Lääkärin kommentista hämmentynyt äiti julkaisi tämän kuvan pienen Roosa-tyttärensä ”viasta” – monet eivät edes tajunneet, mistä on kyse

Julkaistu:

Perhe
Paula hämmentyi tyttärensä neuvolakäynnillä. Lääkärin mukaan Roosa-tyttären hörökorvat kannattaisi leikata.
Kuten kaikki äidit, myös Paula, 38, pitää omaa lastaan täydellisenä.

Tyttären neuvolakäynnin yhteydessä lääkäri pamautti kuitenkin pöytään faktan. 9-kuukautisella Roosa-tyttärellä on hörökorvat, ja ne kannattaisi leikata.

– Olemme itsekin kiinnittäneet huomiota siihen, että toinen korva on erilainen. Emme kuitenkaan olleet ajatelleet, että se voi olla ongelma ennen kuin se otettiin puheeksi.


Äiti julkaisi tyttärensä korvista netissä kuvan

Neuvolan ehdotus on saanut koko perheen pohtimaan mahdollista leikkausta. Koska päätös on hankala, äiti päätti julkaista tyttärensä korvista kuvan suositussa Facebook-ryhmässä.

Paula kirjoitti kuvan yhteyteen lääkärin huomanneen Roosassa ulkonäöllisen ”vian”. Äiti ei kuitenkaan kertonut, millaisesta viasta oli kyse.

Julkaisuun tulvi satoja kummastelevia kommentteja. Lukuisat kommentoijat kertoivat, etteivät edes huomaa, mikä kyseinen ”vika” on.

Osa kommentoijista kuitenkin huomasi hörökorvat.

– Leikkauksen puolesta tuli paljon viestejä. Monet kertoivat, että heidän hörökorvansa leikattiin lapsena ja ovat siitä tyytyväisiä, osa kertoi, että olisi toivonut, että omat hörökorvat olisi leikkautettu lapsuudessa.


Tällä hetkellä perhe on kallistunut kuitenkin siihen, ettei korvia leikata – ainakaan vielä. Jos vanhemmat huomaavat hörökorvien aiheuttavan tyttärelleen fyysistä haittaa, päätös on tulevaisuudessa helpompi tehdä.

Koulukiusaaminen pelottaa

Paula kertoo yllättyneensä neuvolan ehdotuksesta, mutta ei pitänyt sitä kuitenkaan loukkaavana.

– Mielestäni on hyvä, että he kertoivat mahdollisuudesta. Olen kiitollinen, että neuvola huomaa tällaiset asiat. Lapsi on minulle esikoinen, ja neuvolatyöntekijät näkevät satoja, jopa tuhansia lapsia. He pystyvät kokemuksellaan kertomaan, jos joku on epätavallista.

Neuvolassa ehdotettiin korvien leikkauttamista ennen esikoulua kiusaamiseen vedoten. Mahdollinen koulukiusaaminen huolestuttaakin äitiä.

– On kamalaa, että joutuu varautumaan siihen, että entä jos häntä kiusattaisiin. Häntä voidaan kiusata ihan mistä tahansa muustakin asiasta. Pitäisikö yrittää tehdä kaikki sen eteen, että lapsi sopeutuu myös ulkonäöllisesti yhteiskuntaan? Onhan se vähän hölmöä, koska siitä ei ole terveydellistä haittaa.

– Vaikka hän kouluikäisenä päättäisi leikkauttaa korvansa, naurettaisiinko hänelle sitten vielä enemmän leikkauksesta? Sitäkään ei voi tietää, äiti jatkaa pohdintaa.


”Tuli aivan kamalia kommentteja korvista”

Paula ei ole ainoa lapsensa hörökorvista kuullut vanhempi. Toinen, nimettömänä pysyttelevä äiti kertoo tyttärensä olleen vain kuusi viikkoa vanha, kun korvat otettiin puheeksi neuvolakäynnillä.

– Neuvolahoitajalla oli sellainen rempseä ja hyvin suorasukainen tapa kertoa asioista. Pidin hänestä muuten, mutta kommentti niin pienen vauvan hörökorvista tuntui kohtuuttomalle, äiti muistelee.

Äiti alkoi harkita leikkausta ja myös hän päätyi kysymään neuvoa Facebook-ryhmästä.

– Tuli aivan kamalia kommentteja korvista ja siitä, kuinka huono äiti olen, kun edes harkitsen leikkausta. Asia jäi sen tiimoilta.

Nykyään tytär on pian 3-vuotias, eikä äiti enää kiinnitä huomiota hörökorviin. Tytär saa itse valita vanhempana, mitä hän haluaa korvilleen tehdä.

– Meistä on tärkeämpää kasvattaa lapsi vahvalla itsevarmuudella ja arvostuksella.

Tytär kiitti vanhempana leikkaukseen pääsystä

Ilta-Sanomat haastatteli myös äitiä, joka päätyi leikkauttamaan tyttärensä korvat.

Myös nimettömänä pysyttelevä äiti kertoo kuulleensa tyttärensä korvista ensimmäisen kerran tämän ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen.

– Lääkäri tarttui korvanlehteen ja kysyi, että mitä olette ajatelleet tehdä näille. En ymmärtänyt.

Seuraavan kerran tytön hörökorvat tulivat esille esikouluvaiheessa.

– Hän oli vaitonainen ja hiljainen, kun hain hänet eskarista. Joku tyttö oli sanonut, että hänellä on apinan korvat.

Ikävä kommentti sai rattaat pyörimään. Perhe sai lähetteen korva- ja kurkkuklinikalle, jossa leikkaus suoritettiin onnistuneesti.

– Tosin tunsin kauheaa tuskaa siitä, että hänellä oli aluksi kipuja. Millainen äiti vie lapsen leikkaukseen, jos hän ei sitä tarvitse?

Toipuminen oli kuitenkin lopulta nopeaa. Nykyään 14-vuotias tytär on äidin mukaan ollut tyytyväinen päätökseen leikkauksesta.

Mitä mieltä sinä olet hörökorvien leikkaamisesta? Onko sinulla tai lapsellasi (ollut) hörökorvat? Keskustele aiheesta alla kommenteissa!

Hörökorvat

Hörökorva on ulkokorvan synnynnäinen asentovirhe, jossa korvalehti voi olla muodoltaan normaali, mutta törröttää tavallista ulompana. Useimmiten haitta on pelkästään esteettinen.

Hörökorvat leikataan usein ennen kouluikää. Lapsen korvarusto on taipuisa ja helposti muovattavissa. Lapsen leikkaus tehdään yleisanestesiassa. Leikkauspäätös tehdään aina yhdessä perheen kanssa.

Hörökorvat voi leikata myös aikuisena. Aikuisen korvassa on paksumpi ja jäykempi rusto, joka vaatii erilaista hiomista. Aikuiselle leikkaus voidaan tehdä paikallispuudutuksessa.

Lähde: Duodecim

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt