Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon” - Perhe - Ilta-Sanomat

Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

Ilta-Sanomien lukijat kertovat tarinansa häistä, joissa sukulainen tai ystävä on käyttäytynyt sopimattomasti.

Häät ovat rakkaudentäyteinen juhla. Välillä tunnelma kuitenkin latistuu sukulaisten tai ystävien epäsopivan käytöksen vuoksi.­

21.4.2019 19:00

Ilta-Sanomat uutisoi perjantaina kolmekymppisestä Mikasta, joka odotti häitään innolla, kunnes päivää ennen h-hetkeä sai ikävän puhelun äidiltään.

Morsiamen sukulaisia tuli juhliin ulkomaita myöten, ja vieraille oli lähetetty kutsut hyvissä ajoin. Häitä edeltävän illan Mika vietti hyvän ystävänsä kanssa, joka oli samalla juhlien bestman.

– Ei ollut mitään häävalmisteluja tehtävänä. Olimme ihan vapaalla vaan, kun äitini soitti, Mika kertoi.

Puhelu äidin kanssa alkoi jo alusta saakka ikävissä merkeissä.

– Hän heitti marttyyrivaihteen silmään ja sanoi, että ehkä olisi parempi, ettei hän tulisi häihin olleenkaan. Hän koki, ettei ole toivottu vieras. Täysin pohjattomia väitteitä.

Voit lukea Mikan tarinan kokonaisuudessaan täältä.

Mikan tarina sai myös lukijat muistelemaan ikäviä kokemuksiaan omien tai läheistensä häiden alla.

–Vieläkin harmittaa se, ettemme karanneet vihille, kertoo eräs Ilta-Sanomien lukija.­

”Mikään ei ole pahempaa kuin että esikoinen ilmoittaa naimisiin menosta Facebookissa ja siitäkin oli aikaa puoli vuotta. Olisi edes ilmoittanut meille vanhemmille pari minuuttia aiemmin henkilökohtaisesti. Toki aikuiset saavat tehdä omat hommansa miten haluavat, mutta koskaan en anna anteeksi sitä, miten meitä vanhempia ei kunnioiteta. Esikoiseni ja hänen puolisonsa eivät tätä varmaan ymmärrä lainkaan, olihan puolison vanhempi kuitenkin tästä naimisiin menosta tietoinen. Minä en kuulemma ollut heidän luottamuksensa arvoinen, jotta meille olisi voitu asiaa aiemmin kertoa.”

”Äitini suuttui tulisesti, kun ei päässyt päsmäämään. Olen aina ollut mollattu perheessäni, ja mitään minusta ei pitänyt tulla. Tuli kuitenkin, ja löysin ihanan miehen. Halusimme kumpikin häiltämme samaa, mutta kun hääkutsu äidin postilaatikosta putosi, alkoivat ongelmat. Vieläkin harmittaa se, ettemme karanneet vihille. Hääkuvissa näkyy hyvin närkästynyt hahmo taustalla.”

”En ole elämässäni ikinä hävennyt äitiäni niin paljon kuin siskoni häissä. Siskoni on eronnut yli 15 vuotta sitten ensimmäisestä avioliitostaan ja asteli nykyisen miehensä kanssa avioon kaksi kesää sitten. Alunperin hänellä ei ollut tarkoitusta edes mennä enää avioon, mutta rakastaa syvästi miestään ja he kokivat, että tahtovat vielä mennä ”vanhemmalla iällä”, eli kumpikin alle 40-vuotiaina. Häät olivat todella kauniit. Ainoa mikä pilasi tunnelmaa oli äitini ilkkuminen ja lapsellinen nälviminen. ”Toinen kerta ehkä toden sanoo”, hän totesi jopa aviomiehen vanhemmille. Huuteli myös aivan idioottimaisia muka hauskoja huudahduksia puheiden välissä, sulhasen puoleinen suku luultavasti piti äitiäni kylähulluna. Käytös oli niin järkyttävän ivallista ja jostain järjettömästä syystä katkeran oloista. En ikinä voi ymmärtää, miksei äitini voinut vain olla iloinen tai edes hiljaa hetkenä jona siskoni oli selvästi löytänyt vihdoin oman onnensa. Hän myös arvosteli ruokaa, tanssia, mekkoa, kaikkea.”

Myös poliisi on jouduttu hälyttämään paikalle, kun sulhasen puolen suku on alkanut tapella.­

”Vanhempani erosivat ollessani viisivuotias. Kun aikanaan menin naimisiin, äitini änkesi juhlien keskipisteeksi. Juhlien jälkeen ilmoitti minulle: ”Nämä olivat sitten viimeiset juhlat johon tulen, jos isäsi on paikalla”. Saimme lapsen usean vuoden yrittämisen jälkeen. Äitini ei tullut ristiäisiin, ei rippijuhliin, ei myöskään lapsemme täysi-ikäisyyssyntymäpäiväjuhliin. Ja syynä oli se, että isäni oli mukana tilaisuuksissa. En ymmärrä tuollaista käytöstä. Äitini on käytöksellään satuttanut lapsenlastaan, joka ei mitenkään ole syyllinen vanhempieni eroon.”

”Itse kun menin naimisiin, sisareni, isäni ja äitini eivät tulleet paikalle. Heidän mielestään tuleva vävy ei ollut minulle kelvollinen. Olemme olleet naimisissa 47 vuotta, toivottavasti saadaan elinpäiviä lisääkin.”

”Ennen h-hetkeä kaikki meni ihan mallikkaasti. H-hetken jälkeen alkoikin se hulina. Miehen sukulaiset alkoivat tappelemaan hääjuhlassa niin, että poliisi tuli hakemaan pahimman pukarin putkaan. Taisi mies jonkun syytteenkin siitä saada. Noh, juhlatunnelma siinä aika lailla lässähti ja juhlat olivat pilalla. Tähän päivään mennessä ei yksikään näistä ole pyytänyt anteeksi. Eipä olla enää tekemissä.”

”Meidän häissä oli mieheni äiti sanonut, että tuo ei kauaa kestä. Nyt olemme olleet 37 vuotta naimisissa, anoppi on kuollut jo 15 vuotta sitten. Myös kun lapseni syntyi, alkoi mieheni suku etsimään lapsellemme isää. Olivat sitä mieltä, että olin tuonut lapsen terveisensä jostain työmatkalta. Kyllä suku on pahin, ja kun sitä ei voi valita.”

Eräs lukija kertoo, ettei kelvannut enää kaasoksi, kun hääpäivä koitti.­

”Anoppi riipaisi kännin viime hetken valmistelujen alla ja piileskeli vastaanoton ajan keittiössä. Jälkeenpäin on kyllä muistanut narista esimerkiksi, ettei hän muista sitä ja sitä vierasta, kun hän oli keittiöpuolella.”

”Menin ensimmäisen mieheni kanssa naimisiin maistraatissa. Kutsuimme vain lähisukulaiset ja kakkukahvit juotiin vanhempieni kotona. Äitini mieliksi, joka oli loukkaantunut, koska ”hän olisi halunnut järjestää isot ja suureellisemmat hääjuhlat”. Olin jo tukevasti raskaana naimisiin mennessämme, halusimme lasten syntyvän kuitenkin aviossa. Päätimme pitää hääjuhlat myöhemmin ja myös hakea kirkollisen siunauksen vasta kun lapset oli tehty ja isompia. Kun meidän elämässämme sopiva hetki hääjuhlalle tuli, kutsuimme myös vanhempani paikalle. Juhlapaikka sijaitsi romanttisessa kirkkomaisessa saaristopiilopaikassa, eikä vieraille kerrottu etukäteen papin saapumisesta. Vieraat luulivat viettävänsä kanssamme mukavaa synttärijuhlapäivää. Kun äitini näki papin kävelevän kohti ”alttaria”, hän räjähti pirulliseen nauruun ja ilkkui ääneen: ”Nämäkö ne on nyt sinun suureellisemmat hääsi?”

”Ystäväni oli menossa naimisiin. Minä olin kaason roolissa. Pitkään oli häitä suunniteltu ja yhdessä askarreltu koristeita. Koitti hääpäivä. Olimme sopineet tapaavamme kirkossa hääaamuna, sillä kirkko oli toisella paikkakunnalla. Kirkossa en enää kelvannutkaan kaasoksi, vaan tilalleni tuli ihminen, joka ei ollut järjestelyissä mukana kertaakaan. Kyllä suututti.”

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 22.5.2018.

Onko sinulla kokemuksia yllättävistä käänteistä häissä? Kerro tarinasi alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?