Satu kannattaa lukea oikeasta kirjasta – e-kirjat voivat vähentää aikuisen ja lapsen kommunikointia

Vaikuttaa siltä, että perinteinen kirja tukee parhaiten vanhempien ja lasten kommunikointia ja mahdollisesti myös lasten kielellistä kehitystä.

Perinteisen kirjan ääressä vanhemmat paitsi lukivat enemmän ääneen myös keskustelivat lastensa kanssa enemmän kuin muiden formaattien ääressä.

5.4.2019 10:43

Vanhemmat keskustelevat ja kommunikoivat lastensa kanssa enemmän, jos perheen satuhetket perustuvat perinteiseen kirjaan eikä sähkökirjaan tai tabletin satusovelluksiin. Kirjan ääressä vanhemmat myös lukevat enemmän ääneen, kun tabletin tai muun älylaitteen äärellä puhe pyörii enemmän laitteen ja formaatin ympärillä.

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 37 vanhempaa piti lapsilleen kolme satuhetkeä, jotka videoitiin ja analysoitiin. Sadut luettiin perinteisestä kirjasta, sähkökirjasta ja sähköisestä, ääniä ja animaatioita hyödyntävästä satukirjasovelluksesta.

Perinteisen kirjan ääressä vanhemmat paitsi lukivat enemmän ääneen myös keskustelivat lastensa kanssa enemmän kuin muiden formaattien ääressä. Lapset myös puhuivat ja keskustelivat enemmän perinteisen kirjan parissa.

Tutkimuksen tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. Vaikuttaisikin siltä, että perinteinen kirja tukee parhaiten vanhempien ja lasten kommunikointia ja mahdollisesti myös lasten kielellistä kehitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?