseen. Sillä olisi suurempi abortinvastainen vaikutus kuin aborttien kieltämisellä”, sanoo yhden lapsen yksinhuoltaja, joka halusi raskauden keskeytyksen, koska omat voimavarat eivät olisi riittäneet toiseen lapseen.

Lue lisää:

Kolme naista kertoo, miksi päätyi aborttiin – ”Vaikka järki sanoi, että tilanteemme oli mahdoton, sydän ei ollut samaa mieltä”

Kolmen lapsen äidin vaikea päätös: ”Tiesin heti, etten voisi pitää tätä vauvaa”

Lääkärit eivät antaneet Sadun lapselle toivoa – ”Kielsin tyrkyttämästä minulle aborttia”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?