Monen suomalaisteinin Instagram- tai Snapchat-profiilista löytyy linkki Tellonym-tunnukseen.
Tellonym-sovellus on varsinkin nuorten suosiossa, sillä se mahdollistaa jännittävältä tuntuvan anonyymin viestittelyn vaikkapa oman ihastuksen kohteen kanssa.
Sen avulla on kuitenkin myös helppo kiusata kohdetta lähettelemällä ikäviä viestejä.
Tellonymin kautta anonyymejä viestejä saava tai niihin vastaava lapsi ei koskaan varmasti tiedä, kenen kanssa on todellisuudessa tekemisissä.
Viesteihin voi vastata sovelluksen sisällä, jolloin ne kerääntyvät sinne kaikkien nähtäväksi, mutta monet Tellonymin käyttäjät ottavat saamistaan kysymyksistä kuvakaappauksia ja jakavat sitten vastauksensa niihin esimerkiksi Instagramin tai Snapchatin storyissä.
”Internetin rehellisin paikka”
Sovelluksen kuvaustekstissä Tellonymin kehutaan olevansa Internetin rehellisin paikka: ”Ota selvää, mitä ystäväsi ajattelevat sinusta, vastaa anonyymeinä sinulle lähetettäviin kysymyksiin ja kysy muilta jotain, mitä et muuten uskaltaisi”, sovelluksen esittelyssä sanotaan.
Anonymiteetti ja teinit ovat harvoin hyvä yhdistelmä: Aivojen keskeneräisen kehityksen takia teini-ikäiset ovat impulsiivisia eivätkä osaa vielä ajatella tekojensa seurauksia yhtä pitkäjänteisesti kuin aikuiset, Protect Young Eyes -sivustolla huomautetaan.
Anonyymi viestittely eskaloituu helposti kiusaamisen vyyhdeiksi, joiden alkuunpanijoita on vaikea saada kiinni. Lapset jakavat helposti hyvinkin henkilökohtaisia tietoja itsestään tietämättä kenelle ja mihin tarkoitukseen vastaukset päätyvät.
Tellonymiin kirjautuminen vaatii joko puhelinnumeron tai sähköpostin luovuttamista. Sovellus kerää tietoja räätälöityjä mainosmyyntiä varten.
Viime keväänä manchesterilaiset koulut lähettivät koteihin varoitusviestin Tellonymista, koska kiusaaminen sovelluksen kautta oli muuttunut isoksi ongelmaksi. Eräs vanhempi arvosteli Tellonymin Common Sense Median sivuilla näin:
– Kamala sovellus. Tyttärelläni on tämä sovellus ja se ei ole mitään muuta kuin paikka kiusata muita. Voisinpa antaa sovellukselle nolla tähteä. Olispa tänne mahdollista laittaa kuvakaappauksia uhkaavista viesteistä, joita tyttäreni sai sovelluksen kautta.
13 miljoonaa käyttäjää
Tellonymillä on tällä hetkellä yli 13 miljoonaa käyttäjää. Saksalaista alkuperää olevan sovelluksen suosio on kasvussa varsinkin Euroopassa, ja sen arveluttavat käyttötavat ovat saapuneet myös Suomeen. Suomalaisteinien vanhemmista harva tuntuu koskaan kuulleenkaan Tellonymistä.
Teinit sen sijaan tietävät hyvin, mistä on kyse.
Moni heistä on tutustunut myös Tellonymin edeltäjään: hyvin samankaltainen sovellus Sarahah oli suosittu vuosina 2016 ja 2017, mutta Google ja Apple poistivat sen sovelluskaupoistaan tietosuojarikkomusten sekä vakavien, kuolemaan johtaneiden kiusaamistapauksien vuoksi. Muita Tellonymin ja Sarahahin kaltaisia sovelluksia ovat muun muassa Afterschool, Whisper ja Lipsi.
Miten sovellus siis toimii?
Ideana on, että kuka tahansa Tellonym-linkkisi nähnyt voi jutella tai kysyä sinulta mitä tahansa anonyymisti.
Et tiedä kysymyksen lähettäjää, mutta jos päätät vastata kysymykseen, vastauksesi jää näkyviin muille käyttäjille. Kysyjä on siis anonyymi, mutta vastaaja ei.
Tai toisin päin: Voit julkaista kysymyksen itsestäsi, ja muut voivat vastata siihen anonyymisti.
Callosum Softwaren omistama sovellus toimii niin iOS- kuin Android-käyttöjärjestelmissä, ja sen voi ladata ilmaiseksi AppStoresta ja Google Play -kaupasta.
Appia käyttääkseen pitää luovuttaa yhteystietojensa käyttöoikeudet sovellukselle. Sovellus tarvitsee myös joko sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron rekisteröitymiseen.
Vauva.fin toimitus ei löytänyt sovelluksesta toimintoa, jolla oma tili Tellonymissa olisi mahdollista lopettaa ja tiedot poistaa.
Tellonymiin saa asetettua sanasuodattimen, joka estää tietyn sanan sisältävät viestit vastaanottajalta.
Sovelluksen antama virallinen ikäraja on 16, mutta AppStore antaa sovelluksen ikärajaksi 12. Ikärajasta huolimatta mikään ei estä nuorempaakin käyttäjää lataamasta sovellusta itselleen.
Kun sovellukseen on kirjautunut, omaa Tellonym-linkkiä voi jakaa somealustoilla, kuten Instagramissa, Snapchatissa tai Twitterissä niille käyttäjille, joille haluaa.
Toisaalta: kukaan ei estä näitä käyttäjiä jakamasta linkkiä edelleen. Tellonym toimii myös ilman muita somealustoja, joten ainoa tapa vanhemman varmistua siitä, käyttääkö teini Tellonymia, on kurkata lapsen puhelimeen.
Sovellus on kieltänyt säännöissään kiusaamisen, seksuaalisen häirinnän ja uhkailun ja yksityisten tietojen levittämisen. Anonyymejä viestinlähettäjiä voi blokata ja sovelluksen asetuksista käyttäjä voi valita, kuinka tiukan suojauksen haluaa tililleen asettaa erilaisten viestisuodattimien avulla.
Tellonymin käyttäjä voi myös ottaa käyttöön omia sanasuodattimia: jos käyttäjä on blokannut jonkun sanan, sanan sisältämät viestit tai kysymykset eivät päädy koskaan käyttäjälle.
Hankaluutena on, että esimerkiksi haukkumasanoja on valtavasti, ilkeä voi olla käyttämättä ilkeitä sanoja, ja kirjaimia voi korvata vaikka numeroilla ja näin kiertää sanaestoa.
Lue lisää:
Lastensuojelun työntekijä: ”Tavallisten perheiden lapsia huostaanotetaan koko ajan enemmän”
Ensimmäiset sydänsurut ovat pojille kova paikka – ”kelpaanko kenellekään koskaan?”