Halvaantunut ex-voimistelija Jari Mönkkönen antaa 3 vinkkiä pihatrampoliinilla hyppimiseen – näin vältät onnettomuudet

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Jari Mönkkönen neliraajahalvaantui, kun hän tuli takaperinvoltista alas niskalleen. Sen jälkeen hän on halunnut puhua myös sen puolesta, että kotipihojen trampoliineja käytettäisiin turvallisesti.
Entinen ammattivoimistelija Jari Mönkkönen alkoi kampanjoida pihatrampoliinien turvallisuuden puolesta, kun hän halvaantui vuonna 2016. Silmänräpäys voi muuttaa kokeneenkin voltintekijän elämän: Jari tuli kaksoisvolttia takaperin paikaltaan tehtyään alas volttimonttuun niskalleen ja neliraajahalvaantui.

Kun Jari Mönkkönen makasi teho-osastolla, hän mietti, kuinka voisi säästää nuoria omalta kohtaloltaan. Mieleen tulivat kotipihojen trampoliineilla hurjasti hyppivät lapset.

– Haluan nostaa esiin trampoliinilla hyppimisen ilon, mutta myös turvallisuuden tärkeyden, Jari sanoi Kodin Kuvalehdelle.

– Trampoliinitemppuilussa kotipihoilla, sisäleikkipuistoissa ja muualla on maltettava edetä rauhassa ja opetella tekniikat oikein. Itsestäni on vammautumisen jälkeen tullut hirmu varovainen. Koko ajan sanon lapsilleni, että muistakaa pitää pyöräillessä sitä kypärää ja trampalla ei hypitä liian erikokoisten kavereiden kanssa.

Jari Mönkkönen kertoo kolme tärkeintä asiaa, jotka kaikkien lapsilleen trampoliinin hankkineiden vanhempien pitäisi ottaa huomioon. Ne ovat tiivistetysti:

1. Tärkein on kunnollinen ja hyvin kiinnitetty turvaverkko.

Älä myöskään osta kaupan halvinta trampoliinia, vaan valitse laadukas tuote, jossa on hyvät jouset ja matto.

2. Vanhempien tehtävä on valvoa lasten hyppimistä.

Ponnistamisen voimistaminen eli buustaus voi johtaa hallitsemattomaan ilmalentoon ja loukkaantumiseen.

3. Huolehdi myös, että kovin eripainoiset eivät hypi samaan aikaan, jotta ilmalennoista ei tule liian rajuja.

Kaksoisvolttien harjoittelu vaatii ammattilaisen valvontaa, joten jätä se urheiluseuroille.

Artikkeli on julkaistu alun perin Kodin Kuvalehdessä vuonna 2018. Voit lukea jutun ja katsoa ohjeet videolta Menaiset.fi-sivustolta tästä linkistä.

Lue myös:

Paloasiantuntija varoittaa: älä lataa kännykkää yöpöydällä tai lehtipinon päällä – tarkista myös nämä kolme asiaa!

Lähihoitaja Sari rakastui halvaantuneeseen hoidettavaansa: ”Jos on ollut vaikeuksia, minulle on sanottu, että itsepähän otit vammaisen miehen”

Ylitätkö kriittisen senttirajan? Yksinkertainen hyppytesti kertoo kehostasi yllättävän paljon

Onko sinunkin pihallasi piilossa satojen eurojen aarteita? Huvila & Huussi -ohjelmassa paljastetaan, kuinka paljon luonnonkivillä voi tienata

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt