Ennenaikaiset synnytykset yleisiä monikkoraskauksissa

Julkaistu:

Perhe
Vaikka kaksosraskaudet etenevätkin useimmiten täysaikaisiksi tai lähes täysaikaisiksi, monikkoraskaudet ovat alttiimpia erilaisille komplikaatioille kuin yksisikiöiset raskaudet.
Esimerkiksi kohdun supistelu ja kohdunkaulan ennenaikainen kypsyminen sekä ennenaikainen synnytys ovat monikkoraskauksissa selvästi yleisempiä kuin yksisikiöisessä raskaudessa. Ja mitä enemmän sikiöitä kohdussa kasvaa, sen suuremmat riskit ovat.

– Kolmosraskaus etenee harvoin 34 raskausviikkoa pidemmälle, ja taipumus raskauskomplikaatioihin tai hyvin ennenaikaiseen synnytykseen on selvästi suurempi kuin kaksosraskaudessa, TAYSin naistentautien ja synnytysten osastonylilääkäri Jukka Uotila sanoo.

Lisäksi monikkoraskauksissa yhden tai useamman sikiön kasvuhäiriöt ovat yleisempiä kuin yksisikiöisessä raskaudessa. Monikkoraskaudessa on myös korkeampi riski sikiöiden menehtymiseen kohdussa etenkin, jos kaksi sikiötä jakaa samaa istukkarakennetta eli raskaus on monokoriaalinen. Kaksosraskauksista tällaisia on noin kolmannes.

– Tällöin saattaa kehittyä vakava fetofetaalinen transfuuusio-oireyhtymä, jossa toinen sikiö syöttää verta toisen verenkiertoon. Tämä johtaa usein sikiöiden menehtymiseen tai huomattavan ennenaikaiseen synnytykseen, Uotila kertoo.

Jos kaksi sikiöistä jakaa istukan lisäksi myös sikiöpussin, tällöin Uotilan mukaan on vaarana myös napanuorien yhteenkietoutuminen, joka voi johtaa verenkierron salpautumiseen. Riskeistä huolimatta osittaisia raskaudenkeskeytyksiä tehdään monikkoraskauksissa kuitenkin varsin harvoin.

– Lääketieteellisin perustein raskauden osakeskeytys saattaa olla harkittava vaihtoehto tilanteissa, joissa joku sikiöistä on epämuodostunut tai jos erityinen komplikaatioriski uhkaa koko raskauden lopputulosta ja muiden sikiöiden selviytymistä, Uotila sanoo.

– Siihen saatetaan myös päätyä perheen aloitteesta samoin perustein kuin yksisikiöisen raskauden keskeytyksiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt