Miten perhevapaiden jakaminen vaikuttaa tuloihin? Laskuri kertoo, että vanhempien tuloerolla on yllättävän pieni merkitys

Ihmiset perustelevat huolettomasti äidin jäämistä kotiin miehen paremmalla palkalla. Insinööripariskunnan kehittämä laskuri kertoo, miten vauvavuoden vapaat oikeasti vaikuttavat perheen kokonaistuloihin.

Miehet jäävät edelleen harvemmin vanhempainvapaalle hoitamaan vauvaa.

Tätä argumenttia käytetään usein: Puolison ei kannata jäädä kotiin hoitamaan lasta, koska hänellä on niin paljon paremmat tulot. Väitteellä perustellaan usein nimenomaan äidin kotiin jäämistä.

Suomessa on edelleen hyvin tyypillistä, että äiti käyttää leijonanosan perhevapaista ja isä vain hänelle korvamerkityt 54 arkipäivää eli yhdeksän viikkoa. Isyysvapaista kolme viikkoa voi käyttää yhtä aikaa äidin kanssa.

Vapaiden tasaisemman jakamisen vaikutus perheen tuloihin heitetään usein ilmoille, vaikka asiaa ei olisi varsinaisesti laskettu. Siksi Leanlife-blogia kirjoittava pariskunta Sonja Rajala ja Tommi Pajala kehittivät laskurin, jolla voi testata vapaiden jakamisen kustannukset.

Testasimme laskuria kahdella eri esimerkillä, lue tulokset alta!

– Sen vaikutus taloudellisesti, että parempituloinen vanhempi käyttää puolet vanhempainvapaista, voi olla sadoista euroista muutamaan tuhanteen euroon. Eli saman verran kuin vaikka monelle perheen yhden kesän etelän matka. Se on mielestäni aika pieni hinta sille, että esimerkiksi isä saisi viettää lapsen kanssa useamman kuukauden kotona, Sonja Rajala sanoo.

Rajala kertoo, että monesti ihmiset vastustavat vanhempainvapaajärjestelmän muutoksia, koska ajattelevat, että ne eivät sopisi juuri heidän perheensä tilanteeseen.

– Meitä ärsytti ihmisten vakioargumentti ”miehen ei kannata jäädä kotiin lasten kanssa, koska se ei ole taloudellisesti järkevää”. Se ei ole validi argumentti, jos ei ole selvittänyt, kuinka paljon perheen tulot tuossa tilanteessa tippuisivat.

On tilanteita, joissa vanhempien todella iso tuloero tai yrittäjyys tekevät vapaiden jakamisesta vaikeaa. Rajalan mielestä sillä ei kuitenkaan voi perustella koko systeemin muuttamattomuutta: yhteiskunnallista järjestelmää ei voi korjata, jos puhutaan asioista vain yksittäisten esimerkkien kautta. Tärkeämpää uudistuksessa on se, minkälaisia arvoja yhteiskunta haluaa korostaa.

– Nykyinen systeemi ei tue isien oikeuksia eikä tasa-arvoista työelämää: se tekee jokaisesta kolmikymppisestä naisesta riskirekryn ja hidastaa näin naisten urakehitystä.

Rajala ja hänen puolisonsa eivät kehittäneet laskuria omiin tarpeisiinsa, sillä heille oli alusta asti selvää, että vanhempainvapaat jaetaan tasaisesti. He uskoivat, että sekä lapsen että parisuhteen kannalta on hyvä, että molemmat vanhemmat viettävät lapsen kanssaan aikaa kotona.

Laskuria tehdessään he ymmärsivät myös, että Kelan vanhempainrahajärjestelmä ei korvamerkitse mitään osuutta vanhempainrahakaudesta vain äidille. Se on täysin vapaasti jaettavissa.

– Me vain miellämme sen äitien vapaiksi, koska äidit yleensä käyttävät kaikki vanhempainvapaat. Tuntuu, että monissa perheissä äidit eivät edes tule ajatelleeksi, että heidän pitäisi neuvotella vanhempainvapaan jakamisesta isän kanssa, vaan sen oletetaan kuuluvan automaattisesti äidille ja taloudellista argumenttia käytetään tämän tukena, Rajala sanoo.

Leanlife-blogissa pariskunta kirjoittaa, että heille on sinänsä ihan sama, miten kukin pariskunta päättää vapaansa jakaa: ”Mutta kannustamme pariskuntia erityisesti yhteisen rahankäytön osalta neuvottelemaan asioista avoimesti ja tiedostamaan valintojensa taloudelliset vaikutukset.”

Näin Kelan perhevapaat jakautuvat

Äidille on jyvitetty vanhemmalle tarkoitetuista vapaista vain ensimmäiset neljä kuukautta. Sen jälkeen perheet voivat itse valita, kumpi lasta hoitaa.

  • Äidille: Äitiysrahaa maksetaan 105 arkipäivältä. Saat sitä siis noin 4 kuukautta, joista ensimmäiset viikot ajoittuvat raskauden loppuun ennen laskettua aikaa.

  • Isälle: Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Tästä enintään 18 arkipäivää molemmat vanhemmat voivat olla kotona samaan aikaan.

  • Kummalle vain: Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää eli reilut puoli vuotta. Vanhempainvapaa alkaa, kun lapsi on noin 3 kuukauden ikäinen. Vanhemmat voivat sopia keskenään vanhempainvapaan käytöstä.

  • Kummalle vain: Mahdollinen hoitovapaa alkaa lapsen ollessa noin 9 kuukauden ikäinen vanhempainvapaan päättyessä. Tämän jälkeen isä tai äiti voi jäädä hoitamaan lasta palkattomalle hoitovapaalle, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta. Hoitovapaan ajaksi Kelalta voi hakea kotihoidon tukea.

Kokeilimme laskuria kahdella eri esimerkillä

Laskuri paljastaa, että tuloero saa olla aika suuri, jotta sillä on vapaiden jakamisessa iso merkitys. Vaikutus käteen jäävään rahaan parempituloisen jäädessä kotiin on yllättävän pieni, koska verotus loiventaa tuloeroja.

Löydät Leanlife-blogin vanhempainvapaa-laskurin täältä.

Esimerkki 1:

Äidin bruttotulot 2812 euroa kuussa. Isän bruttotulo 3590 euroa kuussa.

(Esimerkit ovat vuoden 2015 naisen ja miehen mediaanipalkat Suomessa.)

Jos äiti pitää vanhempainvapaat kokonaan sekä neljä viikkoa hoitovapaata, ja isä pitää vain 9 viikkoa isyyslomaa, josta 2 viikkoa yhdessä äidin kanssa, perheen tulot tippuvat noin 6900 euroa vuodessa verrattuna siihen tilanteeseen, että molemmat ovat töissä.

Jos taas äiti ja isä jakavat vanhempainvapaat tasan niin, että kumpikin pitää noin 22 viikkoa vanhempainvapaata sekä 2 viikkoa hoitovapaata, perheen tulot tippuvat noin 6500 euroa vuodessa verrattuna siihen tilanteeseen, että molemmat ovat töissä.

Tämä tarkoittaa sitä, että parempituloisen kotiin jääminen maksaa perheelle hieman yli 400 euroa vuodessa eli noin 35 euroa kuussa.

Esimerkki 2:

Äidin bruttotulot 2000 euroa kuussa. Isän bruttotulo 5000 euroa kuussa.

Jos äiti pitää vanhempainvapaat kokonaan sekä neljä viikkoa hoitovapaata, ja isä pitää vain 9 viikkoa isyyslomaa, josta 2 viikkoa yhdessä äidin kanssa, perheen tulot tippuvat noin 5900 euroa vuodessa verrattuna siihen tilanteeseen, että molemmat ovat töissä.

Jos taas äiti ja isä jakavat vanhempainvapaat tasan niin, että kumpikin pitää noin 22 viikkoa vanhempainvapaata sekä 2 viikkoa hoitovapaata, perheen tulot tippuvat noin 8900 euroa vuodessa verrattuna siihen tilanteeseen, että molemmat ovat töissä.

Tämä tarkoittaa sitä, että parempituloisen kotiin jääminen maksaa perheelle noin 3000 euroa vuodessa eli 250 euroa kuussa.

Lue lisää:

Paljonko lapsiperheen pyörittäminen nykyään maksaa – ja kenellä on siihen varaa?

Rahasta riitelyyn kyllästynyt äiti: ”Lopulta oivalsimme, mistä oikeasti taistelimme”

Köyhä yksinhuoltaja: ”Sydämeen sattuu joka kerta, kun joudun sanomaan lapsille, että ei ole varaa”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?