Empatiatutkija Silja Martikainen: Tällaiset harrastukset kehittävät teinin empatiakykyä - Perhe - Ilta-Sanomat

Empatiatutkija Silja Martikainen: Tällaiset harrastukset kehittävät teinin empatiakykyä

Samantahtinen liike vahvistaa empatiaa.

Julkaistu: 11.4.2019 12:43

Miten kehittää teinin empatiakykyä? Entä rapistuvatko murrosikäisen empatiataidot?

Empatiaa tutkineen tutkijatohtori Silja Martikaisen mukaan empatiataidoissa ei ole teini-iässä valtavaa taantumaa – päinvastoin taidot kehittyvät.

– Yksittäisiä tutkimuksia siitä, että itseraportoidut empatiataitojen osa-alueet saattavat heikentyä etenkin pojilla löytyy, mutta se saattaa liittyä esimerkiksi kasvuympäristön piirteisiin, ei ehkä niinkään eroihin aivojen toiminnassa, Martikainen sanoo.

Empatiataidon kehitystä tukevat teini-iässä esimerkiksi esimerkiksi tunteisiin ja ajatteluun liittyvä keskustelu, ryhmätoiminta sekä varsinkin musiikki- , teatteri- ja tanssiharrastus: samantahtinen liike ylipäätään vahvistaa empatiaa. Myös normaali arki ja siinä tapahtuva vuorovaikutus on tärkeää empatiataidon kehittymisessä.

– Tärkeää on, että aikuinen on kiinnostunut oman nuorensa tunteista ja ajatuksista, ja on valmis keskustelemaan ja puhumaan omista ja nuoren tunteista.

Empatiataidot kehittyvät koko elämän ajan

Empatiakyvyllä tarkoitetaan kokoelmaa erilaisia taitoja, joiden avulla voi ymmärtää toisten ihmisten ajattelua ja tunteita ja tehdä päätelmiä omista ajatuksista ja taidoista. Ihmisellä on valmiudet empatiaan heti synnyttyään: Vauvat imitoivat tunteita ilmeistä ja jo hyvin pienet pienet lapset ovat kiinnostuneita sosiaalisesta vuorovaikutuksesta.

Taidot kehittyvät lapsuuden merkityksellisestä vuorovaikutuksesta.

– Varhaislapsuuden vuorovaikutus on kehitykselle merkityksellinen, mutta empatiataidot kehittyvät koko elämän ajan, Martikainen kertoo.

Empatialla tarkoitetaan myös kykyä kokea toisten ihmisten tunteita. Näiden kahden lisäksi puhutaan empatiateoista eli esimerkiksi auttamisesta tai lohduttamisesta. Empatiatekoja edellyttää, että ymmärrämme, mitä toinen ihminen tuntee tai ajattelee.

– Se tiedetään, että empaattisuus lisää empatiaa.

Lue lisää:

Rangaistukset eivät tehoa teiniin – mitä tilalle? Asiantuntija neuvoo paremman keinon

Saatko perheesi kukoistamaan? – 11 asiaa, joista tiedät olevasi tunneälykäs vanhempi

Tätä nuori toivoo sinulta, eronnut vanhempi: ”Toivoisin, että vanhemmat edes yrittäisivät hoitaa asioita aikuisten tapaan”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?