Nuoren rakastuminen voi nostaa esiin vanhemman pettymyksen omaan rakkauselämään, tunnetaitokouluttaja sanoo

Julkaistu:

Meidän Perhe & Vauva
Vaikka itse eläisi epätyydyttävässä parisuhteessa, nuoren rakastumisen tunnetta ei saa väheksyä tai tallata.
Rakkaussuhde on aina matka itseen ja itsetuntemukseen. Suhteiden kautta nuori kehittyy ja saa kokea ihania tunteiden hyrinöitä, tunnetaitokouluttaja ja Mitä sä rageet? -kirjan kirjoittanut Anne-Mari Jääskinen kertoo.

– Nuori voi näyttää rakastumisen tunteitaan rohkeasti: kuinka ihanaa on olla rakastunut ja seksi on mageeta. Teinillä rakkauden ilmaiseminen voi mennä helposti jopa dramatisoinnin puolelle.

Saman perheen aikuinen ehkä elää kuitenkin tilanteessa, jossa hänellä ei ole mahdollisuutta kokea rakkautta tai seksin nautintoa.

Jos oman nuoren rakastuminen ahdistaa tai hämmentää, Jääskinen neuvoo vanhempia pohtimaan, mitä tunteita itsessä nousee. Pelkäänkö, että nuoreen sattuu? Olenko pystynyt hyväksymään, että olen pettynyt tai vihainen omassa suhteessani? Olenko saanut näyttää rakkauteni maailmalle vai onko sitä väheksytty? Olenko jo kyynistynyt tai katkeroitunut rakkauteen?

– Me aikuiset joudumme kohtaamaan omat tunteemme, kun seuraamme nuoren rakastumista. On kipeä hetki huomata, että elämänilo, jota nuori peilaa, on itselle kapea.

Silti nuoren tunteita pitää arvostaa, eikä niitä tulisi väheksyä tai kyseenalaistaa.

– Rakastumista voi fiilistellä nuoren kanssa: On ihana juttu, että olet rakastunut ja tekstailet. Nauti, ihastuminen antaa mieletöntä voimaa ja energiaa.

 

Me aikuiset joudumme kohtaamaan omat tunteemme, kun seuraamme nuoren rakastumista. On kipeä hetki huomata, että elämänilo, jota nuori peilaa, on itselle kapea.

Voi olla niinkin, että nuori ei halua jakaa rakastumistaan vanhemmalle. Vanhempi voi olla vilpittömän utelias tai tuntea jääneensä ulkopuolelle, mutta nuoren yksityisyyttä ja rajoja tulee kunnioittaa.

Aikuisella oman lapsen rakastumiseen liittyy aina huoli, että nuorta sattuu. Rakkauteen ja parisuhteeseen liittyy aina hylätyksi tulemisen ja torjutuksi tulemisen pelkoa. Kun pelko astuu areenalle, vihan tunne tulee usein puolustamaan pelkoa. Silloin saatetaan tehdä asioita, jotka kaduttavat jälkeenpäin.

– Kunnioitus itseä kohtaan ja toista kohtaan on tärkeää, niitä olen vanhempana ja tunnekouluttajana korostanut. Ne ovat taitoja, joita kannattaa opetella ja niihin voi myös tietoisesti panostaa.

Päättynyt parisuhde ei ole koskaan epäonnistunut suhde, vaan siinä nuori on oppinut ja muokannut omaa rakastamisen ja rakastetuksi tulemisen taitoa.

– Nuori pääsee jokaisessa suhteessaan, lyhyessäkin, tunnustelemaan sitä, mistä pitää ja mistä ei. Miten haluan, että itseäni kohdellaan, ja miten itse uskallan kohdata toisen? Millainen minä olen parisuhteen toisena osapuolena?

Lue lisää:

Apua, olemmeko unohtaneet puhua teineille rakkaudesta? Kuuntele teinin vanhemman omaa podcastia

Lastensuojelun työntekijän 7 neuvoa teinin vanhemmalle

Ensimmäiset sydänsurut ovat pojille kova paikka – ”kelpaanko kenellekään koskaan?”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt