Supernanny Pia Penttala neuvoo, miten loma ei mene riitelyksi – tärkeä muistutus vanhemmille

Julkaistu:

Perhe
Pia Penttala neuvoo, miten vanhemmat, lapset ja isovanhemmat eivät ajaudu lomalla törmäyskurssille.
Just näin! Niin ajattelevat monet isovanhemmat katsoessaan Avan Supernanny Suomi -ohjelmaa, jossa Pia Penttala auttaa ongelmien kanssa painivia lapsiperheitä.

Penttala saa isovanhemmilta usein kiitosta siitä, että hän puuttuu heti epäkohtiin ja on napakkuudestaan huolimatta lempeä. Isovanhempia miellyttää Penttalan tapa olla lapsen kanssa vahvassa vuorovaikutuksessa ja ohjata tämän käytöstä oikeaan suuntaan.

– Vanhemmat taas ajattelevat, että mitäköhän tuosta seuraa, jos alkaa komentaa ja asettaa rajoja.

Kun isovanhempi alkaa jakaa syyttäviä neuvoja lasten kasvatukseen, voidaan ajautua nopeasti törmäyskurssille.

– Isovanhemmuudessa suoranainen neuvojen antaminen ei ole hyvä lopputulos, mutta ehkä kannattaisi lähestyä esimerkkien kautta, kuten ”siinä ja siinä oli näin ja se hoitui näin”. Helposti asettaa itsensä hankalaan rooliin, jos rupeaa kovasti neuvomaan, hän varoittaa.

 

Se on itsestäänselvää lapsille, että kun asetetaan ne rajat ja säännöt, niissä pysytään.

Rajoista hyvä keskustella yhdessä isovanhempien kanssa

Isovanhemmilla on Supernannyn mukaan huoli siitä, että kun ei aseteta rajoja, he pelkäävät, miten pärjäävät lastenlastensa kanssa. Hän kannustaa isovanhempia ja vanhempia keskustelemaan enemmän yhdessä.

– Vanhempien tulisi ymmärtää, ettei se ole välttämättä pelkkää moittimista. Aika paljon isovanhemmilta kuulee sitä, ettei meillä ole mitään ongelmaa, kun lapsenlapset ovat meillä. Ei silloin riidellä esimerkiksi kännyköiden käytöstä. Se on itsestäänselvää lapsille, että kun asetetaan ne rajat ja säännöt, niissä pysytään.

Vaikka koululaisilla on kesäloma, yli kaksikymmentä vuotta lastensuojelualalla työskennellyt Penttala muistuttaa rutiinien tärkeydestä. Niin vältytään yhteenotoilta. Kesälomalla vaanii rajattomuuden vaara.

– On tärkeää, että aamuisin on tietty kellonaika, mihin mennessä herätään ja milloin illalla mennään nukkumaan. Iso riski on, että vuorokausirytmi muuttuu kesän aikana. Siitä tulee ärsyyntymistä perheissä, jos nuoret nukkuvat pitkään ja valvovat myöhään ja vanhemmat käyvät töissä. Siinä häiriintyy koko perhe.

Ensin sovitut tehtävät, sitten älylaite

Älylaitteiden käytöstä väännetään monissa perheissä. Penttala toivoo, että vanhemmat ja lapset tekisivät yhteisen suunnitelman niiden käytöstä.

– Aamuisin herätään ja tehdään kotitehtävät, jotka on annettu. Kun ne on hoitunut, voi älylaitettansa käyttää. Jos ei näin tapahdu, vanhemmat tulevat kotiin ja omassa huoneessa on verhot kiinni, sängyt petaamatta eikä mitään syöty, se on valtavan iso ongelma. Kesäloma on pitkä aika ja nopeasti ollaan syvissä ongelmissa, jos siihen ei puututa.

Hän korostaa lasten loma-ajan olevan tarkoitettu perheen ja suvun yhteiseksi ajaksi. Jos vanhemmat räpläävät kännyköitään päivät pitkät, se on surullista.

– Vanhemmat voisivat tehdä yhteisen suunnitelman lasten kanssa siitä, että yhteisellä kesälomalla suunnitellusti kaikki jättävät tiettyyn aikaan älylaitteet pois ja tehdään jotakin yhdessä. Perhe voisi pitää tällaisia älypois-tunteja.

Turha stressi pois lomalla!

Supernanny muistuttaa myös, kuinka tärkeää on olla stressaamatta kesälomalla. Perheen tulisi viettää lomaa sen mukaan, mihin vanhempien voimavarat ja rahavarat riittävät. Ei tarvitse lähteä etelään, vaikka naapurit lähtevät.

– On tosi tärkeää, että vanhemmat keskenään päättävät, mitä tehdään kesälomalla. Yhtä arvokasta kesälomalla vietetty aika on kodissakin.

Ei myöskään saisi suuttua siitä, jos suurin odotuksin ladatulla lomalla lapsi kiukuttelisi.

– Se on ihan selvä juttu, että vaikka oltaisiin missä lomalla ja tehtäisiin mitä, lasten arki on aina jossakin määrin samanlaista ja he elävät hetkessä. Vanhempien tehtävä on reissussa jaksaa ja ymmärtää, että lapsi elää hetkessä joka tapauksessa. Kyllä lapsi saa paljon lomasta, vaikka vähän kiukuttelisikin.

Haku Supernanny Suomi -ohjelman toiselle kaudelle on parhaillaan käynnissä. Uudet jaksot kuvataan syksyllä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt