Marjatta, 72, sai kuulla varjellun salaisuuden isästään liian myöhään – totuus ei selviä enää koskaan: ”En ole käynyt haudalla vuoteen”

Julkaistu:

Vaikka tabut ovat vaihtuneet sukupolvien mukana, sukujen vanhat salaisuudet vaikuttavat jopa ikäpolvien yli.
Perhesalaisuuksia, joista suomalaiset eivät hiisku varsinkaan kodin ulkopuolelle, ovat esimerkiksi seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset, insesti, väkivalta, alkoholismi ja muut riippuvuudet, lapset, rahapulmat, rikokset ja itsemurhat, kertoo vaativan erityistason psykoterapeutti Jaana Pajunen.

Pajunen on työskennellyt perheiden kanssa yli 25 vuotta ja tietää, että joskus salaisuudet ovat niin kipeitä, että niistä vaietaan vuosikymmeniä, jopa hautaan saakka.

Serkku pamautti salaisuuden

Pari vuotta sitten Marjatan, 72, serkku paljasti salaisuuden: mies, jota Marjatta oli pitänyt isänään, ei ollutkaan hänen biologinen isänsä.

Marjatta ei tiedä, kuka hänen isänsä oli. Koska äiti, kasvatti-isä ja varmasti myös biologinen isä ovat kaikki jo kuolleet, tietoa on mahdoton saada. Serkun mukaan Marjatta sai alkunsa, kun hänen äitinsä oli piikana talossa. Kukaan tuskin tietää, oliko äidillä oli suhde talon rengin vai isännän kanssa.

Marjatan on vaikea käsittää, miksi serkku paljasti salaisuuden vasta nyt, kun kaikki asiasta tietävät ovat poissa.

Hän ymmärtää sen, että äidille asian on täytynyt olla vaikea.

– Asia on vissiin ollut kauhea häpeä niihin aikoihin.

Marjatta ei koskaan epäillyt, että äiti olisi salannut jotakin. Tosin nyt muutama ristiriitainen asia on saanut järkevän selityksen.

Äiti ja kasvatti-isä menivät naimisiin, kun Marjatta oli reilun vuoden vanha, mikä oli 1940-luvun paikkeilla vielä melko tavatonta. Eräskin äidin antama kotiopetus on saanut salaisuuden ilmitulon jälkeen uuden merkityksen.

– Kun läksin pois kotoa, äiti sanoi vain, että et sitten tule pentu kainalossa.

Salailu loukkasi ja luottamus on mennyt. Marjatta ei ole pitänyt serkkuunsa enää yhteyttä.

– Minä olen sellainen, että kun johonkin suutun, en lepy ikinä.

Alun hämmennyksen tunnetta on seurannut myös pettymys. Lähipiirilleen hän on kertonut uutisesta avoimesti.

Enää Marjatta ei käy äitinsä haudalla.

– En ole käynyt haudalla vuoteen. Jotenkin tuntuu siltä, että eihän tässä nyt voi. Siihen asti kävin jokaisena jouluna ja äitienpäivänä, ja muutoinkin.

Salaaminen käy raskaaksi

Vaiettujen asioiden purkaminen vapauttaa voimavaroja, Pajunen kertoo. Puhumalla voi tehdä palveluksen myös jälkipolville.

– Niin kauan kuin asiat ovat vaiettuja, ne toistavat itseään. Puhumattomat asiat siirtyvät ylisukupolvisesti. Puhuttuna asiat purkautuvat ja kehiä voi katkaista.

Toisen identiteettiin vaikuttavista, esimerkiksi sukulaisuussuhteisiin liittyvistä salaisuuksista ei pidä kertoa tunnekuohussa ”paukauttamalla”.

– Se voi panna koko elämän sekaisin, loppu elämäksi.

Salaisuudesta kuulevan olo voi olla petetty. Katkeruudesta voi kuitenkin päästä. Olennaista on, että ihminen hyväksyy oman historiansa sellaisena kuin se on.

Onko sinulle paljastunut sukusalaisuuksia tai pidetäänkö sellaisia? Keskustele alla tai ota yhteyttä uutiset@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt