Veli kysyi sulhaselta pahimman mahdollisen kysymyksen – hurjat tarinat suomalaisista häistä

Julkaistu:

Häät
Häät ovat rakkauden ja rauhan juhla, mutta niissäkin sattuu ja tapahtuu. Plaseeraus menee pieleen, morsiuskimppu unohtuu tai juhlavieraat pistävät ranttaliksi.
Sekin kerta, jolloin anoppi oli tilannut häihin krokaanin. Kun leivosrakennelma tuotiin vieraiden hämmästykseksi pöytään, rouva hätääntyi. Mitä tämä on? Minähän tilasin kakun!

– Anoppi oli tilannut krokaanin tietämättä mikä se on, muistelee hää- ja tapahtumasuunnittelija Pertti Huhtilainen Divine hää- ja juhlasuunnittelutoimistosta.

Huhtilainen on suunnitellut häitä ja muita tapahtumia jo 25 vuotta. Hän on nähnyt kaiken.

Useimmiten kömmähdykset juontavat juurensa siitä, että juhlia ei ole suunniteltu kunnolla.

– Plaseeraus menee pieleen, morsiuskimppu unohtuu kauppaan, sulhasella on valkoiset sukat tai kengänpohjista paistavat isot numerolaput. Pahimmillaan puheita ja esityksiä ei ole tarkistettu ennalta. Silloin voi syntyä hyvin noloja tilanteita, joita vieraat todistavat kasvot punaisina.


Aikataulutus kaiken a ja o

Eräät häät saivat katastrofaalisen lopun kun isien puheet venähtivät puolitoistatuntiseksi maratoniksi.

– Silloin hääkakku ja yöruoka tulivat yhtä aikaa, pari bändiä oli odottamassa ja ravintola oli menossa kiinni, Huhtilainen kertoo.

Jos aikataulutus sakkaa, putoaa helposti niin syvään monttuun, että tunnelmaa ei enää saa nousemaan.

Harva puhe on sitä paitsi niin hauska, että sitä jaksaa kuunnella tuntitolkulla. Jos puheelle annetaan mitta, vieraan on tyylikästä kunnioittaa sitä. Kuten mitä tahansa muutakin hääparin toivetta.

– Vuosia sitten morsian oli kieltänyt lasten tuomisen, mutta joku toi lapsensa, joka pilasi hänen isänsä puheen. Silloin morsian nousi pöydästä ja huusi, että se joka toi kakaransa, poistuu nyt!


Kulttuurieroista kipinää

Tunnelmantappaja voi syntyä myös silloin, kun kaksi aivan erilaista sukua menee yhteen.

– Maalaissuvulla oli perinne, että häihin pitää leipoa lakkakakku, mutta toisen suvun rouva halusi hienon kermakakun. Hän tuli sanomaan minulle, että vain kuolleen ruumiini yli häihin tuodaan se lakkahökötys. Kuljettelin siellä sitten kakkuja salaa, Huhtilainen muistelee.

Häät ovat suurten tunteiden tapahtuma, ja ikäviäkin välikohtauksia voi tulla. Eräissä häissä poliisi oli isän takia koko ajan ulkona partiossa.

Kerran taas anoppi kysyi itseään tietoisemmalta daamilta, miltä hänen juhla-asunsa näyttää. Morsiamen läsnä ollessa hän sai vastaukseksi: ”Olet niin lihava, että sinulle ei sovi edes säkki.”

– Jos isä tai äiti on tullut ulos kaapista ja tulee uuden kumppaninsa kanssa häihin, törmäyskurssit ovat mahdottomia. Se ei välttämättä jää sanailuksi, vaan voi tulla ikävääkin jälkeä.

 

Pahin mieleeni jäänyt moka oli, kun koko alkuillan liikaa äänessä ollut kaaso änkesi yllättäen kesken häävalssin lavalle ja alkoi laulaa humaltuneena.

Alkoholilla osuutta asiaan

– Äitini olisi halunnut olla juhlien keskipiste, kuten ennenkin. Häät menivät äidin kiukutellessa ja riidellessä sukulaisten kanssa. Hän esitti kaikenlaisia pikkumaisia vaatimuksia siitä, miten juhlan pitäisi sujua ja moitti vieraita, kun he eivät tienneet hänen itse keksimistään säännöistä, kertoo yksi lukija.

Suomalaisten tositarinoissa juhlien pilaaja on milloin oma läheinen, milloin alkoholi. Näin IS:n lukijat muistelevat kokemiaan hääkommelluksia.

– Olin niin humalassa, että en muista kirkosta mitään. Olin siis morsian.

– Anoppi maisteli illan hääboolia ennalta ja sammui sitten kirkossa kuorsaten jo ennen papin aamenta.

– Hääaterialla sulhasen veli kysyi kännipäissään veljeltään, että mistä sinä tämän vosun löysit? Sana oli outo morsiamelle ja hän kysyi minulta, mitä se merkitsee. Minä siinä naama punaisena yritin keksiä jotakin tilanteeseen enemmän sopivaa.


Kaaso änkesi lavalle kesken häävalssin

Tympeää ja tahditonta käytöstäkin on monissa häissä todistettu.

– Serkun häissä joku sulhasen sukulainen sattui vahingossa heittämään serpentiiniä morsiamen ja sulhasen ruokiin. Sulhanen raivostui ja heitti ulos kaikki sukulaiset. He olivat tietysti tyrmistyneitä raivokohtauksesta. Eikä kukaan ollut edes humalassa. Erohan siitä tuli melko nopeasti, kertoo eräs lukija.

– Se on jäänyt mieleen, että monilla kaasoilla riittää esiintymishalua ja he eivät malta irrottaa käsiään mikrofonista edes silloin, kun tanssin pitäisi alkaa. Pahin mieleeni jäänyt moka oli, kun koko alkuillan liikaa äänessä ollut kaaso änkesi yllättäen kesken häävalssin lavalle ja alkoi laulaa humaltuneena omilla muka hauskoilla sanoillaan hääparille jotain käsittämättömän noloa tarinaa morsiamen nuoruudesta ja vanhoista poikaystävistä. Siis Akselin ja Elinan häävalssin päälle, kuvailee kymmenissä häissä soittanut muusikko.

– Eräissä kaksoishäissä toisen morsiamen isä meni sanomaan toistamiseen avioituvalle morsiamelle kovaan ääneen: Ei taida tämäkään avioliittosi kestää!


Millaisia kohtauksia sinä olet todistanut häissä? Kerro alla kommenteissa!

Ota kantaa

Oletko menossa tänä kesänä häihin?

Kyllä 13% Ei 87%
Ääniä yhteensä 21723

6 vinkkiä katastrofien ehkäisyyn

  1. Käytä ammattilaisen apua suunnittelussa ja valitse hänen kanssaan yksi iso linja. Silloin vältyt todennäköisimmin räpellykseltä, aikatauluongelmilta ja muilta kömmähdyksiltä.
  2. Budjetoi fiksusti eli pistä rahat oikeaan kohteeseen. Helposti käy niin, että rahat menevät 3000 euron sormukseen ja 8000 euron pukuun, mutta muuhun ei jää mitään.
  3. Valitse tilaisuuden vetäjäksi yksi hyvä kaaso tai bestman. Kauhuskenaario on kahdeksan kaasoa ja yhdeksän bestmania, joista kukaan ei tiedä mitä tehdä.
  4. Ole tarjoiluiden tilaamisessa tuotetietoinen. Maksa mieluummin hyvästä ruoasta kuin huippuviineillä briljeeraamisesta. Jos catering-hinta on halvin mahdollinen, puolet voi tulla pakasteena.
  5. Tilaa puheet ja esitykset ennakkoon ja anna niille aikaraja.
  6. Noudata rohkeasti omaa näkemystäsi. Jos esimerkiksi pidät itämaisesta ruoasta, tilaa juhlaasi sitä. Silli-lohi-perunahäitä on kesäisin kymmeniä. Häissä ei myöskään ole mikään pakko järjestää leikkejä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt