Italialainen Paola perusti perheen Suomeen – 5 suomalaisten tapaa, joiden puolesta hänkin nyt liputtaa

Julkaistu:

Perhe
Italialainen Paola ei osaa kuvitella Suomea parempaa paikkaa kasvattaa lapsia.
Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Pohjoisen pieni maa teki nopeasti vaikutuksen italialaiseen Paolaan, 32, joka muutti Suomeen vaihto-opintojen myötä vuonna 2010.

– Kahden kuukauden jälkeen soitin poikaystävälleni ja kerroin, että hänen pitäisi pakata kaikki ja muuttaa tänne minun kanssani pysyvästi. Ja niin me teimme.

Nykyään naimisissa oleva pari on rakastunut Suomeen ja aikoo kasvattaa kaksi lastaan uudessa kotimaassaan. Paola on työllistynyt Suomessa IT-alalle ja hänen aviomiehensä työskentelee markkinoinnin parissa.

– On ilmiselvää, että emme olisi saaneet yhtä hyvää elämää Italiassa tai monissa muissa maissa. Pidän rauhallisesta elämäntahdista, luonnonläheisyydestä ja tasa-arvosta. Minun on vaikea kuvitella parempaa paikkaa kasvattaa lapsia.5 Suomessa opittua asiaa

Paola kertoo blogissaan The Elephant Mum oppineensa suomalaisilta vanhemmilta asioita, jotka kaikkien vanhempien pitäisi tietää. Yksi niistä on vauvan nukuttaminen ulkona pakkasilla.

Toinen suomalaisten korviin ehkä tavalliselta kuulostava, mutta monille ulkomaalaisille vieras asia on se, ettei sisätiloissa käytetä kenkiä.

Paola on myös pannut merkillä, kuinka suomalaisissa perheissä syödään usein iltapalaksi puuroa. Iltapuuro on toiminut myös heidän perheessään.

– Se saa lapset nukahtamaan ja estää heräämästä nälkään.

Paolan mukaan muutama sadepisara estää lasten pihaleikit Italiassa. Hän on huomannut, että Suomessa lapset leikkivät ulkona satoi tai paistoi. Toimintapa on tarttunut myös Paolan perheeseen.

– Auringon paistaessa emme laiskottele tai tuhlaa tilaisuutta.

Kiitosta saavat myös pohjoismaiset lasten ulkoiluvarusteet, jotka Paola on todennut maailman parhaiksi. Talvihaalarit mahdollistavat pakkassäässäkin leikkimisen.

Yksi suomalaisten vanhempien kyky herättää erityisesti ihastusta

Suomalaisten perheiden kanssa tekemisissä ollut Paola on tehnyt useita huomiota. Yksi niistä liittyy sukulaissuhteisiin.

– Italiassa olet läheisempi sukulaistesi kanssa, jopa riippuvainen heistä. Lapset ja vanhukset hoidetaan enimmäkseen perheessä.

Paola kokee olevansa onnekas saadessaan kasvattaa lapsiaan kahden kulttuurin välillä. Suomalaisissa vanhemmissa hän ihailee erityisesti kykyä kasvattaa lapsista itsenäisiä.

– Suomessa asuminen haastaa meitä löytämään tasapainon vanhempien osallistumisen ja itsenäisyyden edistämisen välillä. Kun kohtaat erilaista kulttuuria, voit havaita kolikon toisen puolen molempiin lähestymistapoihin ja löytää tasapainon.

Paola kiittelee myös työssä käyvien vanhempien aseman olevan Suomessa parempi kuin Italiassa – vanhempainlomalle jäämistä ei katsota täällä kieroon.

– Suurin osa italialaisista naispuolisista ystävistäni joutuu valitsemaan uran tai lasten välillä. Italiassa vanhemmaksi tuloa pidetään uhrauksena. Suomessa kaikki on rakennettu perhekäsitteen ympärille. Täällä on pitkät vanhempainvapaat, erinomaiset päiväkodit ja joustavat työajat.


”Suomalaiset perheet eivät panosta ruoanlaittoon samalla tavalla”

Puhuessa suomalaisten perheiden syömistottumuksista, on Paolalla yksi napakka mielipide.

– Ananas ei kuulu pizzaan!

Paola vakavoituu hieman ja kertoo tehneensä myös muita huomioita suomalaisten perheiden kokkaustapoihin liittyen. Paolan oma perhe kokkaa Suomessa pääasiassa italialaista ruokaa.

– Mielestäni suomalaiset perheet eivät panosta ruoanlaittoon samalla tavalla kuin me italialaiset. Olen kahden työssä käyvän vanhemman lapsi ja söin ensimmäisen mikroateriani 31-vuotiaana. Ennen tätä kaikki oli kotona kokattua tai kotiin ravintolasta haettua.

Paolan mielestä useissa suomalaisissa perheissä herkutellaan liikaa karkilla ja virvoitusjuomilla. Myös ketsuppia ja lihaa käytetään liikaa.

– Suomalainen perinteinen keittiö linkittyy ainesosien niukkaan saatavuuteen, joten se ei ole kovin tasapainoinen vihannesten ja hedelmien osalta.

Paola on kuitenkin huomannut myös paljon positiivista suomalaisten perheiden syömistavoissa.

– Suomessa on kasvava kulttuuri syödä terveellisesti ja maukkaasti. Monet suomalaiset vanhemmat ovat alkaneet kiinnittää huomiota siihen, miten he ruokkivat lapsiaan. Herkkuja ja lihansyöntiä on vähennetty.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt