”Alan vaihto koko ajan mielessä” – opettajat täräyttävät nyt, mitä oikeasti ajattelevat Wilmasta ja oppilaiden vanhemmista

Julkaistu:

Me Naiset
Me Naiset kysyi opettajilta, millaiseksi heidän työnsä on muuttunut. Vastauksista käy ilmi, että työt ovat lisääntyneet ja jatkuva riittämättömyyden tunne vaivaa.
”Alan vaihto käy koko ajan mielessä. Perhe ja työ eivät yhdisty, kun olen ensin töissä 8–17 ja illalla suunnittelen tunnit. Työtä on tullut jatkuvasti lisää. Kuormittavuus on kasvanut valtavasti myös melun vuoksi.

Bruttopalkkani on 2 300 euroa, ja työmäärään nähden se on aivan liian pieni. Palkka tällaisessa työssä jossakin muualla olisi varmasti yli 4 000.”

Näin kertoo 34-vuotias pienluokan opettaja Me Naisten kyselyssä, johon tuli johon tuli viikossa 327 vastausta.

Kyselyn perusteella peruskoulun opettajien arkea leimaavat ainakin työtehtävien lisääntyminen, riittämättömyyden tunne ja ainainen kiire.

Yli 85 prosenttia Me Naisten kyselyyn vastanneista peruskoulun opettajista on harkinnut alan vaihtamista.

Myös nelikymppinen opettaja Anssi kertoi aiemmin menaiset.fi:n jutussa työstään. Hän on saanut tarpeekseen uuvuttavista työpäivistä, joiden jälkeen hän jaksaa kotona vain oikaista itsensä sohvalle nukkumaan.

Suvivirren jälkeen tänä keväänä Anssi vaihtaa kokonaan alaa ja siirtyy myyntimieheksi.

– Tärkeimpänä asiana pidän mielenrauhan takaisin saamista ja ihmisarvoista työtä, hän sanoo. Tästä pääset lukemaan Anssin Me Naisille antaman haastattelun.

Äärirajoilla

Opettajan työtä kuvaillaan useassa kyselyvastauksessa ”loputtomaksi” ja työmäärää ”pohjattomaksi kaivoksi”. Vastaajat kertovat stressistä ja riittämättömyyden tunteesta. Moni sanoo ”jaksamisensa käyvän jo äärirajoilla”.

”Raskainta on se, ettei työtä saa pois mielestä juuri muulloin kuin kesälomalla. Lukuvuosi on kuin pesukoneen linkousohjelma: vauhti on niin kova, ettei se ehdi hidastua pysähtymiseen asti viikonloppuna, arki-illoista puhumattakaan”, 41-vuotias opettaja kuvailee haasteitaan.

Me Naiset haastatteli aiemmin yhdeksää opettajaa, jotka kertoivat kevätahdistuksestaan. Osa kokee uupumista vielä alkulomastakin.

Opettajan työn hienojakin puolia – itsenäisyyttä, työn arvokkuutta, mahdollisuutta auttaa ja vaikuttaa – kuvailtiin joissakin vastauksissa, mutta suurin osa kyselyyn vastanneista peruskoulun opettajista kokee nykyisen työnsä olevan liian rankkaa.

Varsinainen opettamiseen kuluva aika on vastausten perusteella vähentynyt; joidenkin vastanneiden mukaan opetus ja kasvatus kattavat enää puolet työajasta.

”Aikoinaan päädyin opettajaksi kuvitellen, että opettaminen on se juttu. Nyt muun muassa sosiaalityö, vartijan työ ja monet yhteistyöt vievät ajan sekä voimat. Kuka kantaa pedagogisen vastuun? Ulkopuolisen on vaikea ymmärtää, kuinka sekavaa oppitunnilla voi nykyään olla”, toteaa kuvataiteen opettaja.

Rasittava Wilma

”Pikkuoppilaatkaan eivät enää ymmärrä kieltoja eivätkä tottele, vaan soittavat suutaan karsealla tavalla. Kiusaamiseen puutun aina, mutta kiusaajan vanhempien kanssa asioiden hoitaminen on lähes aina hyvin vaikeaa. Oman lapsen vikoja ei nähdä, ja opettaja saa huudot: milloin olen ottanut lapsen silmätikuksi, milloin olen rasisti, milloin en ymmärrä poikien leikkiä ja milloin suosin uhria.”

Monelle opettajalle raskainta työssä on kohdata oppilaiden vanhempia. Yli puolessa vastauksissa mainitaan vanhempien aggressiiviset yhteydenotot.

Opettajien mukaan jotkut vanhemmat saattavat syyttää opettajaa siitä, kun lapsi ei pärjää koulussa käytöksensä vuoksi. Kaikki vanhemmat eivät usko opettajia, ja syyllistäminen on yleistä.

Myös koulun ja kodin välisen viestintäkanavan Wilman käyttö koetaan kuormittavaksi. Muutamien vanhempien kanssa joutuu käymään kirjeenvaihtoa liiankin paljon, 48-vuotias äidinkielenopettaja mainitsee.

– Wilman käyttö pitäisi lopettaa. Jos vanhemmalla on painavaa asiaa, se pitää pystyä sanomaan kasvotusten. Wilmassa käy sama kuin somessa: sinne suolletaan se ensimmäinen tunne seurauksia pohtimatta, ja usein se on viha tai suru oman lapsen puolesta. Pitäisi olla selkeät säännöt Wilman käyttöön tai sitten toinen tapa antaa palautetta, erityisopettaja toivoo.

Mitä mieltä opettajat ovat palkastaan? Lue kattava juttu kyselytuloksista kokonaisuudessaan Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Nelikymppinen opettaja Anssi aikoo luopua työstään, kun Suvivirsi soi tänä keväänä: ”En pysty elättämään perhettäni palkallani”

Opettajat paljastavat nyt, mitä lyhyinä pidettyinä työpäivinä oikeasti tapahtuu: ”En ehdi edes käydä vessassa”

Ei ketään hoitovapaalla – 7 varoitusmerkkiä, joista tunnistat työpaikan huonon meiningin jo haastattelussa

Varoittaako kehosi ja mielesi työuupumuksesta? 10 merkkiä, joita kannattaa tarkkailla

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt