Miksi oma lapsi ärsyttää? Näillä keinoilla opit näkemään hyvän lapsessa

Julkaistu:

Meidän Perhe & Vauva
Moitteilla saa harvoin hyvää aikaan, sanoo sanoo positiivisen kasvatuksen asiantuntija Kaisa Vuorinen.
Yksi vanhemman tärkeimmistä tehtävistä on huomata hyvä lapsessa – vaikka aina se ei ole helppoa. Jos lapsi tuntuu itsepäiseltä ja jankuttavalta, saattaa vaatia pientä aivojumppaa oivaltaa, että juuri noita ominaisuuksia hän voi käyttää sinnikkääseen ja määrätietoiseen toimintaan.

Joskus vanhemman on vaikea sietää lapsessa niitä ominaisuuksia, joista ei pidä itsessään. Esimerkiksi arkuutensa kanssa kamppailevalle voi olla kauhistus huomata sama piirre lapsessa.

Silloin on hyvä miettiä, millaista tukea vaille on itse jäänyt. Onko varovaisuus nähty vain huonona asiana? Kun löytää myötätuntoa itseään kohtaan, saattaa vapautua huomaamaan, että arkuus liittyy lapsen empaattisuuteen ja kykyyn antaa toisille tilaa.

Lapsen tehtävä ei ole olla vanhemmilleen mahdollisimman helppo. Lapsen tehtävä on löytää itsensä, ja vanhemmat voivat auttaa siinä paljon.

Kasvatuksessa on pitkään vaalittu ennalta määrättyä ihmisihannetta ja keskitytty ennen kaikkea siihen, mitä lapsista on kitkettävä pois. Mutta jos vanhempi jatkuvasti vain moittii lasta, lapsi alkaa tuntea olevansa vääränlainen eikä saa keinoja toimia toisin.

 

Se, mihin kiinnitämme huomiota, vahvistuu ja kasvaa. Vilpitön myönteinen palaute rakentaa lapsen itsetunnon perustan.

Kaikkien ei tarvitse mahtua samaan muottiin. Keskittymällä lasten vahvuuksiin voimme auttaa heitä toteuttamaan itseään ja löytämään uusia ratkaisuja hankalissa tilanteissa.

Se, mihin kiinnitämme huomiota, vahvistuu ja kasvaa. Vilpitön myönteinen palaute rakentaa lapsen itsetunnon perustan.

Meissä kaikissa on luontaisesti vaikka mitä hyvää. Tutkimusten mukaan lapsilla on syntymästään asti kyky empatiaan ja auttavaisuuteen. Lasta tarkkaillessaan voi nähdä myös uteliaisuutta, rohkeutta, huumorintajua, kiitollisuutta, luovuutta, ystävällisyyttä, oppimisen iloa ja paljon muuta.

Vasta idullaan olevat ominaisuudet kehittyvät, kun lapsi saa kasvuunsa tukea. Vanhempien tehtävä on auttaa lapsen koko potentiaali esiin pienin askelin.

Tavallinen arki voi olla taikaa, jos aikuiset huomaavat pienet ihmeet lapsen puuhissa. ”Oletpa sinä sinnikäs, kun kokoat kaatuvan tornin uudelleen ja uudelleen!” ”Toimit tosi reilusti, kun lainasit valomiekkaasi kaverille!”

Aikuisen myötätunto ja myötäinto muokkaavat maaperän suotuisaksi lapsen kasvulle. Ihminen on onnellisimmillaan, kun saa tehdä sitä, missä on hyvä, ja jakaa onnistumisen iloa rakkaimpiensa kanssa.

Toivoisin vanhempien laajentavan hyvän huomaamisen piiriä myös oman perheen ulkopuolelle. Yksilökeskeisessä, kilpailua ja vertailua korostavassa ajassamme on tärkeää muistaa, että olemme kaikki samaa laumaa.

Kannattaa siis osoittaa myönteistä huomiota kaikille lapsille, joihin törmää naapurustossa, päiväkodissa, koulussa tai leikkipuistossa. Se lisää omaakin hyvinvointia, ja samalla näyttää lapsille hyvää esimerkkiä.

Kaisa Vuorinen on positiivisen pedagogiikan asiantuntija, opettaja, kouluttaja ja tietokirjailija.

Tällä viikolla vietetään kannustavan kasvatuksen viikkoa. Meidän Perheen ja Vauvan kannustavan kasvatuksen artikkeleista saat eväitä myönteiseen perhearkeen.

Lue lisää:

”Vannoin, etten tekisi omille lapsilleni niin” – äidit kertovat, miten jättivät väkivaltaisen kasvatuksen taakseen

Oletko liian lepsu vanhempi? Psykologi: ”Rajojen asettamisen vaikeus kumpuaa usein vanhemman omista kokemuksista”

Haluatko oppia taidon, jolla riidat vähenevät ja lyhenevät? Mentalisaatio auttaa ymmärtämään lapsen mieltä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt