Vasektomia ei vaikuta erektioon – ”Yhdynnässä voi olla vaikka samana päivänä”, lääkäri sanoo

Julkaistu:

Meidän Perhe & Vauva
Sterilisaatioita tehdään nyt enemmän miehille kuin naisille, ja syy on selvä.
– Sterilisaatio pitäisi kieltää naisilta kokonaan, sillä miehille sterilisaatio on niin paljon helpompi ja nopeampi tehdä, sanoo kirurgi ja urologi Timo Hakala.

Sterilisaatio siirtää ehkäisyhuolet lopullisesti historiaan. Se, kumpi operaatioon menee, ei kuitenkaan ole pariskunnan välillä aina selvää.

Miehen sterilisaatio eli vasektomia tehdään puolen tunnin aikana paikallispuudutuksessa, kun taas naisen sterilisaatio vaatii nukutuksen, tähystysleikkauksen ja kolmen päivän sairasloman. Kuitenkin vasta vuonna 2016 miehille tehtiin sterilisaatioita naisia enemmän. Vuonna 2017 vasektomioiden osuus oli 58,8 prosenttia kaikista sterilisaatioista.

Miehet ovat pelänneet vasektomian vaikuttavan haitallisesti erektiokykyyn tai seksihaluihin. Hakalan mukaan pelko on aiheeton.

– Yhdynnässä voi olla vaikka samana päivänä jos siltä tuntuu.

Mies voi saada vasektomian silloin, kun hänellä on kolme lasta, tai hän on täyttänyt kolmekymmentä vuotta.

Miten vasektomia tehdään?

Siittiöt kehittyvät lisäkiveksessä, josta ne kulkeutuvat siemenrakkulaan ”varastoon”. Vasektomian tarkoitus on estää siittiöiden kulkeutuminen katkaisemalla siemenjohtimet.

Aluksi kivespussin iho puudutetaan, jonka jälkeen lääkäri tekee kivespussin keskelle noin sentin pituisen viillon ja nostaa siemenjohtimet esiin. Lääkäri katkaisee siemenjohtimet, jonka jälkeen niiden päät poltetaan. Sitten poltetut päät solmitaan ja käännetään vastakkaisiin suuntiin.

Lopuksi haava suljetaan tikeillä, jotka sulavat itsestään muutaman viikon kuluessa toimenpiteestä.

Toimiiko vasektomia heti ehkäisykeinona?

Ei. Toimenpiteen jälkeen on käytettävä muuta ehkäisykeinoa muutaman kuukauden verran, sillä jo kehittyneet siittiöt ovat varastoituneet siemenrakkulaan. Vaatii useita siemensyöksyjä, että varasto tyhjenee.

Miehelle tehdään siemennesteanalyysi kahden kuukauden päästä vasektomiasta. Vasektomia on luotettava ehkäisykeino analyysin kertoessa, että siemennesteessä ei enää ole siittiöitä.

Onko vasektomiassa riskejä?

Kivespussi saattaa olla vasektomian jälkeen arka. Kivespussiin saattaa myös tulla verenpurkaumia, jotka häviävät muutamassa viikossa eivätkä ole vaarallisia.

Vasektomiahaavan tulehdukset ovat harvinaisia.

Tuleeko mieheltä siemensyöksy sterilisaation jälkeen?

Kyllä. Siemennesteestä vain yksi prosentti on siittiöitä. Siemenneste koostuu pääosin eturauhasen tuottamasta eritteestä, joka tekee siittiöistä elinkelpoisia emättimessä. Siemenneste on siis ihan samannäköistä myös vasektomian jälkeen.

Entä jos haluankin lapsia?

Tällöin on kaksi vaihtoehtoa: keinohedelmöitys tai vasektomian purkuleikkaus.

Vasektomian jälkeen siittiöiden tuotanto lisäkiveksessä hiipuu, mutta ei lopu kokonaan. Keinohedelmöityksessä lääkäri kerää ruiskulla siittiöitä lisäkiveksestä, ja tämän jälkeen näillä siittiöillä hedelmöitetään naisen munasolu.

Purkuleikkauksessa puolestaan siemenjohtimet yhdistetään takaisin toisiinsa. Noin 80 prosentissa leikkauksista johtimet saadaan yhdistettyä onnistuneesti.

Lue lisää:

Kahden lapsen äitiin iski vauvakuume sterilisaation jälkeen: ”Päätöstä sterilisaatiosta ei kannata tehdä vauvavuonna”

Parempaa seksiä ruuhkavuosiin – seksuaaliterapeutin 4 keinoa, joiden avulla seksi ja parisuhde paranevat heti

Pillerit, kierukka vai jotain ihan muuta? Lääkäri kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon ehkäisyssä synnytyksen jälkeen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt