Opettaja Sirpa kuulee saman rasittavan vitsin jatkuvasti – ei pääse eroon edes lomalla

Julkaistu:

Me Naiset
Opettajan ammatista heitellään monenlaisia vitsejä, mutta yksi sutkautus saa opettajana työskentelevän Sirpan sapen kiehumaan. Siitä ei pääse eroon lukuvuoden aikana eikä lomalla.
Keski-Suomessa asuva Sirpa, 49, on työskennellyt aineenopettajana yli 20 vuotta. Vuosi vuodelta hänestä tuntuu, että kevätkiireet ahdistavat ja hommaa on entistä enemmän.

Tällä hetkellä kesäloman viralliseen aloitukseen on alle viikko. Sirpa kuitenkin tietää, ettei hän pääse töistään eroon ainakaan vielä muutamaan viikkoon.

– Kevätjuhlan jälkeen vanhemmat alkavat viestitellä ja kysellä arvosanoista. Sitten pitää siivota luokkaa ja miettiä tulevan syksyn tunteja, arkistoida papereita sekä tehdä sellaisia konttorihommia, joille ei ole toukokuussa aikaa.

Henkisesti työt saattavat kulkea mukana pidempäänkin kuin Suvivirren jälkeiselle viikolle. Kun Me Naiset haastatteli aiemmin eri alan opettajia, he kertoivat, että stressi saattaa jatkua jopa heinäkuun alkuun saakka.

Sirpa sanoo, että hän on tottunut menemään koululle vielä kesäkuussa. Juhannusviikolla hän lähtee aina mökilleen, jossa viettää viisi–kuusi viikkoa kesästään.

Hän ymmärtää, että opettajan ammatista heitellään monenlaisia vitsejä, mutta häntä suututtaa erityisesti yksi sutkautus. Siitä ei pääse eroon lukuvuoden aikana eikä lomalla.

– ”Mitkä ovat kolme tärkeintä syytä työskennellä opettajana? Kesä-, heinä- ja elokuu.” Tämän minä olen kuullut satoja kertoja niin tutuilta kuin tuntemattomilta, Sirpa kertoo.

– Aluksi vitsi nauratti, mutta ei enää. Ja se on niin väärin kuin vain voi olla. Kesälomani alkaa usein kesäkuun puolessa välissä, ja viimeistään elokuun alussa olen takaisin koulussa, joten minulla ei ole edes kahta kuukautta lomaa. Joillakin sijaisilla ei ole palkallista lomaa lainkaan, vaan he joutuvat työttömäksi kesällä.

Kun Me Naiset kysyi eri ammattiryhmiltä sutkautuksia, joita he joutuvat kuulemaan yhä uudestaan ja uudestaan, näkyi vastauksissa sama opettajavitsi.

Kassalla työskentelevä Inka, 20, ja ravintolatyöntekijä Ramona, 43, kertoivat puolestaan, millaisia vitsejä Citymarketin saavat kuulla asiakkailtaan toistuvasti. Lue tästä jutusta, mitkä heitot voisi jo jättää välistä.

”Helppohan se teillä opettajilla on”

Keväällä opettajat kuulevat usein myös heittoja arvosanojen antamisesta. Sirpakin on törmännyt tähän monta kertaa: ”Joko arvosanat on arvottu?”

Sitten on myös sutkautuksia viimeisistä päivistä ennen lomaa sekä opettajien tauoista: ”Helppohan se teillä opettajilla on, kun voi laittaa videon vain pyörimään tai mennä nurmikolle syömään jäätelöä oppilaiden kanssa ja sitten lähteä kahdelta kotiin.”

Me Naiset selvitti aiemmin tänä vuonna opettajien työmotivaatiota. Yli 300 opettajaa vastasi kyselyyn. 85 prosenttia heistä on harkinnut alan vaihtoa.

Kyselystä selvisi, että opettajan työpäivät jatkuvat usein iltamyöhään aina viimeisiin päiviin saakka ennen kesälomaa. Työtä kuvailtiin useassa vastauksessa ”loputtomaksi” ja työmäärää ”pohjattomaksi kaivoksi”.

Nelikymppinen Anssi kertoi Me Naisten haastattelussa, että hän on saanut tarpeekseen opettajan työstä. Tänä vuonna hän aikoo luopua työstään opettajana ja siirtyä myyntialalle. Anssin tarinan voit lukea tästä.

Lue myös:

Kolmekymppinen opettaja Laihialta teki huikean uraliikkeen – myi kaiken, otti ison lainan ja lähti Amerikkaan lentäjäksi

19 ammattia, joiden edustajat eivät halua paljastaa puolitutuille, mitä tekevät työkseen – ”Heti alkavat kärkkyä ilmaisia neuvoja”

Suomalaiset äänestivät: tässä on Suomen vaikein ammatti

Mitä jos työpaikallakin olisi Wilma? Tällaisia viestejä sieltä tulisi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt