14-vuotias kertoo hetkestä, jolloin huomasi äitinsä julkaisseen hänestä vuosien ajan kuvia Facebookissa: ”Tunsin itseni syvästi petetyksi” - Perhe - Ilta-Sanomat

14-vuotias kertoo hetkestä, jolloin huomasi äitinsä julkaisseen hänestä vuosien ajan kuvia Facebookissa: ”Tunsin itseni syvästi petetyksi”

Vanhempien sosiaaliseen mediaan lataamat kuvat omista lapsistaan voivat olla heidän mielestään suloisia ja hauskoja. Professori kuitenkin muistuttaa BBC:n haastattelussa, että lapsen käsitys kivoista kuvista voi olla täysin erilainen.

Moniin sosiaalisen median palveluihin ikäraja on 13 vuotta. Se ei kuitenkaan tarkoita aina sitä, että lapsi saisi itse valita ensimmäiset kuvat, jotka hänestä ladataan sosiaaliseen mediaan.­

28.3.2019 21:50

Sosiaalinen media on yhä tiiviimmin osa arkeamme. Useissa palveluissa ikäraja on 13 vuotta. Ikäraja ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsi voi itse vaikuttaa siihen, mitkä ovat ensimmäiset hänestä julkaistut kuvat sosiaalisessa mediassa, jos vanhemmat ovat jo aiemmin päättäneet julkaista jälkikasvustaan kuvia esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa.

Astuminen somen maailmaan voikin pahimmillaan olla teini-ikäiselle järkytys.

– Kun näin kuvat, joita hän oli ladannut minusta Facebookiin vuosien ajan, tunsin itseni täysin nolatuksi ja syvästi petetyksi.

Näin kuvailee 14-vuotias amerikkalaistyttö Sonia Bokhari hetkeä, jolloin hän liittyi Twitteriin ja Facebookiin ja näki, mitä hänen äitinsä oli vuosien mittaan jakanut hänen elämästään Facebookissa.

– Hänen julkisella Facebook-sivullaan olivat nähtävillä kaikki nolot hetket lapsuudestani. Kirje, jonka kirjoitin 5-vuotiaana hammaskeijulle, kuvat minusta itkevänä taaperona ja jopa lomakuvia, jotka oli otettu minusta 12–13-vuotiaana ilman, että tiesin niistä, kertoo Bokhari kirjoituksessaan, joka julkaistiin maaliskuussa Fast Company -lehdessä.

– Tuntui, että koko elämäni oli dokumentoitu Facebookiin.

Bokhari ei ole ainoa, jolla on samankaltaisia kokemuksia. Sosiaaliseen mediaan liittyminen oli samankaltainen kokemus myös 19-vuotiaalle Konrad Iturbelle.

– Äidilläni oli Instagram-tili jo ennen kuin minulla oli edes puhelinta. En siis ollut tietoinen, että minusta oli julkaistu kuvia, ohjelmistokehittäjänä Espanjassa työskentelevä Iturbe kertoo BBC:lle.

– En postaa kuvia itsestäni edes omalle Instagram-tililleni. Kun aloin seurata äitini tiliä ja näin kuviani hänen profiilissaan, määräsin häntä ottamaan ne heti pois, koska en ole antanut lupaa niiden julkaisemiseen, kertoo nuorukainen, jonka mukaan äiti oli ymmärtänyt hänen huolensa ja toiminut nopeasti.

Hän pitää äitinsä julkisella tilillä olleita lapsuuskuvia itsestään liian intiimeinä, ja viittaa kasvojen tunnistukseen liittyviin algoritmeihin, joiden perusteella ihmisten on mahdollista jäljittää hänet myös vanhemmalla iällä.

Kaikki eivät toki pahastu siitä, jos vanhemmat ovat vuosien mittaan julkaisseet heistä lapsuuskuvia sosiaalisessa mediassa.

Teemaa on tutkinut Tarton yliopistossa Virossa professori Andra Siibak. Eräässä tutkimuksessa on tarkasteltu virolaisia 9–13-vuotiaita lapsia. Tutkimuksessa kävi ilmi, että lapset pitivät siitä, jos vanhemmat jakoivat heistä positiivisia asioita. Vanhempien ja lasten näkemykset kivoista valokuvista poikkesivat kuitenkin tutkimuksen mukaan toisistaan melkoisesti.

– Lapset eivät pitäneet siitä, jos vanhemmat jakoivat epäimartelevia otoksia heistä. Esimerkiksi sellaisia, joissa heidän hiuksensa olivat sekaisin tai heillä oli yllään asu, josta he itse eivät pitäneet, Siibak kertoo BBC:lle.

– Vanhemmat eivät monissa konteksteissa tule ajatelleeksi, että kyseessä on iso ongelma, mutta se voi vaikutta esiteinin minäkuvaan tai jopa johtaa nettikiusaamiseen, professori muistuttaa.

Siibakin mukaan monet vanhemmat ajattelevat, että aikuisina he ovat vastuussa lastensa hyvinvoinnista eivätkä he tarvitse lapsiltaan lupaa kuvien julkaisemiseen, koska heidän mielestään kuvista ei ole harmia. Hänen mielestään vanhempien tulisi kuitenkin ehdottomasti ottaa lastensa huolet vakavasti.

– Yksinkertainen keskustelu siitä, millaisista kuvista lapset pitävät ja onko niiden julkaiseminen heidän mielestään ok auttaa rakentamaan parempaa suhdetta vanhemman ja lapsen välillä.

Ilta-Sanomat kysyi vuonna 2015 näkemystä asiaan Mannerheimin lastensuojeluliiton johtavalta asiantuntijalta Esa Iivoselta. Iivonen sanoi, että asia on yksiselitteinen.

– Jos kuva lapsesta on tunnistettava, se kuuluu henkilötietolain piiriin.

Jos lapsi on niin pieni, että hän ei voi itse arvioida, haluaako kuvansa julkaistavan vaiko ei, kuvaa ei saisi julkaista.

– Vanhemmat eivät omista lastensa yksityisyyttä, Iivonen muistutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?