Saako lapsen ottaa mukaan äänestyskoppiin? Haimme vastauksen vaalilautakunnasta

Julkaistu:

Meidän Perhe & Vauva
Miten luonnistuu äänestäminen lapsen kanssa? Keskusvaalilautakunnan sihteeri kertoo, minkä ikäisen lapsen saa ottaa mukaan äänestyskoppiin.
Saako taaperon ottaa mukaan äänestyskoppiin vai onko sinne palkattu lastenhoitaja?

Tulevat eduskuntavaalit puhuttavat Vauva.fin keskustelupalstalla. Toisaalta olisi hienoa, jos lapsi oppisi heti alusta alkaen äänestämisen tärkeyden, mutta entä sitten se vaalisalaisuus?

Sille, minkä ikäisen lapsen saa ottaa mukaan äänestyskoppiin, ei ole määritelty ikärajaa, kertoo Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna.

– Lähtökohta on se, että vaalisalaisuus tulee säilyttää. Jos on siis mahdollisuus, että lapsi kailottaa äänestyslipukkeeseen kirjoitetun numeron muille äänestäjille, lapsen voi olla hyvä odottaa äänestyskopin ulkopuolella.

Sylivauvan voi hyvin ottaa mukaan koppiin. Mutta jos lapsi on jo niin iso, että hän osaa puhua, tunnistaa numerot ja yltää näkemään äänestyslipukkeeseen kirjoitetun numeron, hänen olisi hyvä odottaa äänestyskopin ulkopuolella.

Kyse ei Reunan mukaan ole siitä, etteikö lapsia haluttaisi mukaan äänestyspaikoille. Vaan siitä, että vaalisalaisuuden säilyttäminen on myös muiden äänestäjien etu. Jokaisella on oikeus olla äänestyspaikalla kuulematta, mitä ehdokasta joku toinen on äänestänyt.

Äänestyspaikalla olevat vaalivirkailijat päättävät viime kädessä siitä, saako lapsi tulla koppiin vai ei.

Vuoden 2019 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 14. huhtikuuta.

Lue lisää:

Saako lapsi syödä ostosta ennen maksamista? Ruokakauppiaat kertovat

Miksi lapsi raivoaa vain äidille?

Mikä lemmikki lapsiperheeseen? Asiantuntija vastaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt