Kansa on puhunut! Tässä on suomen kielen ärsyttävin sana

Julkaistu:

Me Naiset
Yli 10 000 suomalaista paljasti inhokkisanansa. Voittajaksi kiri ”sanojen pieruvitsi”.
Kielen kehittyminen on perin vinkeä juttu. Kun suomen kieli muokkautuu ja muovautuu, sen käyttötavat monipuolistuvat. Samalla kieleen pesiytyy jos jonkinlaisia uusia sanoja.

Vaikka asiantuntijoiden mukaan kielen evoluutio on hyvästä, kaikki suomalaiset eivät ole asiasta samaa mieltä. Muotitermit, anglismit ja svetisismit rassaavat osaa kansakunnasta niin, että suomen kielen kohtalo suorastaan hirvittää.

– Että kevyet mullat sitten vaan, suomi. Suomi heitti lusikan nurkkaan, luut kuppiin, siirtyi ajasta ikuisuuteen ja autuaammille metsästysmaille. Sinivalkoinen ääni on poissa, kiteytti Aamulehti huolestuneiden aatteet pari vuotta takaperin.

Sinivalkoisen äänen kuoleman povaaminen lienee liioiteltua. Sitä odotellessa Me Naiset on kuitenkin tarttunut jokaista kielenystävää askarruttavaan kysymykseen.

Mikä on suomen kieleen ujuttautuneista sanoista kaikkein ärsyttävin?

Saimme totuuden selvittämiseen runsaasti apua lukijoiltamme: kyselyymme aiheesta tuli yli 10 000 vastausta. Kyselyämme varten esiraati valitsi äänestyksen 54 rasittavaa sanaa, joiden lisäksi vastaajat saivat kertoa vapaasti omista inhokeistaan.

Joukossa oli sanoja, jotka vastaajien mukaan voivat ”saada pään räjähtämään”, ”tuntua siltä, kuin korvaa raiskattaisiin”, ”aiheuttaa näppylöitä” ja ”olla silkkaa kidutusta sielulle”. Saattaapa tietty sana ”paljastaa heti käyttäjänsä mänttiyden” tai ”saada toivomaan, että sanan käyttäjä joutuu vankilaan”

Kaikki 10 000 vastausta analysoituamme uskallamme väittää, että totuus Suomen ärsyttävimmistä sanoista on selvillä. Listasimme kolme eniten inhoreaktioita aiheuttanutta sanaa tähän juttuun. Aloitetaan kyseenalaisen kärkitrion häntäpäästä.

3. Broisku

Lempinimi yhdelle suomalaisten suosimista liharaaka-aineista eli broilerille.

– En ikinä käytä tätä. Jos joku erehtyy käyttämään, menee kylmät väreet ja iho kananlihalle, eräs vastaaja sanailee.

– Broisku saa aikaan saman tuntemuksen kuin se, että joku raapii posliinilautasta haarukalla tai kirskuttaa liitua tauluun, toinen kuvailee.

2. Rakkauspakkaus

Rakkauspakkauksella tarkoitetaan jotain mahdottoman rakastettavaa ja ihastuttavaa, kuten puolisoa tai lasta. Äänestäjien korvakäytävissä sana on turhan siirappinen ja jokseenkin tekopirteä.

– Nostaa niskakarvat pystyyn. Kas kun ei kakkauspakkaus, eräs vastaaja heittää.

1. Läpändeeros

– Se puistattaa. Se on kuin sanojen pieruvitsi, eli se ei miellytä edes sen keksijää.

Sellainen on äänestyksemme ykköspallin valloittaja eli läpändeeros!

Läpändeeros nousi äänestyksessä ehdottomaksi ykkösinhokiksi, jonka kerrotaan herättävän Putous-traumoja ja nostavan erityisen tehokkaasti verenpainetta. Sana on synonyymi vitsille.

Seitsemän muuta suomalaisten inhoamien sanojen kärkikymmenikköön päässyttä sanaa pääset lukemaan tämän linkin kautta.

Juurikin niin

Avoimia vastauksia kyselyyn tuli yli 2 000 kappaletta. Ylivoimaisesti eniten mainintoja keräsivät sanat masuasukki, niinku, juurikin ja ketä. Poimimme jokerivastauksista 150 suomalaisia ärsyttävää sanaa. Listauksen voit lukea täältä.

Lue myös:

Ärsyynnytkö muiden kielioppivirheistä? Se paljastaa yhden puolen luonteestasi, kertoo tutkimus

Kuinka laaja sanavarastosi on? Testaa 26 kysymyksellä!

Tässä ovat suomen kielen 5 vaikeinta sanaa – yli puolet testiin osallistuneista ei tiennyt niiden merkitystä

Saatko oikein kaikki 9? Testaa, miten hyvin tunnet suomen sijamuodot!

Mitä sanaa sinä yksinkertaisesti vihaat? Miksi? Pura raivosi alla kommenttikentässä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt